Металурзите започнаха гладна стачка, може да преминат и към жадна. Редиците им оредяват от протест на протест, но пък радикалните похвати за чуваемост се увеличават. Недоволните пожелаха да занимаят с проблемите си дори и турския премиер Ердоган, поне според един новинарски сайт. След двете посещения на Борисов и отпуснатите по заплата и половина, тактиката вече е друга.
Едва ли журналистите са „вещерясали", но положението излиза от контрол.
Нашего сънародника още не е успял да се отърси от „онази", другата система на управление. Тази, в която държавата бе всьо и вся, бе длъжна да изтрива сълзите на поданиците си, да бърше сополите им, както и (има няма друго)  рафтовете на кооп-а да са пълни с тоалетна хартия-разбираемо. Та, сега да не се чудим защо целият кански вой е отново насочен към държавицата. Тя, че не си е свършила овреме работата е повече от ясно, но сигурно е, че в случая не може и да свърши друго.
Най-жалкото в картинката е как група здрави, прави мъже хленчат и чакат поредния си избавител в окаяния и изтърбушен от години завод. „ОЦК е Кърджали", скандираха преди година металурзите. Боже, опази ако е истина! Скоро няма да има оправия, щом дори в отчаянието си нашенецът не може да надскочи държавицата, да надскочи поне малко и себе си.
Хубаво, утре Вальо Манев ще подхване да попълва два списъка - за работа в „Горубсо – Мадан" и за работа в КЦМ-Пловдив. Но как ще реагират тамошните работници и тези, които чакат на опашка за работа? Нима Мадан не е на едно от първите места по брой на безработица в страната!? Нима в Куклен, Асеновград и Пловдив няма желаещи да постъпят на работа в КЦМ?
Ами ако Мадан и Пловдив обявят „социална война" на Кърджали и Бойко Борисов няма да бъде "месия", а рефер!?

От редакцията
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

43 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/12 20:25

    пожелавам на всички които работят в родопи 24 да останат без работа като нас и те да си бършат сополите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/5/12 20:25

    JURNALISTA TI MAY NAISTINA NE SI OSTANAL GLADEN,GLADA KAKVO LI NE PRAVI DAJE VOYNI SE VODQT

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/5/12 20:31

    Журналистите са прави, но само на 50 процента.
    Прави са, че когато можехме да извоюваме правата си, ние всички бяхме путки. Помните ни когато заплатите не се плащаха и искахме работни дрехи и обувки, същите тези синдикати ни предадоха и застанаха зад Славея Стоянова и Валентин Захариев. Сега тези двамата се крият в София и ни се присмиват.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/12 20:33

    Най-сетне някой да напише нещо по-различно. Вие, драги металурзи знаете ли колко хиляди души изнемогват без работа и без доходи в този град, че и в целия район. Знаете ли колко мъка има в хиляди домове?
    Хванете за гушата Захариев, а не да хленчите?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/5/12 20:34

    Успех на стачката!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/5/12 20:41

    Първия коментиращ, журналистите не са виновни за тази ситуация, напротив те най-много пишеха и за обгазяванията, и за изпокъсаните дрехи и обувки на металурзите много преди нещата да излезнат извън релси.Така че, недей да кълнеш защото клетвите се връщат многократно по-лошо на този, който ги произнася или пише.
    Редакцията,и аз мисля като вас,евала,че пишете нещата с истинските им имена.И докато е така, няма опасност работещите в медията да останат без хляб!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/5/12 20:47

    Кво ще работят металурзи в Мадан бе, там има миньори,да не говорим, че сто на сто всички места за заети.В КЦМ се влиза на работа стократно по -трудно,отколкото си мисли Борисов-не виждате ли че това е популизъм.Собственикът на КЦМ също е физическо лице, не е държавата,как така ще си увеличи щата щото Бойко си прави пиар пак!? Освен ако Борисов плаща заплатите на нашите като работят там.И това извозване с автобуси...,бе вие как я мислите тези хора да пътуват по 3 часа на ден бе, ей?ОПРАВЕТЕ ЗАКОНА ЗА ТАКИВА КАТО ЗАХАРИЕВ, НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С ХОРАТА!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/5/12 21:07

    Абсолютно!!! 20:47 Чиста проба популизъм е това.И се радвам че най-сетне се намери журналист,който да опише нещата с истинските им имена.И в КЦМ и в Мадан няма място за нас.Това е от ясно по-ясно.Какво ни баламосва царя слънце.Той като е такъв голям фактор да хване Захариев за гушата и да го накара да даде на хората поне парите,които им дължи.А после хората ще си намерят работа или в новоизградения завод или другаде.Никой не хленчи за мръсотията в завода хората си искат заработените пари защото изнемогват вечеЕто че се прокрадват вече и идеи измъдрени от някой болен мозък да плащали част от парите на хората,потдържащи пещите.Това е пак делене на хората,което не е правилно.До кога ще е така?Парите трябва да се изплатят на всички.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/5/12 21:21

    republika BG ima konstitutzia, zakoni i te sa za vsichki balgari i balgarki ot balgarskia narod.
    bg narod plasta danatzi i e normalno da iska ot MVR, sadebnoto ministerstvo, trudovoto ministerstvo,sotzialnoto ministerstvo, voennoto ministerstvo, zdravnoto ministerstvo po zakon da deistvat barzo i efektivno za dobar red, zakonnost v darjavata, da jivee bg narod v radost i stastie! na kradtzi v osobeno golemi razmeri - myastoto e v zatvora.
    bg narod e normalno da iska da znae kak, za kakvo,kolko,koga,kade sa razpredeleni i izpolzvani parite ot negovite danatzi i taksi - tova e negovo demokratichno pravo. za spravedlivost i demokratichni prava, za radosten i stastliv jivot na bg narod sa se borili i umirali milioni maje i jeni ot balgarskia narod.a ne za ray na kradtzite i ubiitzite!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/5/12 21:37

    ДО 21:07 КОЙ Е ТОЗИ ЖУРНАЛИСТ,КОЙТО ГО Е СТРАХ ДА СИ НАПИШЕ ИМЕТО.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/5/12 21:41

    bg metalurzi ot olovnia zavod sa s okradeni bg levove v osobeno golemi razmeri v sobstvenat si Rodina.

    kradetza e izvesten i ne e oste v zatvora.

    bg metalurzi znayat na kolko ministerstva v BG sa platili s tehnite danatzi,taksi, za da rabotyat i za tehnite interesi.

    ot kade zapochva Rodinata, uvajaemi vestnik R24x7?
    ..... a sopolite sa normalna chast ot jivota.
    .....vse edno kolko vi haresvat.
    .....umrelite nyamat sopoli.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/5/12 21:48

    Тази статия да не е написана от някой начинаещ журналист?
    Да обърна внимание само на няколко неща, с които не съм съгласна :
    1.по̀даник означава гражданин, избирател, данъкоплатец...Точно като такива, всички работници от ОЦК си търсят правата, а не хленчат. Използват всички средства, дадени им от закона!
    2. ОЦК е Кърджали, но явно само вие отричате този факт.
    3."но сигурно е, че в случая не може и да свърши друго."
    Може, и то доста неща да се направят, а именно -тези законодателни промени, които внесоха в Парламента част от стачкуващите. Какво стана с тях? И Тотю Младенов, и Бойко Борисов, и кой ли не се обявиха ЗА тЯХ, но явно няма политическа воля, за да се приемат!
    4. До колкото разбрах става дума за временна работа на металурзите в Повдив и Мадан, а не постоянна работа/четете по-добре, след като държите да сте медия номер 1/

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/5/12 22:04

    И аз да обърна внимание на горния над мен:
    1. ОЦК не е Кърджали. В града живеят около 40 000 души, а работещите в завода са 600. Никога не се били повече от 2 000. Да речем, че имат семейства тези хора -600 по 4 - това прави 2400 човека. Къде работят останалите кърджалийци? Да не да не са в криза, да не би всички останали работещи получат всеки месец заплатите си, да не би да нямат заеми и т.н.? За никоя друга фирма, която не плащаше да работниците си не се вдигал такъв шум, нито Борисов се е ангажирал. Помните ли БУЛФАНКО!? Няколкостотин жени излязоха по-големи мъже от металурзите- напуснаха масово работа всички и повечето осъдиха работодателя си и си взеха парите и междувременно си намериха работа другаде повечето от тях.
    2. Какво значи временна работа бе, че не стана ясно. Кой и как ще ги наеме и по кой начин ще си ангажира в производството си, което ако е печелившо би трябвало да е предвидено и планирано поне за 3 години напред. Нима допускате, че КЦМ например, има стотици свободни длъжности!? Мааалко акъл ако имахте, нямаше да пишете глупости. Това не е готварска бака, в която като готвят за 50 човека да сложите още малко вода за да има за 60 порции.
    3. Като държавата или нейните управляващи нямат политическата воля да се разправят с такива като Захариев, да постъпят като мъже-да напуснат работа, имат право на помощи и при тази ситуация, и да си търсят изработеното чрез съда.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/5/12 22:07

    Не защитавам собственика на ОЦК, но да знае, че е окраден от работниците си, които между другото не се свенят да си го признаят. Мой познат който работи там ми е разказвал ужасии за това как се краде и се изнася от завода.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/5/12 22:07

    Поздравления за редакцията, най после някой да им каже истината на тези готовановци, не са стачкували когато трябва, а сега хленчат,късно е вече Захариев си изпълни задачата
    Още веднъж поздравление за редакцията

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17/5/12 22:08

    Колега,
    имате право да реагирате и да изразявате несъгласие, но не отправяйте тежки клетви и обиди. Все пак това е единственият вестник в тази страна, който пише в наша полза не от началото на годината, а от първия момент когато почнаха заплатите да се забавят, когато стана ясно че няма пари за дрехи и обувки, за храна. 24Родопи пишеше за нас дори когато и трите синдиката в завода бяха зад Захариев. 24родопи първи извади данни, че за една и съща работа в КЦМ получават два пъти и половина повече пари от колегите си в ОЦК. И че в КЦМ получава два пъти повече пари за храна, а гълтаме същите отрови.
    По-спокойно, колеги, с тона.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/5/12 22:13

    не било хленчене, да бе. Цяла България видя някакъв мъж, който решава да вземе 20 лв от пенсионер сякаш проси а уж обявил гладна стачка, да вземе подаяние! вместо да си намери друга работа той едва ли не проси! еми като ви наричат сополивци да не се сърдите, еб..ва в мъжете

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен17/5/12 22:16

    не ви ли е срам да кълнете бе, коя медиа ви бранеше досега, сякаш май започнахте да доказвате истинската си страна

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен17/5/12 22:28

    Вие май не разбирате, че ако Борисов поиска ще го стисне за гушата Захариев и ще го накара да плати на работниците си. Аре ако имате акъл си направете изводите защо Захариев си прави каквото иска. Има сума ти фирми още, които не са на загуба.Доколкото се писа, дори парите от печалбите на ОЦК са инвестирани в други негови фирми.Някой да го проверява господин Захариев? Той Кремиковци погреба, че ще се церемони с някакъв мижав и обран завод в Кърджали. Ей, пичове, не плашете с екокатастрофи и т.н. ами напускайте завода още утре.И друго не разбирам, че вие от месеци не работите всъщност, какви заплати искате за март, април и май тази година????

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен17/5/12 22:48

    Завистта няма почивен ден...Защо толкова ви е яд,че се говори за Оцк? Като имало и други в тяхното положение защо не знаем за тях? Защото са страхливци...По-лесно е да напуснеш,отколкото да се бориш за правото си на достойно заплащане ,нали? Да се бориш не само за твоите пари,но и за всички,чиито работодатели са като Захариев.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен17/5/12 22:52

    убеден съм,че повечето стачкуващи имат имот,движимо имущество.като нямаш пари продаваш това което имаш.има още какво да научим за капитализма много и то.
    с просене не стават работите...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен17/5/12 22:57

    Решението е скапана национализация. Бойко като е на топа, нека национализира. Голям праз, че ще му замрънкат от Европа. Поне електората ще се увеличи. В тази държавица нашата едно ударно национализиране на подобни предприятия, дето се точат здраво ще му спечели изборите. И Цвета ще се намърда и тя пак в парламента при подобна стъпка!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен17/5/12 23:05

    22.48 - изключително тъп постинг.Всички медии и телевизии гърмяха и за Булфанко, но никой на правителствено ниво не се намеси, защото фабриката не бе държавна. Жените видяха, че неволята няма да дойде и направиха каквото трябва- напуснаха и осъдиха собственика, не ревяха, че нямат пари за адвокати и не занимаваха цялата държава с неизплатените си заплати.Защото бяха наясно, че държавни лостове за намеса НЯМА.Излязоха сто пъти по-умни от металурзите.Да не говорим, че там работеха като роби, а не отбиваха номер както сега се прави в ОЦК.Вече месеци наред не работят, но имат претенции за заплати.И правилно- щом са на работните си места, имат право да получат пари, нищо, че просто си присъстват там и производство де факто няма.И не обяснявай на някого че било лесно да си тръгнеш, а по-трудно да останеш да се бориш защото това е най-голямата простотия която съм чувал при всякакви житейски ситуации.Някъде като не те искат си тръгваш и запазвай достойнството си поне, бе.Работа има и другаде, да не е само тоя шибан завод на тази земя?По този начин точно никога няма да си видят парите.Ще седят и гладуват и чакат Михаля.Да видим дали няма да съжаляват след някой и друг месец, че са си загубили напразно времето. В момента просто помагат на Борисов да си трупа червени точки на гърба на работниците.Ако Захариев реши ще обяви завода в несъстоятелност, и никой думичка не може да му каже.Ще го нареже за скрап и ще го предаде на Вторични суровини и толкова , ако иска ще им даде пари, ако иска няма да видят и стотинка металурзите.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен18/5/12 00:57

    21:37, не се прави на бабаит да търсиш кой е написал статията! Като си толкова светнат защо остави захариев да се държи с вас като с червей?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/5/12 01:00

    21:48, ОЦК НЕ Е КЪРДЖАЛИ! ПРОУМЕЙ ГО!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен18/5/12 01:10

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РЕДАКЦИЯТА!!! ТОЧНО ТАКА, ПИШЕТЕ ИМ ИСТИНАТА, А ТЕ ВСЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ Я РАЗБЕРАТ!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен18/5/12 07:27

    Моля бадете съпричастни металурзите от ОЦК днес и при тях а след време и при вас.нека бадим единни и морална подкрепа им дадем

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен18/5/12 07:45

    Bravo na redakciata! Stiga ve4e sme slushali za OCK.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен18/5/12 08:01

    17/5/12 21:48 проблемите на металургията в Кърджали започнаха още през ерата на Дафинов. През годините на тройни, четворни и други коалиции никой от "смелите" металурзи не потърси правата си.
    Сега Борисов им обърна малко внимание и те се отвесиха на ръката му. Отгоре на всичко наглостта на някой хора стига до там, че го обвиняват в популизъм.
    Ами питам ви тогава, къде бяха през годините политици, за които вие безропотно гласувате.
    Къде бяха синдикатите? Бахар Палова стъпи в завода за пръв път когато й бяха отрязани доставките на хляб.Сега Караколева обикаля металурзите водена от доста съмнителни мотиви и желания.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен18/5/12 08:24

    Не разбрах от кога да си търсиш правата и да защитаваш работното си място се нарича хленчене.За информация на горе пишештите в Кърджали безработицата е 15,4%така,че не давайте акъл на другите след като нямате за себеси.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен18/5/12 08:27

    До 23: 05
    Това, че не споделям" гениалните ти писания" не прави постинга ми тъп, а просто различен от твоя! Явно тук коментиращите са от старата генерация, за която е характерно всички да се съгласяват с казаното или написаното...Да, ама не!

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен18/5/12 08:43

    КОГАТО БЯХТЕ МАЧКАНИ ОТ ЗАХАРИЕВ, САМО 24РОДОПИ ПИШЕШЕ ЗА ВАС И ТЕЖКИТЕ ВИ ПРОБЛЕМИ. СЕГА Е ЛЕСНО - СТАЧКАТА ВИ Е НОВИНА И ДОРИ ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ НА ЗАХАРИЕВ ЩАТ-НЕЩАТ ТРЯБВА ДА ВИ ОТРАЗЯВАТ.
    ИНАЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ 24РОДОПИ СА МНОГО ПРАВИ ЗА ХЛЕНЧЕТО ВИ.
    СЕТЕТЕ СЕ КАКВО ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ РАБОТНИЦИТЕ ОТ ОЦК АКО БЯХА ГЪРЦИ. И ДАЛИ ЗАХАРИЕВ ЩЕШЕ ДА ИМ СЕ ПРИСМИВА СЕГА ОТ СОФИЯ.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен18/5/12 09:23

    До коментиращ от 08.24 часа - в случая е точно хленчене, защото не по този начин се търсят права и се защитават работни места.Когато майките протестираха срещу обгазяванията металурзите тръгнаха едва ли не на бой с тях пак да си защитават работните места, вместо да застанат до тях и да претендират за модерен завод с всички европейски изисквания.Ако тогава не защитаваха собственика на завода, а правото си да работят при нормални условия, чист въздух и т.н. сега нямаше да са на това дередже. Моите уважения към работниците,но мисля, че изтърваха влака, а друг не идва.Така че, няма смисъл просто от това което сега правят.Мандалото хлопна!

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен18/5/12 09:35

    Haide stiga komentari otivaite da rabotite

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен18/5/12 09:42

    като обикновен гражданин пиша че работещите в оцк от едно време са с мисъълта че са нещо ховече от останалите работещи в града. този завод трябваше отдавна да се затрие защото трови целия град и най вече нашите деца в името на няколкостотин работещи.Какво хленчат само при тях ли има нередовни плащания,съкращения и т.н.Държавата ли ,т.е. аз данъкоплатеца да им плащаме компеенсации,заплати и т.н. да се оправят със собственика а не да вдигат фоерверки със "гладни стачки"за пред медиите.стига с това оцк,да се закрие незабавно макар че е много късно.оловоносители са целия град

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен18/5/12 10:24

    Spokoino kato doide Boiko Borisov 6te zabar6e i sopolite na mranka6tite i revq6tite koito iskat da zatvorqt OCK samo bez da revnuvate 4e nqkoi ne vi bar6e sopolite

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен18/5/12 12:14

    selo kircali stana ot 2 000 dushi predi 2 svetovna voina na 20 000 dushi, zaradi minite, gorupso, olovno-zinkovia zavod, bentonitovia zavod,garata,germantzite...bez tesi zavodi sa bili samo djamiata i bitpazara - biznesinkubatorite v selo kircali - malko gradinari i kozari...i se vrasta kam predishnata epoha sega chisto i prosto...

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен18/5/12 14:38

    Хайде да видим от дали ще се зададе въпрос на Доган за тези 3 дни въпрос за ОЦК!Нали е депутат за това, а не за да сменя един с друг зам. кмет.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен18/5/12 19:11

    07:27, ТИ НАЛИ СИ СЪПРИЧАСТЕН, ТО СТИГА ТОЛКОВА СЪПРИЧАСТНОСТ!!!

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен18/5/12 19:16

    ДА ВИДИМ 14723, АМА ЗА СЕГА НЕ ГО Е ПИТАЛ НИКОЙ ЗА БОГОПОМАЗАНИТЕ МЕТЪЛИ!!!

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен18/5/12 19:20

    09:23, ТОЧНО ТАКА! Когато майките тръгнаха на протести, същите тези сополанковци ги обиждаха, заплашваха и хулеха, за да си запазят тъпите работни места! Е сега, кебапчето се обърна!!! И тъй като вие тогава мислихте само за себе си, сега ние мислим за нас и нямаме намерение да ви подкрепяме! И стига сте писали за металурзите като за свещени крави, все едно са застраховани от безработица, само защото са металурзи! Света е за всички и всеки ще получи това според заслуженото!

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен18/5/12 19:29

    До 09:42 Ти не си обикновен гражданин,ти си необикновен тъпак,който само хленчи колко бил натровен.Колкото пловдивчани в началото на демокрацията за К.Ц.М. Ама се видя че с емоции не става,трябва индустрия,бизнес за да има развитие.Ако си толкова натровен,има институции,завеждаш дело.Работниците в О.Ц.К. също са заинтересовани да работят в нормални условия,както им беше обещано през 2006г.

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен18/5/12 20:47

    do 9.42
    olovonositeli, ama sa s hubavi kosi i frisuri na glavite si.ne sa s obrasnati glavi.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.