Спирането на ОЦК-Кърджали е предпоставка за още по-трудно разрешаване на казуса. Това каза в предаването „Тази сутрин" на бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и допълни, че веднъж спрат ли тези производства, след това се необходими огромни инвестиции, за да бъдат пуснати отново.

„Това е всъщност един от основните проблеми, с продължаващата на този етап безизходица с ОЦК-Кърджали", каза министър Добрев.

Според него, хубавото е, че не всичко е загубено, защото както банките имат интерес този проблем да се реши, така все още има инвестиционен интерес към дружеството. С инвеститорите се обсъждат варианти дружеството ОЦК-Кърджали да бъде взето под наем, за да може да се види, колко са всъщност задълженията на предприятието, каза още министър Делян Добрев.

Както вече 24rodopi писа, металурзите пък заплашиха, че от понеделник – 25 юни,

ще се възползват от възможността, която Кодексът на труда дава, да прекратяват трудовите си договори с ОЦК без предизвестие, като масовото напускане ще създаде предпоставка за екологична катастрофа.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/12 08:55

    Да се напуска и да видим спонсора Захариев и банките какво ще правят! Стига вече лъжи...Хората с въздух и обещания не могат да живеят!

    ОтговорИзтриване
  2. ЗАХАРИЕВ22/6/12 08:56

    Днеска в колко часа започва шоуто,и къде ще е???

    ОтговорИзтриване
  3. Поради неяснота за резултатите от преговорите между банките кредитори и собственика, водени с посредничеството на представители на МИЕТ, за бъдещето на „ОЦК” АД, гр. Кърджали и съдбата на близо 500 металурзи. От 9.00 часа работниците и служителите ще проведат протестна акция на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Булаир“ – възлово кръстовище, блокиращо пътя за Хасково. Това съобщиха от КНСБ.
    От днес работниците и служителите, работещи в цеховете с непрекъсваем производствен процес /цинково производство, пържилен цех, подстанция/ ще преустановят изпълнението на трудовите си задължения, което е предпоставка за екологична катастрофа.
    От 01.02.2012 г. до настоящия момент металурзите не са получавали аванс и заплата за 4 месеца, поради което на 25.06.2012 г. /понеделник/ работниците и служителите от „ОЦК” АД гр. Кърджали ще внесат молби до работодателя да издаде извлечения от ведомостите за заплати, от които да е видно какъв е размерът на дължимите им и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения. Съгласно чл. 128 и 128а от КТ, работодателят е длъжен в 14- дневен срок да издаде документи за поисканата информация.
    След получаването на информация за дължимите и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения и обезщетения, работниците със съдействието на юристи от КНСБ, ще поискат от съда издаване на Заповед за изпълнение на основание чл. 410 от ГПК.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/6/12 09:22

    uraaaaaaaaa.topcheto pukna!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/6/12 10:55

    ай, колко трудно ще стане, а какво правят хората дето ходят на работа и няма пари, да не ядат въздух под налягани и то какъв въздух.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/6/12 11:03

    да бе екологична катастрофа друг път, плашат гаргите само. Като не искате да гладуват децата ви, ходете се регистрирайте в бюрото по труда, поне известно време пари да вземате, докато си намерите друга работа.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/6/12 11:49

    Стига сте лъгали,няма абсолютно никакви условия за екологична катастрофа.Престанете да плашите общественоста с ваще идиотизми.Да изключват пещите в цинково и каквото било,било.Носорога Апостолов, и неговия "баджанак" Кутелов да се хванат за ръчички и да потдържат бюрата на които стоят.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/6/12 13:46

    ДА ДОЙДЕ ТУКА ДА ДИША ЧИСТ ВЪЗДУХ ТОЯ ДЕЧКО...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/6/12 14:15

    Тези който пишат че няма опасност от еко катастрофа ,да им кажа че има доста сярна киселина която ако отиде директно в язовира.....
    Нито риба нито раци нито водорасли ще останат в язовир Студен Кладенец, и по течението нататък ще има доста последствия.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/6/12 14:16

    Да спират пещите и булдозерите да изравняш всичко със земята.Стига са ни тровили повече от половин век.Каква модернизация да се направи на тия развалини,но българина е научен да се мъчи и затова сега скачат работниците -готови да мрат в отровите вместо да скочат на управляващите,които си затварят очите за проблемите не само с ОЦК.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/6/12 14:31

    ami?!
    ne tolkova strashno!
    ne e nikak strashno daje i min.saveta da zatvorim, hem da spestim bg levove za otoplenie prez zimata ...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/6/12 14:34

    До анонимния 11:03

    Ти бил ли си безработен? Ходил ли си да си търсиш работа в региона, след като има обявено такова? Ако не си, не давай акъл кой какво да прави!Работа чрез Бюрото по труда могат да си намерят само връзкари или членове на определени партии/ което не изключва първото/! Тези, които не са, могат и да не доживеят пенсия, за да си намерят работа по специалността в региона! Ама няма как да разбереш...То все едно Дянков да знае какво е да живееш 4 месеца без абсолютно една стотинка да вкараш вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/6/12 14:56

    На който не му харесва въздуха в Кърджали да ходи в Турция Анталия

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/6/12 15:19

    А, ако стане еко катастрофа? На кого ще викате после, а? А?Кой ще ви е виновен като ги няма работниците? Срещу кого ще плюете?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен22/6/12 16:00

    Какво стана със Силезия?Кой луд ще финансира тази гробница.Няма никакви поляци,всичките тези глупости са измишльотина на носорога.Как ще даваш пари без да видиш стоката.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/6/12 16:04

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/6/12 19:12

    az sam tozi polyak.ne iskam hlyab i sol,davayte krakata:)))

    ОтговорИзтриване
  18. оловен човек22/6/12 19:38

    Мили анонимни екозащитници,защо се криете тук,а не използвате възможноста да покажете фалшивия си патриотизъм пред микрофоните на журналистите,които са толкоз много тези дни на кръстовището в центъра.Бъдете сигурни,че те ще ви отделят колкото искате медийна изява и добър PR.Ако ви стиска го направете,но явно вашите крясъци и действия са поръчкови,залпови,употребявани под диктовката на полически интереси.Петя,Марго и други незнайни менте екопатриоти,що не се покажете.Тук сте много "силни",скрити.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен22/6/12 23:31

    14:34 не може да не си знаел какво става в завода и на къде вървят нещата? стига сте насаждали чувство за вина у гражданите на кърджали защото захариев дойде де срине и този завод...отдавна трябваше да му плеснете по челото трудовите си книжки, защо чакахте до днес?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/6/12 23:33

    15:19, ти даже не си разбрал, че ще плюем еко министърката дето последните 9 месеца се е скрила някъде... да не кара бременност и заради мръсният въздух да е сменила държавата?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/6/12 23:39

    Красимире, стига си плюл жените за да оправдаеш собствената си некадърност. Нито този синдикат в който те вкара нито другите могат да спасят завода. И ти го знаеш най-добре от всички.Но, нали трябва да има враг и ти си го намираш в беззащитните жени, които им свалям шапка защото те първи ПОСМЯХА да се изправят срещу "чудото". Същото това "чудо" което ЧЕТИРИ ПРАВИТЕЛСТВА го крепят. Ако си мъж излез и се извини на жените за всички обиди които си казали произнесъл по техен адрес! /ама не си/ И да знаеш всяка от тях те превъзхожда в ум 100 кратно. На умряло куче можеш да извадиш нож, само ти, защото когато искахме да стачкуваме ти ни спираше. Кажете момчета лъжа ли или той се е отворил тези дни като синдикалист?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен22/6/12 23:48

    До колкото си спомням екозащитниците на няколко пъти излизаха на протест и всички видяхме лицата им. Нито са се крили зад "оловни човеци", нито зад синдикати. Ако вие металурзите имахте поне частица от тяхната смелост отдавна щяхте да имате нов инвеститор. Но както казват старите хора: Господ дава, но в кошара не вкарва. И в този ред на мисли, можете да обикаляте кошарата и да пишете каквото си искате, ние видяхме кои са достойните хора на града ни и кои са подлите, тези които нищо не правят, вредят на другите и на всичкото отгоре ги упрекват и обиждат. Живота на човек е такъв, какъвто си го направи!!! Селя ви!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен23/6/12 00:46

    ти ли си бе мекере, ти ли коментираш година и половина като оловния войник. да та е.ба в умника. как ще погледнеш хората в очите бе? нито за шпакловчик ставаш, нито за металург. много си жален.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен23/6/12 02:06

    ти ли си бил лекето оловен човек бееее?? въх как не се сетих? в кой пенсионен ще ме вкараш за пари? Ха ха ха ха!!! Нещастник!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен23/6/12 07:08

    айде спирайте ги тия пещи бе плашльовци

    ОтговорИзтриване
  26. оловния ...Х23/6/12 10:11

    красьо само с боядисване на косата не ставаааа. да спираше ни да протестираме... до 23:39 правеше въпросния списъци с хората които ще стачкуват и после се отмяташе...

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен23/6/12 22:58

    "От 01.02.2012 г. до настоящия момент металурзите не са получавали аванс и заплата за 4 месеца"
    А работили ли са тези 4 месеца?

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен24/6/12 18:11

    Не са работили, подпираха тротоарите и създаваха проблеми на съгражданите си, все едно, че ние им дължим нещо! до 23/6/12/ 22:58

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.