Зрелостниците се осигуряват здравно сами докато станат студенти, напомнят от НАП. Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във ВУЗ, 12-токласниците не се осигуряват от държавата. Това е период от 3 или 4 месеца, през който младежите не попадат в нито една от двете категории «ученик» или «студент». През това време те следва да внасят по 16,80 лева на месец за здравно осигуряване.

Изключение правят тези младежи, които започват работа и ще имат работодател, който да ги осигурява.

Непрекъснатите здравно-осигурителни права дават възможност за избор на личен лекар и ползване на безплатна медицинска помощ по пътеки на Здравната каса. За да има едно лице непрекъснат здравен статус, то не трябва да има пропуски в осигуряването повече от 3 месеца през последните 3 години.

Проверка на здравен статус се извършва денонощно в електронната страница на НАП www.nap.bg  в рубриката „Електронни услуги". В същата рубрика е публикуван и електронен здравен калкулатор, който изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 година досега.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/12 12:35

    НАП защо заблуждавате зрелостниците и техните родители? Това не е вярно. Според закона за висшето образование статут на студент се придобива в момента на записването във ВУЗ. Така, ако даден зрелостник се запише през месец юли, той няма прекъсване на здравните осигуровки, защото за месец юни е осигурен от съответното училище. Когато се окаже, че има деца с неплатени здравни осигуровки за летните месеци, означава, че някой ВУЗ не е платил, а не родителите. Не мога да си обясня, защо от години държавата ни заблуждава, а не потърси отговорност от виновните, защо родителите плащат нещо, което не е тяхно задължение. Аз не платих.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/6/12 15:39

    daaaaaaaaa....18 godini...prekrasna vazrast!
    dobre doshlo bg palnoletie!
    bg palnoletie, jelaem ti uspeh v jivota, v rabotata, ucheneto,zabavleniata, plastaneto na smetkite za danak, zdravno i pensionno osiguryavane, jiliste, prevozno sredstvo, lubov, detza i t.n.!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/6/12 16:36

    Да ви имам тъпото здравеопазване-ако изобщо може да се нарече такова.Чудите как да изнудите хората да си плащат за това,което не получат,а именно здравеопазване на ниво.Министърката да помисли и затова как да подобри здравните услуги,а не само като касиерка да събира осигуровките и да изнудва хората по всевъможен начин да си ги плащат.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/6/12 19:52

    На държавата плащаме, че после и на лекарите плащаме

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.