Празникът на изкуствата отново събра творците на СОУ „Йордан Йовков” ,  семейство Черкезови и приятелите на „Денят на Нели”.
За пети път на 14 юни, рождената дата на Нели Черкезова, бяха връчени наградите за рисунка и литература на участниците в конкурсите, вдъхновени от  темата „Обичам любовта си да дарявам”.  И тази година, заедно със спомена за Нели, беше потърсена проекцията на творческите пориви у младите хора, на мястото и ролята на изкуството в нашия забързан ден.
Г-жа Кюпрюджиева, почетен домакин на празника, сподели свои мисли за мястото на „Денят на Нели” в живота на училището и приветства гостите - представителите на институциите , РИО и  Община Кърджали, журналисти, поети, приятели и родители. Приятелката на „Денят на Нели”, Яна-Ивана Бояджиева, която тази година не можа да присъства, защото вече е студентка,  изпрати от Дрезден – Германия свое стихотворение, с което се включи в темата за любовта и нейната липса. Поетесата Стойка Мариновска прочете стихотворение, посветено на паметта на Нели. Свои мисли за стойността на времето, провокирани от есетата на Нели, сподели Мина Карагьозова. Както винаги и тази година темата на конкурса развълнува и вдъхнови много млади творци.  В конкурса за рисунка взеха участие 47 художници, а в различните литературни жанрове писаха 16 ученици и четирима учители.
Г-жа Кюпрюджиева и г-н Черкезов връчиха наградите на победителите в конкурса за рисунка: ІІІ –та награда - Мелек Шакир от І клас, ІІ-ра награда- Бойка Христова  от ІІІ клас и І-ва награда -Елеонора Пламенова от VІ клас.
За стихотворение в І-ва възрастова група / ІV – V клас/  бяха присъдени: ІІ награда на Мерве Шакир   за Свят , създаден от любов” и І награда на Александър Гинчев – за „Обич”. Във ІІ- ра възрастова група / VІ – ХІ клас / поощрителна награда получи  Сезай Сезгин за стихотворението „Първа любов”, ІІІ награда –  Чийдем Хюсеин  за „Арап” ,ІІ награда –  Ерис Якубова  за „Малък сноп светлина” и І награда – Минчо Боюклиев  за „Любовта в нас”. В надпреварата за проза ІІІ награда  беше присъдена на  Марина Андреева за „Приказка за любовта и разбирателството между хората”, ІІ награда на Мария Чавдарова за „Любовта в нас” и І награда на Сибел Джабир за разказа „Дарители на любов”В  категорията  есе  ІІІ награда получи Елена Згурова за есето „Любов”, ІІ награда – Ивелина Николова за „Обичам любовта си да раздавам” и І награда – Ангел Тодоров за „Любовта в нас”.
Комисията присъди  награди на учителите, участвали в петото издание на литературния конкурс „Денят на Нели” : Галина Попова – първа награда за есе, Христина Въчева – трета награда за стихотворение, Здравка Тодорова – втора награда за стихотворение и Здравка Пандова – първа награда за стихотворение. Преди да бъде съобщена темата на конкурсите за следващата година, г-н Черкезов изрази своята признателност и благодарност към творците и техните учители, които чрез таланта и постоянството си, следват една благородна обща кауза – насърчаването на творческото начало у подрастващите. Освен писатели и художници на сцената се изявиха танцьори, певци и рецитатори, които заредиха с настроение атмосферата на Празника на изкуствата „Денят на Нели”.  От името на учителите  и учениците на СОУ „Йордан Йовков” водещите  Елена и Мая благодариха за благородния жест на семейство Черкезови, за тяхното постоянство в грижата им за детския талант, за тези срещи, които  превърнаха в духовни приятели няколко поколения творци и ценители.
Следващата среща в „Денят на Нели” – 2013, ще бъде вдъхновена от темата: „Защо? – вечният въпрос”, цитат от стихотворението на Нели „ Защо”.

Клуб „Журналист“ към СОУ „Йордан Йовков“
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/6/12 15:34

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/6/12 21:06

    Когато се пенсионирам в него, мизерници нещастни!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/6/12 02:03

    Мислехме ,че поне тук няма цензура...Нека хората пишат каквото искат.Всеки може сам да прецени доколко писанията са стойностни и струва ли си да им обръща внимание.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.