Читателското писмо:

 

Здравейте, служители на РИОСВ-Хасково!

Прочетох написаното от вас в сайта на РИОСВ - Хасково за замърсяването на яз.Студен кладенец (http://haskovo.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=717&nws_cat_id=2) и съм засрамена заради вас и проявената некомпетентност.  Това не е първата  ми среща с некомпетентността Ви. Работя от дълго време с РИОСВ и БДИБР като администриращи държавни органи, работя дълго с ИАОС в качеството на клиент, ползващ услугите за изпитване на проби. Не се учудвам от начина на поднасяне на информацията по случая, не съм изненадана, че основната задача – да се установи има ли замърсяване – ще падне върху РЛ-Хасково, а никой няма да прочете , че съществува изобщо като регионален офис на ИАОС.

Считате,  че няма основание за безпокойство от замърсяване....слепота?! Погледнете дали години наред в опашката на яз. „Кърджали" няма да откриете завишени концентрации на тежки метали! Някой от вас въобще чувал ли е за това? Кой от вас или от Басейнова дирекция не е обърнал внимание на резултатите от изпитваните проби от този пункт за наблюдение на язовира. Или там няма мониторингов пункт? (Би било доста удобно). Поради личен интерес и работеща по въпросите на екологията, бих ви казала: Една от пробите, взети от разходка с лодка, които съм носила за изпитване в ИАОС - Регионалната лаборатория –Хасково, беше точно от мястото под хвоста, (но пробата е неофициална - взета не по стандарт и от неквалифициран персонал) и в нея тежките метали са многократно над нормите, но  може би,  досега сте решавали, че е по-удобно това нещо да не се разчува.

Срам. Получавате заплати, и не малки при това, за да проявявате бдителност. А защо не ви запитам: може би заплатите и бонусите ви зависят от това да не обръщате години наред внимание на факта, че изтичане от хвостохранилището в язовира има. Но това  може да се потвърди категорично само,  ако се окаже, че завишени концентрации на тежки метали в опашката на язовира има и отпреди?  Ако се окаже вярно, ще поемете ли отговорността за безхаберието си...едва ли!

(Същото беше и с ОЦК, години, години?  Историята се повтаря. Нищо ново под слънцето!)

Считате,  че няма основание за безпокойство от замърсяване.......защото са в неразтворена форма и в минимални количества???  Възмутителна лъжа! Та бихте ли казали кой и кога е изследвал хвоста, за да имате тези основания за заключения! Бихте ли казали кой може да го направи компетентно?  Редно е , ако проявите достойнство, да признаете, че няма категорични данни за опасност, но и обратното твърдение е равностойно, т.е.: вашето е празнословие!

Съвсем накратко: Взети са водни проби? От кого – никой не казва! От вас ли? Та вие – чиновници на бюро - не вярвам да се пооцапате с проби!

Най-вероятно, заключение ще направите след като излязат резултатите от лабораторно изпитване на съответните проби. Но спомена ли някой , че за да се получат тези резултати, има една армия от технически, висококвалифициран персонал, че се използва апаратура, за цената на която си нямате ни най-малка представа, че се изпълнява система по качество, доказвана ежегодно пред единен държавен орган, основана на стотици международни стандарти, че това е Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). Никъде в изявлението ви не се споменава, че взетите проби ще бъдат изпитани в  Регионална лаборатория, регионален офис на ИАОС, че това е многократно по-скъпо от всички ваши проверки и заключения, направени през целия контролиран период на злополучното хвостохранилище. Това не се казва  от огромна доза нарцисизъм, а може би просто не е важно...

Изказвам възхищението си от служителите в Регионалната лаборатория, които компетентно и скромно си вършат работата, без  гръмки писания и фойерверки за това.

 РИОСВ и БД са клиенти на ИАОС, но никога не са знаели цената на услугата да получават данни и резултати от скъпите изпитвания на пробите от околната среда. Много е жалко когато някое дете (РИОСВ, БД) получава от таткото (МОСВ) скъпоструващи подаръци (данни от изпитване на проби от околна среда), и независимо от цената, поради факта, че оценъчната му система е недоразвита, зарязва подаръците в някой прашен ъгъл и ги забравя вовеки.

-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/6/12 10:35

    Плаща се, за да се мълчи!!?? Което е страшно, зловещо. Поне така беше с ОЦК

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Господи, че се намери един достоен български гражданин да излезе и да ни каже какво всъщност се случва! Иначе РИОСВ-тата са тук за да ни казват, че "Монти" - Стамболииски - НЕ ЗАМЪРСЯВА, мандрите изхвърлят ЧИСТА ПИТНЕЙНА ВОДА, ОЦК бълва кислород и озон едновременно, Горубсо-Кърдажил НЕ ИЗХВЪРЛЯ ЦИАНИДИ И ХВОСТОХРАНИЛИЩЕТО Е ПЪЛНО С ЧИСТИ СОЛИ И МИНЕРАЛИ!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/6/12 12:57

    V EVROPA NYAMA TAKİVA ZAVODİ,KIRDJALİYTSİ VİE SPİTE VAŞİTE DETSA SE OTRAVYAT ZARADİ OSK.RABOTNİTSİTE KOLKO SA NA BROY ZASLUJAVA Lİ ZARADİ EDNA ŞEPA DA SE TROVİ SYAL GRAD...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/6/12 13:00

    !!!ZARADİ EDNA ŞEPA ÇOBANİ NE MOJE DA SE TROVİ SYAL GRAD DA SE ZATVORİ TOZİ MRISEN İ GUBEŞT ZAVOD TAM BEZ TOVA RABOTYAT SAMO SİGANİ....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/6/12 13:27

    Да се затвори ОЦК, Горубсо-Кърджали и РИОСВ - Хасково!!!! При това веднага! Нито един от горе споменатите не заслужава да работи!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/6/12 14:04

    Тази дето уж е писала това писмо да каже колко са и платили за да лъже хората.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/6/12 14:07

    Да се затвори цял Кърджали,защото скоро тук няма да има работа за никой.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/6/12 14:36

    СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА И СЛЕД СПИН ПРЕЗЕРВАТИВ. ТЪПА ДЪРЖАВА НАЧЕЛО С БОЙКО ЛЕНТАТА.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/6/12 15:13

    В името на доброто информиране на читателите, моля да се потърси становището на хасковската лаборатория по изнесените данни

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/6/12 17:00

    ami kato imate samo diplomi za glavi, palni s vakuum....a nyamate nezavisimi chastni laboratorii

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/6/12 18:49

    17:00, ти не разбираш ли, че те лабораториите показват ЧИСТИ РЕЗУЛТАТИ!!! РИОСВ ако падне някой щъркел от гнездото тичат с две коли, а когато е отровен един цял град УСПОКОЯВАТ, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД!!!За какво държава въобще става въпрос?????

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/6/12 18:50

    14:04, ти сляп ли си, че всичко е изтекло в язовира????? Или на такива малоумници като тебе им трябва преводач за да им каже, че ако е безопасно ще ти го изхвърлят в двора бе.....!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/6/12 21:19

    Кмете кво прави тази от екологията Станчева ли беше Таранчева ли е.И тя не е случайно в общината дойде от Оцк

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/6/12 11:35

    bg medii probutvat vse v edna kofa pomia /bg kulinaren spetzialitet vsichki produkti v edna kofa/ za bg chitateli....bez konkretni izvarshiteli,adresi, snimki,video....totalno zatamnenie na bg mozatzi...ujkim nyakoi nesto pravi....kakvo pravi?!....koi pravi?!....za kogo pravi?!...i zasto?... a kak go pravi?! koi e nai-dobria v tova pravene? koi otpada, zaradi nespravyane? koi e lubimetz na publikata?! s kakvo gi specheli?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/6/12 14:26

    21:19, Танчева се казва!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17/6/12 14:27

    В Турция и Гърция знаят ли за ЛЕЧЕБНАТА КАЛ, която ще стигне и до тях? Та и те да се повалят в нея!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/6/12 20:44

    Кой е писал това анонимно писмо и чии интереси защитава, какви са тези глупости, паники и измислици? Ами затворете цяло Кърджали и си вървете на село на чист въздух!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.