Открих втора пещера „Утроба", която не се намира в Родопите при „Утроба" №1, а близо до морето, обяви археологът Николай Овчаров по Нова тв.
Заедно с екип на телевизията направил уникална експедиция на скалния феномен Лъвската глава, намиращ се над устието на р. Ропотамо. Природният феномен има вулканичен произход. Лъвската глава е оформена преди 65-70 млн. години. Там се е образувала пещера, дълбока около 5 м. В нея археологът и тв екипът влезли чрез специална алпийска техника. Те се озовали там по сигнал на зрител на частната медия.
Точно по обед слънчев лъч прониквал в тясната цепнатина и се проектирал върху скалата.
По-голямата сензация обаче хвърля вестник „Стандарт", обявявайки че „точно преди 10 г. над кърджалийското село Ненково екипът на Овчаров откри първата известна пещера „Утроба". С тези съоръжения траките си представяли символичното оплождане на утробата на Земята или Великата богиня майка от слънчевия фалос на Небесния бог, което създавало новата година и осигурявало плодородието. Оформянето на такива светилища изисквало отлично познаване на движението на небесното светило и точно изчисляване по посоките на света.
Истината е, че пещерата „Утроба" е открита от пещерняка Гумаров. Няколко години след откриването й, той разгласява за нея и тогава археологът се заема с проучването на пещерата.
По същия начин Овчаров приписа Перперикон за свое откритие, а то е дело на покойния Иван Балкански, който завеща на археолозите много записки, по които все още се водят разкопките на тракийския град.

На снимките:
Овчаров сочи към поредното „откритие"
„Утробата" край Ненково
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/8/12 20:06

    Това журналистите сте много смотани, включително и вие в Родопи24. Що проспахте скандалната новина, че ченгетата хванаха наскоро да иманярства човек от екипа на Овчаров?
    Ама няма да ви кажа кой точно е. Намерете си името сами, нали сте много отворени? А да ви видя сега, тва не е да копираш информация от тук и там.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/12 22:28

    Това на сн. не е Утробата край Ненково.А иначе пещери -утроби има още няколко в Родопите и другаде. Дали Овчаров ще ги открие, ако не го заведе някой до тях?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/12 10:37

    АБЕ ТОЗИ НАЙ/ГОЛЕМИЯ ИМАНЯР НА БЪЛГАРИЯ. ДА ВИМ КОГА ША СЕ ИЗДЪНИ,НАЛИ ЗНАЕТЕ НАКРАЯ ВСИЧКИ ГИ ХВАЩАТ......ОВЧАРОВ СИ ХОДИ О БРЪСНАЧА ЗА СЕГ__

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/8/12 10:43

    Тоя наглец скоро ще открие и втора Хеопсова пирамида!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/8/12 11:27

    Аз пък няма да се учудя ако открие и Америка

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/8/12 11:50

    тоя овчаров и алкохолика божи димитров са славянски мекерета!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/8/12 22:26

    Да ви пикая на журналистиката. Три дни не можете да откриете кой от екипа на Офчароф е задържан за иманярство. Ще ви дам жокер - малкото му име започва с Г. и е от Веселчане... А сега, де@

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/8/12 22:41

    Ov4arov dokara tolkova mnogo turisti , 4e v xotelite nqma mesta. Toi nqma ni6to ob6to s imanqra. Ov4arov raboti za grada.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/8/12 23:25

    Пещерата Утроба, казвате вие, е открита от Гумаров. Но дали е така - ето ви цитат от един друг форум:
    Названието се отнася до един район от около 1кв.км и в превод от турски е - тракаща скала, дошло от шума който издават множеството каменни плочи в подножието на пещерата.По интересното е,че източно от пещерата се намира скално образувание наречено " калпак кая" - много наподобаващо на фалос!!!ФАКТ ,който не знаят нито "откривателя" и М.Г.,нито Н.О.,понеже първия ползува ГОТОВА писмена информация,поднесена му на 04.04.1994г.,под формата на ОФИЦИАЛНО писмо от спелеолози от Хасково,придружено от най-подробна скица на която подхода бе маркиран в червено и е по дерето от към язовира,а втория направо бе заведен от "откривателя" от страна на с. Ненково.В писмото си до клуба по пещерно дело към туристическо дружество Кърджали Хасковските спелеолози обръщат подчертано внимание на този ИЗКЛЮЧИТЕЛНО интересен факт и подробно описват наблюденията си в два аспекта - спелеоложки и археологически.Още една малка подробност - председателя на пещерния клуб "РОДОПИ" Минчо Гумаров -ЛИЧНО, ПИСМЕНО ( 04 05 1994г.),С ПОДПИС И ПЕЧАТ на клуба благодари на хасковци за Т Я Х Н О Т О откритие.Всичко последвало от там насетне в действията на М.Г. се нарича П Л А Г И А Т С Т В О !!!! В бързането си да филмира обекта и да го представи като свое откритие на форума - "Дни на европейското културно и историческо наследство" 24-25.11.1994г. в Кърджали,М.Г. пренебрегна съвета ни да снима точно на есенното равноденствие,когато се извършва ТОЧНО "проникване" и в последствие материала бе излъчен по канал -1 на Б Н Т(лятото на 2002г.) в не най-подходящия вид!!!.......Дано този изключителен обект се запази във вид най - близък до онзи, който видяхме с колегата Б.Х.,ОСТАНАЛИ БЕЗ ДЪХ,след продължителното изкачване по дерето от към язовира!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/8/12 20:31

    Ако го нямаше въпросният Г.от "Веселчане"в археологическия музей в град Кърджали щеше да има само стари станове и турски носии,керамика.Къде са откритите монети описани в книга "Ахрида"?Защо не са изложени в музея,както и даренията направени от такива като Г.?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/8/12 20:37

    Най-големите иманяри и крадци са музейните работници в цялата страна.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/8/12 20:42

    Спец. ченгета конфискуват непрекъснато антики и ценни статуетки от селата около Кърджали,заплашват хората след което си ги прибират за тях.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.