Потомците на тракийските българи от град Кърджали и цялата област, са изумени от решението на съветниците от ДПС да отхвърлят предложението ген. В. Делов да бъде обявен за почетен гражданин на града. Това отхвърляне е открита позиция срещу историческите факти в българската исторя и огромната роля на ген.В.Делов, като освободител на Кърджали и Източните Родопи по време на Балканската война 1912 год. Званието освободител му е дадено от самото източнородопско население.
Исторически факт е, че Кърджали е съхранен и освободен без военна битка. Населението му е било запазено. Влизането в града на Хасковския отряд, командван от генерала става мирно и спокойно посрещнат, както от българското така и от турското население. Опитите да се издигнат факти за насилие срущу турското население нямат потвърждение. Не го потвърждават и наши и чужди журналисти. Тенденциозни са обвиненията в насилия от съветниците на ДПС. Те не познват историческите факти и личноста на ген. В.Делов, като освободител и обединител на източнородопското население. Освободени от една деспотична власт, каквато е османската са не само българите, но и турците, чиито потомци и до днес живеят тук.
Пагубно е за етническият мир, който така старателно прокламират от ДПС, за отказът ген. Делов- посмъртно да бъде обявен за почетен гражданин на град Кърджали, по повод 100 години от освобождението на града. Още по- тревожни са и внушенията, които се опитват да направят съветниците от ДПС с отсъствието им пред паметника на освободителите на гр. Кърджали.
От това губят всички в това число и ДПС.
Обидно е, че на един достоен български военноначалник му се отказва това звание, като истински герой, освободител и обединител на населението без разлика на етнос, вяра и религия, което той заслужава.


Регионален съвет
на Тракийските дружества
в регион Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/10/12 17:13

    Опааа.... То имало и Тракийска организация в Кърджали! Къде бяха цяла седмица? Криха се като мишки и чакаха да се размине бурята, да видят как ще се развият събитията (дали няма да загубят службичките си)и тогава да изразят някакво становище.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/10/12 17:38

    yahnete vilnata vsi4ki za izborite,no naroda si znae nay dobre kato mu doyde vremeto a to ne edale4e

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/10/12 18:10

    ДПС съветниците показаха кому служат!
    Не зачитат нито българската история, нито България! Трябва да бъдат забранени със закон!
    Те са партия, ратуваща за отцепването!
    Те са национални предатели! Вън от Кърджали и вън от България на такива подли гъзолизци и предатели!

    ОтговорИзтриване
  4. Защо Вие постоянно акцентирате на първо място,че сте тракийци и след това българи???
    Ако продължавате да твърдите,че в България живеят тракийци,мизийци,македонци ,шопи и не знам какви още българи,то такава държава България скоро няма да има!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/10/12 18:40

    Най-после се размърдаха тракийските дружества, време беше

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/10/12 19:22

    До Бай Ви Ганя
    Турция още със започването на Междусъюзническата война съставя секретен план за разорението и фактическото унищожаване на българите В Тракия. Това е конкретен заговор срещу българското население по тези земи.
    Избитите тракийски българи не по български източници, според Международната анкета „Карнеги” през 1913 г. възлизат на 50-60 хиляди души, т.е. повече от 20% от цялото българско население Тракия.
    Исторически правото принадлежи на тракийците да се изказват и отсъждат без лицеприятие и справедливо случващото след толкова години.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/10/12 19:39

    Потомък съм на тракийски бежанци.Прокудени от Беломорска Тракия дядо ми и баба ми /лека им пръст/ се заселват в хасковско. Много съм слушал от тях за зверствата на турците. Аз съм офицер от резерва. През 1912 година 12 български войници остават да нощуват в село Безводно. През нощта са нападнати и зверски убити от местното население и хвърлени в кладенеца на джамията. В тяхна памет царското правителство / преди 9 септември 1944г./ издига паметник. Паметника бил разрушен от местното население, а плочите от паметника поставени за стъпала на къщите им.В знак на признателност към зверски убитите български войници, командването на Кърджалийския гарнизон издигна десетметров кръст. След няколко дни кръста беше изваден от земята и захвърлен.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/10/12 20:32

    19:39 аз съм от Безводно,впрочем вие знаете ли къде се намира селото,малко се съмнявам.Това,което го казвате ,въобще не е вярно и твърдя,че лъжете.Не помня ,дядо ми да е разказвал ,такава случка или най малко хората от селото аз щях да знам ,лека му пръст той почина на 92 г.До джамията няма кладенец и 10 метров кръст изваден от земята и изхвърлен,като салфетка ли интересно,колко ли е тежало,този кръст.Направете си извода братя ,българи и не се подвеждайте от провокации на разни офицери,комунисти.Да живее БЪЛГАРИЯ и целия и народ,както сме живели векове,било то българи и турци.Важното е утрешния ден да е по-добър за всички ни.С уважения,един турчин.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/10/12 22:59

    Както обикновенно Яни-то и сачанлийте около него се сетиха, че трябва да реагират. Няма ли кой да ги смени тия заспали гани? До кога едни и същи хора ще се въртят в това тракийско дружество и ще се управлява от сачанлии, които на две магарета сламата не могат да разделят.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/10/12 09:46

    Какъв е тоя Яни-То? Барикадиран със пенсионери и бивши номенклатури, пази си службичката мижитурката!
    Къде е тракийското дружество, какво са направили за тракийците в града?
    За нищо не стават !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/10/12 09:56

    коиса тия съчанлии Грътцки цигани ли са? Или се наричат тракийци? Дето се правят на големи българи.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/10/12 10:10

    Яни-то за сведение на незнаещите е оня тип, който смени всички партии, лиза г...за на всички управляващи за да е на власт и за да си запази службичката и при това е сачанлия. А на всичкото отгоре е и шеф на тракийската организация. Тъп и самовлюбен грандоманин.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/10/12 18:41

    Уважаеми г-не, В отговор на писаното от Вас съм задължен да Ви кажа: Служих вярно и всеодаино на Родината си по време на социализма и 12г при демокрацията.Има една такава професия да служиш на Родината си. С достоинство и чест съм излезнал в заслужила пенсия.Това което сочите за добрите взаимоотношения между българи и турци е вярно Така и трябва да бъде.Аз много добре познавам историята на своя роден краи.Добре е и Вие да е знаете.А това не е трудно.Поровете се в интернет и това което не са Ви казвали ще го научите А що се отнася до почитане паметта на загиналите български воиници беше поставен голям метален кръст На тържеството присъства личния състав от гарнизона,представители на властта /включително и един журналист-мюсолманин/ От тържеството имам и снимков материал.Аз приветствам лозунгите в материяла писан от Вас.Ако желаете може да се видим и поговорим

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.