„Имайте предвид, че турците у нас са се ползвали с привилегията на най-демократичната конституция в Европа – Търновската. Благодарение на нея турски кандидати са се избирали в българския парламент", с тези думи историкът проф. Божидар Димитров коментира пред Нова телевизия политическия скандал в Кърджали заради честването на Балканската война.
Ще припомним, че скандалът започна с декларация на най-голямата изселническа организация в Турция на 17 октомври. Целият скандал бе проследен единствено от 24rodopi. Кулминацията бе в неделя, когато в неделя на тържествена сесия на Общинския съвет в Кърджали предложението ген. Васил Делов да стане почетен гражданин на Кърджали получи 16 гласа, при необходими 21.
"Това, което се е случило в Кърджали, е изключително опасно, защото група от ДПС – общински съветници се обявиха за небългарски граждани. Те казаха, че Балканската война отворила "кървава рана, която и до днес не е зараснала в сърцата и паметта на българското население". Т.е. те оспорват правилността на тази война за българската история. Т.е. те се отделят от нас и заявяват – Кърджали и района нямат нищо общо с българската кауза през годините. А по време на Балканската война турското население не се е отделяло от общата българска кауза", каза уволненият от Бойко Борисов министър заради серия от гафове и съпричастност към тайните служби на тоталитарния режим.
"В конкретната ситуация в Кърджали пак ще подчертая – това, което се е случило, надвишава и историята, и политиката. Тук съм упълномощен да кажа, че с господин Цветан Цветанов като председател на Инициативния комитет по честването на Балканската война решихме да подкрепим подписката на гражданите на Котел за награждаването посмъртно на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" – не само на него, но и още няколко офицери и войници", добави проф. Димитров. Подписката стартира в Кърджали.
Той е категоричен, че ситуацията в Кърджали е много жестока провокация. "Тука е премината една "червена линия" в мобилизацията на електората. Очевидно се цели противопоставянето на българи и турци. За едните Балканската война е нещо много добро, за другите – нещо много лошо", каза още историкът.
Според проф. Димитров много турци обаче вече оттеглят доверието си от ДПС и вероятно заради това партията се опитва всячески да си върне гласоподавателите – дори с цената на такава провокация.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

29 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/10/12 09:23

    ISTORIK V KAVI4KI.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/10/12 09:33

    Държавата даде Кърджали курбан на ДПС,заради политически игри и интриги.Дано пак се появи някой "Делов"и да върне този град в чертите на България.

    ОтговорИзтриване
  3. сега ли се сетиха от ДПС,че Балканската война им е оворила"кьрвава рана"-всяка година честваме този празник и не е имало такова нещо...,може би сега на ДПС им светна,че за да сьберат точки за изборите трябва да настроят бьлгари и турци един срещу друг-това е много пошло-сугурно завидяха,че хората се разбират независимо от какьв етност са-трябва да се смени това кметство сьс хора,които наистина ще работят за доброто на града.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/10/12 09:51

    абе боклук какво ми се правиш на историк.Кажи защо по време на Живков не направихте тоя Делов почетен гражданин а оставихте нещата в ръцете на твоите другари от дпс агенти на държавна сигурност,кажи бе боклук.?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/10/12 09:51

    За ДПС явно е започнала предизборната агитация, а Божидар Димитров ме кефи, защото за разлика от останалите п*тки в Парламента, казва нещата с истинските им имена, с факти, колкото и на някои да не им се нрави това.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/10/12 09:54

    ДПС отдавна искат да направят подобна провокация с цел удар по еднонациовалната основа на държавата. Закъсняха. Това трябваше да го направят преди 2007. Първо бяха във властта. Второ не бяхме в ЕС и каквото и да направим щяха да ореват света.Трето нямаше тази огромна анти ислямска вълна в света и в частност в Европа.
    Доган игра "ва банк", защото е сам поради горните причини.С този ход той уби ДПС в този му вид. С дпс е свършено.Можеше просто да се оттегли в сарая да си порка уискито и да назначи негов човек за заместник.Но това е добре за държавата.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/10/12 10:18

    До 09:51,ти явно си някой умен и знаещ историк с повече знания от Божидар Димитров.За разлика от теб обаче той е учил и изследвал историята а не като теб да слуша по цял ден откази от корана и да плаче за времето когато е имало османска империя.Самосъзнанието е ключово за самоопределянето,а явно твоето е турско.Така че,остави откажи се от БГ гражданството а си живей където искаш.Просто не лъжи сърцето си.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/10/12 10:29

    ne moga da razbera samo zashto turcite mrazqt nas balgarite i zashtitavate turcie vmesto balgaria? molq otgovorete mi,blagodarq

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/10/12 10:35

    До 9:51-1...боклука си ти скапаняко от каквато етност да си. Божидар Димитров е историк с рутина, а ти безмозъчна тиква...защо ти по Тошово време не каза нещо против власта а сега лаеш като гладно псе?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/10/12 11:08

    Браво проф. Димитров,много точни думи!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/10/12 11:08

    Уважаеми приятели сигурно се чудите. Какво ли става в Кърджали? За да разберете истината Ви предлагам да прочетете книгата на Американският професор, демограф и изследовател Джъстин Маккарти с заглавие Смърт и изгнание. Която е написана изцяло от докладите на западните дипломати които са работили в Балканите по време на Балканската война. За кланетата и етничикото прочистване. Желая Ви разберете и други истини.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/10/12 11:17

    я па тая, пак зачепи макарти, спри се вече и кога моля ви се западните дипломати са обичали българите?!? да не би да са писали истината за кланетата от страна на турците по нашите земи и егати писанията на макарти, то сега ще излезе че не ние сме били 500 години под турско робство ами горките османлии са страдали по нашите земи 500 години, ами що не са си тръгнали като им е било зле?!? аре стига с този макарти ...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/10/12 11:30

    Няма омраза, няма и любов, няма вечни приятели, нито врагове, НАЙ-ОПАСНОТО Е ФАКТ : ИНТЕРЕСА... Всички сме хора, но най-опасното, пороците, нашите си , отвътре са ни превзели. Нямаме ни култура, ни ценостти, ни образование, нито послдвалото от това знание. Ген. Делов ми викате, а какво да правим с Васил Левски и останалите "писатели" на Българската история... Всичко е станало за показ, къде са последователите, къде са тия "националисти" - всеки вика турците вън, циганите сапун, а какво прави за държавата, за народа, за републиката.... Не се занимавайте с глупости, в момента в САЩ има над 70 националности и си живеят живота, а ние тука само с глупости се занимаваме. Събудете се вече, не бъдете маша в ръцете на определени хора, които печелят от разединяването на народа!!!!

    Кърджалиец...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/10/12 11:53

    Абе малоумници,няма как де не обидя по горе изявилите си лица,но всичко е една гадна провокация на ДПС и всички се хванаха.Дори и в кръговете на ДПС вчера се чу,че не е било добра идея за отхвърлянето на генерала като почетен гражданин.А за тези тесногръди"националистчета" да кажа че за какво ми е да мразя българите,няма такова нещо всичко е във вашите болни мозъчета.Живели сме и сте живеем в спокойствие,и това което ме вълнува повече е да мога да подържам по нормален стандарт на живот,с амбиция да "скоча" на по горно стъпало,отколкото да се тормозя за делата на група"мъртви души"на които песента им е изпята и 3-4 мандата заблуждаваха бедния народ че е техния глас,а само няколко селяндурчета станаха милионери,включително и някои горди"патриоти"като Кърпов,Кавракиров и т.н... ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен22/10/12 13:36

    idete si tarsete rabota be,vmesto da se obijdate tuka...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/10/12 13:41

    до 11:08,Тъй като в Европа и Америка по онова време назрява не доволство срещу високата порта,тъй като много пътешественици и журналисти пишат и изпращат снимки за зверствата над поробените християни в тогавашната империя,правителствата правят всичко възможно да потулят тези страсти,тъй като са съюзници на високата порта и печелят пари от нея.Тогава започват поръчкови статии в защита на империята.Точно тези статии цитира и твоят писател в Щатите.Защо не се порови в османските архиви,там е записано всичко.Сигурно знаеш,че османските архиви са много подробни.А сигурно знаеш че и голяма част са у нас,за твое съжаление.Щом го пишат Американците е вярно,така ли?Затвори турският учебник по история и почети малко евро историците,които въпреки прословутата си толерантност не са спестили нищо от зверствата на османлиите,еничарите и помашките орди в християнските земи.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/10/12 13:48

    toq profesor da ne e bez raboten neshto be?

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен22/10/12 14:21

    От турчин кърджалиец:
    Поздравления за 11.53!Само че по броя на коментарите си личи колко сме тези които мислим така.Останалото е баластра която отива там където я товари багера :)или с други думи за да изкачат горното стъпало нямат против да бъдат подпрени с нещо кораво отзад ;)......Спасявай се поединично и не се тормози,аз отдавна правя така.Вероятно Бат Бойко има договорки и умишлено оставя дупесарите да плашат турчолята по селата с нови възродителни процеси и подобни за да им събира гласовете.....

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен22/10/12 14:46

    болна глава, турчин на тоя кух професор ли ще вярва само предатели вижда историк ха ха ха готверен

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/10/12 15:18

    Божидарчо, прочети Апостола- эа равенството..... эа какви прививилегии говориш. Кандидатите не са турски, те са граждани на България с турски проиэход, демек турци и са иэбирани от турците останали да живеят по родните си места в пределите на държавата България.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/10/12 15:35

    Историк клонящ към крайности в интерпретациите, дълбоко се съмнявам в неговите исторически истини, склонен съм да мисля, че е привърженик на национал-шовиниэма. Има нещо общо с бивш министър..... на НРБ Г.А. който в началото на 1985г. каэваше, че эа два часа са на Босфора.
    Професоре всички български граждани имат нужда от мир и раэбирателство. Ти къде си?
    В годините колко български граждани с турски проиэход "привилегирова", довери се да бъдат твои сътрудници или твой эаместник?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен22/10/12 16:29

    По време на социалиэма турците съэдаваха националния доход на България работейки в най тежките сектори- тютюнопроиэводството, животновъдството, эеленчукопроиэводстото, строителството, младите турци служиха военната си служба в строителните войски и т.н. Има ли пилот турчин, посланик, полковник в армия и полиция и т.н. да това им е привилегията на Б.Д.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен22/10/12 16:49

    Прочетох само първото изречение.Ще коментирам думите на Димитров, така, както аз разбирам нещата. След като тези турци, за които говори историкът, са били български граждани, най-нормалното нещо на света е да се ползват от конситуционните си права, независимо дали става въпрос ва Търновската конституция или която и да било поред. И по комунистическо време имаше представители в Народното събрание на турския етност, така е и сега. Въпросът е всички народни избраници да работят за благото на страната ни, за всичси нас, техните избиратели, а не да се водят от тясно партийните си интереси, както се наблюдава през последните 23 години "демокрация". И откога, г-н Димитров, конституционните права на гражданите на тази страна са ПРИВИЛЕГИЯ!? Години наред българските турци работят най-тежката и черна работа. Къде сте видели например евреин или арменец миньор!? За циганите да не говорим. Имат един известен проф.Чирков и толкова. Това ли са привилегиите, за които говорите господине!?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен22/10/12 18:01

    Да си спомним една много стара поговорка на османлиите"Kilic Gidicidir Kalici Sabandir$ превод от турски "Мечът не е вечен Вечно е ралото" или Вечни са хорота живяли и живеят по тези земи.
    От разказите на моите деди знаем че много са страдали хората от този край по време на балканската война.Бягали са на балкана кой където може за да не ги избият.
    Правилно би било да се направи допитване до хората които живеят по тези земи кого да издигнат за почетен гражданин на Кърджали за да не се стигне до такава ситуация.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен22/10/12 18:40

    iskam i az da sim po4eten grajdanin

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен22/10/12 18:43

    Още един умник с принос към консолидиране на електората .

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен22/10/12 19:17

    този професор няма мозък държавна сигурност го направиха професор за това че доноснечел.За мене той е пълен лайнар.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен22/10/12 20:15

    я па тая, пак зачепи макарти, спри се вече и кога моля ви се западните дипломати са обичали българите?!? да не би да са писали истината за кланетата от страна на турците по нашите земи и егати писанията на макарти, то сега ще излезе че не ние сме били 500 години под турско робство ами горките османлии са страдали по нашите земи 500 години, ами що не са си тръгнали като им е било зле?!? аре стига с този макарти ...

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен22/10/12 22:11

    До карагьоза кьормемет от 22/10/12 16:29 и този от 16:49 абе амджик балгарити от Иваиловград,Крумовград,Харманли,Любимец,Свиленград и т.н.и т.н.,тези в северна България отглеждаха Вирджиния съшо знаят какво е тютюн.За какво зеленчуко производство говориш в Родопите.Къде са наи големите мини и рудници,къде бяха най-големите строежи в на баба ти колибата ли.Лъжа ли е че ви пускаха да учите висше с предимство,ами аз познавам много турци работели в милицията и полковници имаше турци и военни имаше ,да не говорим за директори,доктори,учители,инженери,секретари в партията,кметове и какви ли не.Мога да изброя по именно хората щото още са живи повечето,само да не ти се окажат някои роднина.Имахте същите права че и повече привилегии от нас и само пишете лъжи и всявате етническа омраза.Ами щом сте толкова загрижени за права и свободи дайте ги -Кюрдите само в турция са над 30 милиона.Над 2 милиона само в Константинопол излезнаха и обявиха че са с Арменски корени.Понятието геноцид е въведено за първи път в света за масовите убийства в турция над Българи,Гърци,Арменци,Кипърци а сега и Кюрди ама че вие несте престанали бе амджик сорати.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.