Във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа" Кичка Дянкова спечели първото място с пътеписа си „Арда тече под балкона ни!"

 

Арда тече под балкона ни! Странна река – знаеш накъде върви, а течението сякаш е в обратната посока. Да, смее се домакинята ни – и тя в началото дълго спорила със съпруга си, докато той се съгласил – добре, ако паднеш, нагоре по реката ще те търся да те спасявам. Съгласявам се и аз, докато гледам как Арда за минутки поглъща големите обли камъни, по които се ориентирах – правилно си тече реката. И силно. ВЕЦ Студен Кладенец е причината за придошлите води – това е нещо обичайно тук.

На гости сме в село Рабово, в комплекс „Тепавицата". Още пътуването дотук по сламено жълтите хълмове „изключи" обичайното ми софийско аз. Усмивката и заразителният ентусиазъм на домакина ни Петко свършиха останалото. А, да – и бирата от лимец за добре дошли. Тя е просто... ентусиазираща. Различна. Като всичко, което срещамe тук.

Видяхме Арда и по-нагоре – до стената на язовир Студен кладенец. Там е тясна, дълбока и е издълбала чудноват каньон в скалите, които, казват, са вулканични. Коритото, гледано от стената, напомня грапава лунна пустиня. И честно казано, малко ме плаши. Неслучайно са кръстили мястото Шейтан дере – Дяволското дере, мисля си, докато слизаме в дяволските владения и надничаме предпазливо от неравните скали в широкото корито към почти скритата Арда сред чупките на каньона. Казват, че дълбочината й тук може да е 30 и повече метра. Дори 60, убеждаваше ни някой от местните хора.

Какво друго може да има покрай една река? Птици, разбира се. Още първия ден срещаме ято черни щъркели. Представяте ли си? Ято! Помня как изскочихме от колата на един мост край Златоград преди време заради един черен щъркел в коритото на реката. А тук са... 16. Всъщност, повече приличат на стадо – мързеливо неподвижни сред една пресъхнала река, на която се натъкваме свивайки по черен път над село Поточница. Приближаващото „бяло" стадо очевидно подплашва  черното, докато ние се спускаме между храстите по неравния път и откриваме щъркелите кацнали на отсрещните бели скали.

Лениво се припичат, докато ние ги гледаме. Гледаме ги, гледаме и гледаме. Не можем да си разделим бинокъла, особено щом една двойка се завърта над нас. На една ръка разстояние са сякаш. Снимаме. Ама защо ли? Снимките не могат да предадат чувството да си част от полета на птица. Разбрах го докато „летях" с лешоядите и бинокъла близо до пункта за наблюдение над с.Поточница. Толкова са красиви, докато се „плъзгат" уверено във въздуха, че не можеш да отместиш поглед.

Лешояди гнездят в защитената местност Кован кая близо до гр.Маджарово. Острите, отвесни, набраздени скали при завоя на Арда веднага те привличат – толкова, че ние направо пропуснахме града. Виждат се накацалите птици някъде там висооко. А пътят продължава към село Бориславци и не е просто път, а преживяване. Спирахме милион пъти. Заради реката, която криволичи и след всеки завой е различна. Заради жълтото и ръждиво-червено-кафявото (есен през септември?), които изпъкват пред свежо зеленото и сиво-черното на вулканичните върхове и сипеи.

Не съжалявам, че пропуснахме Маджарово – със сигурност ще се върнем тук – в пъстротата на Източните Родопи, които имат още много да разкажат.

 

На снимката: Арда при зелените скали край Рабово

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/12 11:36

    една прекрасна тема.моля всеки в свободното си време да посето местностите около Рабово(естественно с металодетектор) :) шегувам се!страхотно място за снимки .благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/12 16:52

    Прекрасна инициатива! Дано повече млади се включват, за да показват красотите на Родопите. Браво!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.