УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ ,
СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ,

Позволете ми от мое име и от името на Районно мюфтийство-Кърджали да Ви поздравя по случай настъпващия велик празник Курбан Байрам, който ще отбележим и ще празнуваме на 25.10.2012 ( четвъртък). Празникът ще продължи три дни.
Терминът „Курбан” от арабски означава „Приближаване”. Ибадетът „Курбан – жертвоприношение” ще ни приближи до Аллах и ще улесни задоволството на Всевишния. Тъй като „месото и кръвта не достигат до Аллах, а искреността на мюсюлманина, принасящ курбан достига до Аллах”. Историята на Курбана е свързана с Ибрахим ( а.с. –Мир нему), който беше на преклонна възраст и нямаше деца. „Той обеща на Аллах, че ако го дари със син, ще го поднесе като жертвоприношение.
И Аллах го дари със син, за да изпита всеотдайността на Ибрахим(а.с.). Той беше смирен! Готов да поднесе сина си Исмаил ( а.с.) като курбан. Аллах прие смиреността на Ибрахим (а.с.) и изпрати Курбан –коч, който да бъде принесен в жертва, вместо сина му. Всички мюсюлмани, които имат възможност и условия да заколят животно –Курбан, трябва да си спомнят тази история с пратеника Ибрахим(а.с.) и да бъдат благодарни, че не поднасят скъпите си синове, а вместо това поднасят животно за курбан.
Една от мъдростите на празника Курбан Байрам е, че сплотява обществото, заможните мюсюлмани подаряват част от месото на заколеното животно на нуждаещите се…„Честит е този, който дава садака, зекят, парче курбан и др., като наградата за правещия хаир, е в отвъдния свят. Другата мъдрост е, че животно, което е живо, за секунди си сменя света (умира)…, и ние хората не знаем кога и къде ще починем. Трябва да си направим равносметка и да бъдем снизходителни и разбрани един към друг. Така, че „Който спаси един човек, Аллах ще го дари със севап и благодат, като че ли е спасил цялото човечество“ – знамение от Корана.
Празникът Курбан Байрам се празнува по време на свещените посещения ( ХАДЖ) .
Нека нашите молитви (дуи) се слеят с молитвите на хаджиите, които ще бъдат в Арафат (мястото, където бяха опростени първите хора Адам и Хавва /Ева ) около Кябе (дома на Аллах), ще посетят гроба на последния пратеник (Мухаммед Мустафа), ще пият от свещената вода „земзем”, която е повод за приемане на молитвите.
Уважаеми братя и сестри мюсюлмани !
Втората ми радост е, че по време на празника Курбан Байрам, аз ще бъда в Мекка за да отслужа ибадета Хадж, откъдето ще отправя специални молитви за всички мюсюлмани, „опрощение” и в широк план- „здраве, благодат, щастие, успехи и най- вече разбирателство и мир за цялото човечество”.
Нека Аллах, Господарят на световете, Милостивия и Милосърдния да приеме нашите молитви и ибадета ни, да ни опрости, да отреди да бъдем комшии на Мухаммед в отвъдния свят .


С искрени уважения и сърдечни пожелания
Бейхан Мехмед – районен мюфтия
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. да ви е честит светлият празник-ЗДРАВЕ и БЕРЕКЕТ на всички мюсюлмани!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/10/12 23:36

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛИ ТУРЦИ И МЮСЮЛМАНИ! ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ И ДА СЕ УВАЖАВАМЕ,ДА ИМА МИР И ДА ЖИВЕЕМ В РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ПО-ДОБРОТО НА ДЪРЖАВАТА НИ,А НЕ ДА СЕ ВЛИЯЕМ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ,КОИТО САМО ГЛЕДАТ ДА НИ СКАРАТ,ЗА ДА ИМАТ ДА ЛАПАТ ПОСЛЕ НА НАШ ГРЪБ.ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ОТ ВАШ ПРИЯТЕЛ БЪЛГАРИН ОТ ХАСКОВО!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/10/12 23:37

    Chestit praznik priateli! Vapreki vsichko neka se uvajavame i jiveem mirno! Ot edin vash sagrajdanin balgarin ot Kardjali!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/10/12 23:43

    Честит Курбан байрам! Уважаеми приятели и съграждани,бъдете живи и здрави, нека има мир и спокойствие помежду ни, както е било винаги! Наздраве, ако се позволява алкохол! Баклавата да ви е сладка, Аллах да приеме курбаните ви! Българка от Кърджали

    ОтговорИзтриване
  5. д-р Георгиев24/10/12 23:49

    Честит Курбан Байрам на всички сънародници-мюсюлмани. Желая Ви много здраве и щастие. Нека живеем в мир и разбирателство.

    ОтговорИзтриване
  6. Дон Кихот25/10/12 00:02

    Честит Курбан Байрам на всички мюсюлмани. Здраве и мир ви желая,приятели.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/10/12 00:59

    SKRII SE BE KIRTIK

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/10/12 00:59

    DA VI PIKAM NA PRAZNIKA

    ОтговорИзтриване
  9. reyhan ferad25/10/12 01:29

    pirvo blagodarya za iskrenite pojelaniya na rayonniya muftiya Beyhan Mehmed i ot moe ime pozdravyavam vsi4ki musulmani s nay svetliya praznik kurban bayram. vtoro mnogo me trognaha komentarite, napravi mi vpe4atlenie, 4e komentarite napraveni predi men sa ot hora hristiyani ili drugi religii az iskreno im blagodarya i na tyah za iskrennite im pojelaniya i vyarvam 4e i te use6tat duha na praznika za6toto v osnovata na vseki praznik ima splotyavane i dobro, i ako imate priyateli komsii musulmani ne se 4udete prosto po4ukayte na vratata i taka 6te usetite po otblizo duha na praznika v gostopriemstvoto i v par4eto baklava koeto vi se podnasya ot sirce... 4estit praznik

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/10/12 05:33

    Честит Курбан Байрам на мюсюлманите. Бъдете здрави.Мирен живот и хубави дни за напред .

    ОтговорИзтриване
  11. Стар Кърджалия от старата махала.25/10/12 08:34

    BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN,на всички мюсюлмани.Бъдете живи и здрави и не се поддавайте на провокации.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/10/12 09:27

    Честит празник на всички мюсюлмани, наши приятели, съседи и сънародници! Нека празниците, както мюсюлмански, така и християнски празнуваме заедно и ни сплотяват, а не ни разделят!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито, и Мюзекито догодина имамин, той може, той заслужава

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/10/12 09:35

    До 12 00 59 Ей помак безбожен пикай на майка си в устата

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/10/12 13:15

    Честит празник скъпи съграждани и приятели мюсюлмани!Нека в тези празнични за Вас дни да се смирим,да си направим равносметка за нашите дела и да погледнем в бъдещето.Тази година Вашият светъл религиозен празник се провежда в труден за всички ни момент-в момент в който безотговорни политически субекти се опитаха да начертаят разделителна линия помежду ни и успяха да помрачат празника на нашия прекрасен град Кърджали.Подложиха ни на изпитание-нас гражданите на слънчевия български град Кърджали.Но не успяха да постигнат целта си.Защото не на политиците а на нас-редовите граждани на прекрасната ни родина-България се дължи това с което ние най-много се гордеем-мира,разбирателството,толерантността.Ние с моето семейство празнуваме заедно с Вас приятели-мюсюлмани така както и вие с нас празнувате нашите религиозни празници.Така е било винаги и така ще бъде-ще живеем в мир и разбирателство!Убедени сме,че никой не е в състояние да ни противопостави-напротив-това което се случи на 21.10.2012г. в гр.Кърджали ни сплотява още повече-нас-редовите граждани.От всичко това загубиха единствено политиците които се опитват да ни манипулират и да извличат политически дивиденти.Всички ние-българи,турци,цигани и други още по уверено ще градим бъдещето си заедно и ще осигурим на нашите деца общество в което да живеят достойно и със самочувствието на достойни български граждани независимо от вида на религията,етноса,възгледите и т.н.БЪЛГАРИЯ е нашата родина!Още веднъж да ви е честит светлия религиозен празник КУРБАН БАЙРАМ,който учи на смирение и прошка!Пожелаваме Ви здраве,благодат,щастие и успехи и най-вече разбирателство и мир за всички нас.ЧЕСТИТО !

    От семейство СТАЛЕВИ !

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/10/12 20:11

    Честит Курбан Байрам на мюсюлманите! С пожелание за много здраве и щастие, нека милосърдието и добротата бъдат ваш вечен спътник!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен25/10/12 20:29

    mashalah, biznesmen N1!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/10/12 21:47

    Благодарим от сърце!Нека бъдем живи и здрави всички и Аллах чуе молитвите ни!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.