Стотици се събраха на празника Яръм Байрам в джебелското село Душинково.

Тук се пресичали керваните от Ивайловградско към Тирана и от Атина към Санкт Петербург. Извършвал голям обмен на стоки, а самото тържище е ставало в определен ден. Имало е и хан, където търговците са отсядали, за да си починат от дългия и изморителен път. Още от древни времена всяка есен, когато вече е прибрана реколтата от полето, хората тук са организирали и голям събор. Наричали са го "Пазар изложение". Традицията не е спирана и до наши дни.

Гости на празника бяха кметът на Джебел Бахри Юмер и заместникът му Хюсеин Мустафа. Специално за „Яръм Байрам" бяга дошли изселници от Турция.

Зад името на Душинково се крие мистична история. По времето на Османската империя се е практикувало смели и заслужили войници- ветерани от армията да остават по местата, където биват освободени от служба и да ги управляват. Това се е правело по волята на султана. Така и в Душинково се установил Исхак Деде, който при последната си битка в Черна гора, се завърнал по мистериозен начин, гласи поверието. Легендата разказва, че местните го намерили без ръце и крака, без да е ясно как и с какво е дошъл. Били останали само торса и главата, в които мюсюлманите казват, че се крие душата. Оттам и селото получило името си - Душинково. Исхак починал от раните си, а на мястото построили теке (мюсюлмански храм, в който се поставят гробовете на велики хора, смятани за светци). До него се намират и стари гробове, някои от които на повече от 600 години.

 За да продължат традицията, всяка година местните организират събор, по време на който хората се покланят и пред гроба на Исхак Деде. Правят го, защото вярват, че поклонението помага за изцеление на болните и опрощение на грешните. В местната джамия пък се раздава пилаф (варен ориз с месо) за здраве. За да станат част от празника, всяка година в Душинково се събират стотици хора от близо и далеч.

Снимки: Рафет Али

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/10/12 12:13

    moje da e nishto no vsqka godina sme tam ,jivot i zdrave oshte mnogo godini she sme tam.Tazi sedmica ima sabor esenen panair nashiq grad Dzhebel .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.