Кичка Дянкова и Ясена Попова са победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ за пътепис и снимка, организиран от „Новото тракийско злато“ за популяризирането на района и трите компонента на проекта - дива природа, екотуризъм и биоземеделие.
Участниците, които изпратиха снимки и пътеписи, са няколко пъти повече от 2011 година, когато конкурсът бе организиран за първи път. Журитата със задоволство изтъкват, че и качеството е много по-високо. Снимките бяха оценявани от жури, в което участваха български и холандски експерти, а пътеписите – само от български. Двете журита имаха дълги дискусии преди да отличат най-добрия от 12-те пътеписа и най-добрата от 82-те снимки за Източните Родопи.
Кичка Дянкова спечели първото място с пътеписа си „Арда тече под балкона ни!“ „Пътеписът отговаря на зададената тема "Вкуси дивата природа" - има пътуване (туризъм), биоразнообразие, река, скали, частица биоземеделие с бирата от лимец. Стилово, правописно и граматически издържан, отличава се с индивидуален стил, много лични впечатления и позитивно мислене“, обобщава председателят на журито за пътеписи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в „Новото тракийско злато“. Тя специално изтъкна и пътеписите на Александър Караджов, Вяра Гунева и Венета Николова. „Всички в журито ги харесахме, но не можахме да ги класираме поради това, че не отговарят на изискванията за обем до 4 000 знака“, допълва тя.
Снимката-победител на Ясена Попова е озаглавена „Свобода“. „Оценявахме 82 снимки от 26 участника. Снимките бяха изключително интересни и разнообразни, представящи природата, историята и най-интересните обитатели на Източните Родопи“, казва председателят на журито за най-добра снимка Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие в проекта и запален фотограф на дива природа.
Наградата за Ясена е уикенд за двама в дивечовъдното стопанство “Студен кладенец”, а за Кичка - уикенд за двама в Ивайловград. „Новото тракийско злато“ се надява те да се върнат оттам с много и хубави впечатления, които да запечатат в текстове и снимки.
В конкурса за пътепис второто място бе отредено на Румен Стоичков за „Маджарово“, а третото – на Будинка Коларова за „Букет от история и орхидеи“. Второто място за снимка спечели Инко Бургелов със снимката „Юмруккая - като сцена от "Изгубеният свят", а третото - Вероника Божилова със снимка на мишелов край Маджарово. Всички те ще получат биологични продукти от Източните Родопи.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/12 10:33

    Браво. Искаме интервю с Ясена Попова.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/12 18:17

    тая снимка е на правена до хижа Боровец , край село Пъдарци

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/12 14:59

    da ot to4no taka

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.