„Сивият сектор" заема около 33 % от икономиката в България. Най-висок дял „сивата" икономика заема във Видин и Бургас, а Кърджали е в така нар. „златна среда". Данните бяха обявени на форум в града край Арда.

Представителите на бизнеса, синдикатите и държавната администрация обсъдиха днес в Кърджали как да бъде ограничен сивият сектор. Срещата бе по инициатива на най-широко представителната организация на работодателите в България – Асоциация на индустриалния капитал в България. В нея участваха заместник-председателят на УС на АИКБ – г-н Боян Бойчев и изпълнителният директор на АИКБ – г-н Добрин Иванов.

В дискусията бяха очертани основните начини и похвати, чрез които да бъде ефективно ограничен сивият сектор, който, особено в условията на продължаваща икономическа криза, изкривява конкурентната среда, ощетява бюджетните системи и краде от легалния бизнес. Бе оценена ползата от мерките, предприети от държавата през последните години за справяне с този проблем.

Представени бяха и резултатите от социологическо проучване по проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", според които през последните 3 години е постигнат съществен напредък в ограничаване на неформалната икономика. Участниците се обединиха около мнението, че въвеждането и спазването на ясни правила от страна на държавата за стимулиране на "светлата" икономика би подобрило чувствително условията на правене на бизнес. Анализите на емпиричните данни показват, че темата за неформалната икономика ще бъде в центъра на дневния ред на обществото поне в близките 10 - 15 години, предвид запазващите се изключително високи нива на толерантност и търпимост към неформалните практики. Регистрираният напредък е обнадеждаващ, но продължава да бъде висока психологическата нагласа и компромисното възприемане на определен вид неформални практики. Все още широко е разпространена готовността за работа без договор, работа на договори с фиктивни клаузи и полагането на труд без осигуровки.

Като ключов фактор за ограничаване и превенция на неформалната икономика бе определена по-добрата информираност на обществото за характера и целите на прилаганите мерки, който би повишил ефекта от мерките, а също и би изградил по-трайни нагласи за нетолериране на неформалните практики.

Проведената среща е част от обществено информационната кампания по проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика".-----------------------------------------------------------------
Нова година в Дубровник! 4 дни, с чартър на 30.12 – от 245€
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Ташаци на рояци,проблема със сивата икономика може да бъде решен за няколко месеца.Но всичко се подчинява на някакви лични интереси и поредно поръчково убийство.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.