Повече от половината практики на семейни лекари в Източните Родопи са незаети
 
Повече от половината практики на фамилни лекари в Кърджалийска област са незаети, поради слаб интерес на медиците към тях. От 126 практики са заети едва 58, съобщи на брифинг директорът на Районната здравно-осигурителна каса Соня Ангелова.
Според шефа на Националната здравно-осигурителна каса д-р Пламен Цеков по недостиг на джипита сме на първо място в страната.
Като цяло лични лекари недостигат във всички области. От предвидените 5500 джипита, работят едва 4600.По думите на шефа на касата това не трябва да ни притеснява, защото дори и в намален състав личните лекари успяват да обхванат населението.
Цеков каза още, че очаква личните лекари да се групират по западен образец в миниполиклиники и така по лесно да обслужват пациентите си.
Соня Ангелова каза още,че районната каса проверява личните лекари преди всичко за пропуски в работата с документи. Констатирани са нарушения при изписването на лекарства. Следим да не се дублират терапии. Могат да се отпускат безплатно до три лекарствени продукта. Не е допустимо да се изписват по скъпи от предвидените медикаменти, поясни шефката на кърджалийската здравна каса.
Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/11/12 14:35

    Че населението на областта е 150 хиляди по официлани данни, демек в действителност 130 хиляди, от които половината неосигурени... Тоест на едно джипи се падат по 1000 пациента при 126 практики, което никак не ги отърва.50 практики са напълно достатъчни за областта ни, няма никакъв недостиг на лекари-нито в Кърджали, нито в България.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/11/12 14:58

    Какво става с уличното осветление

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/11/12 15:10

    по селата положението е трагично, особено в отдалечените райони няма лекари.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/11/12 18:49

    А някой контролира ли зъболекарите по селата дали спазват работното си време или си мислят, че ние селяните можем да стоим с месеци с лекарство в устата

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/11/12 06:32

    Касата да провери как Ковачев работи в Кърджали , а взема парички за селска практика?А доктора от Комунига кога работи там и кога преглежда в кабинета си на пазара?! Има и други примери , те си ги знаят ...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.