Таня Думан е собственик и управител на ресторант „Тюркоаз" в столичния квартал "Борово", в който се предлага автентична турска кухня. Заведението е нейна сбъдната мечта. Таня посвещава времето на децата си, на ресторанта и гостите му, и на дейността на Сдружението за приятелство на българските и турските жени, на което е председател.
- Разкажи за себе си - как попадна в този бизнес?
- Родена съм в кърджалийското село Устрен - малко селце в полите на Родопите. До 15-годишна възраст, тоест до 89-а година живях там. Баща ми държеше ресторанта на селото, а лятото ходехме да работим по морето. Израснала съм в ресторанти.
През 89-та година заминахме за Турция, където живях 13-14 г. и имах възможност да обиколя много области в нея. Много обичам да готвя и да пробвам различни неща от турската кухня. Баща ми все още продължава да работи в Турция, а аз реших заради децата ми, че ще живеем в България. Върнах се с мечтата да направя турски ресторант.
- В "Тюркоаз" работят готвачи от Турция. Защо? Опита ли с български майстори?
- Да, но не се получи. Тези майстори са започнали да работят от детска възраст, още „от семе", както казват турците. Те дори не приемат майсторите, минали през школа. За тях школата е да си на оджака и пещта.
В Турция може да видите много деца, които с малки табуретки до пещта вадят хляб. Така свикват от ранна възраст – първо са чираци, после стават калфи и накрая – майстори.
В София има много добри ресторанти, сред тях и турски, но няма друг, който да работи по начина, по който ние работим. Когато реших да го направя, мои колеги ми казаха, че съм луда, защото само тук имаме 8 готвача от Турция. Това никой досега не е посмял да направи.
- Какъв беше най-важният ти критерий при избора на готвачи?
- Трябваше да са доказани в областта си. Например, най-добрите пекари се намират в областта Бириджик – и двамата ни пекари са оттам. Майсторите на добрия кебап са от Кирис. Десертите са много известни в областта на Такия, откъдето е пък нашият главен готвач. В Ченгелкьой открихме майстора на страхотни супи и мезета. За моя голяма радост попаднах на добри хора.
- Без какво не може една маса?
- Без хляба ни не може - бухналия лаваш и тънкия търнак, без малките мезенца, поне по една-две салатки се опитват. Когато им остане място, гостите стигат и до десертите. Оджакът и фурната не спират. Това ни радва при толкова голяма конкуренция от ресторанти. В условия на криза мога да се похваля, че работим почти само на резервации. Вече търсим място и за трети ресторант, защото не се побираме в двата – този в София и другият до Сандански.
- Избрали ли сте място вече?
- Мисля, че ще е или в центъра на София, или някъде по пътя за Пловдив.
- В какво е магията на турското кафе?
- Да се направи с любов. Вярвам в това. Правим го от хубаво кафе, което се произвежда от 110 години. В Египетската чаршия на Истанбул има едно малко магазинче, пред което винаги има опашка. Въпреки че го получавам вакуумирано, обичам да се редя на тази опашка и да си го взема оттам. Хубавото кафе трябва да се направи без да се бърза, на тих огън.
- Българи, турци, гърци и изобщо балканци понякога спорят коя манджа на кой народ е.
- Хората на Балканите си приличаме страшно много. Живели сме дълги години заедно и много неща си приличат, дори имат едно и също име – кюфте, манджа, чорба, сарма. Дали това кафенце е турско или гръцко, за мен няма значение. Аз правя десерт със сакъз и ако имам път към Гърция, си го купувам оттам - ние го наричаме сакъз, те му викат мастиха.
Турската кухня, която дълго време е била под арабско влияние, изпитва и балканско въздействие. В „Тюркоаз" идват гърци, много турци, българи. Аз се шегувам, когато поднасяме турско кафе на грък и казвам: „Можем да кажем и че е гръцко" и той се усмихва.
- Имаш майстори готвачи, но готвила ли си ти самата някога за гостите си?
- Когато усетя, че на някой му се яде нещо, което го няма в менюто - а продукти винаги имаме всякакви, складът ни е пълен като Египетската чаршия в Истанбул - веднага слизам и за кратко време мога да приготвя нещо. Някои неща в менюто, като ашурето, сама съм правила.Обичам да готвя и когато съм разстроена, или не ми е добре, слизам в кухнята. Там е мястото, където си отпочивам.
- Председател си на Сдружение за приятелство на българските и турските жени. С какво се занимава то?
- Сдружението е създадено преди 6 г. с почетното председателство на съпругата на тогавашния посланик на Турция. И сега почетното председателство е на съпругата на сегашния посланик – Исмаил Арамас – Ифисун, която ни подпомага от Румъния, където е почетен консул. Сдружението участва в различни благотворителни акции – обикаляме цяла България, посещаваме домове за деца с увереждания, сирачета, домове за възрастни. Любимо място ни е училището за глухонеми деца в столичния квартал „Борово", в което учат 650 деца.
Събираме средства от бизнесмени, готвим и продаваме храна, правим вечери, от които събираме пари в нашата каса. Всяка година на 23 април организираме страхотен детски празник, на който идват деца от цялата страна.
Гостуват ни деца, които никога не са излизали от селото си, вземаме ги по домовете си, водим ги на кино, на празника. Има много деца, които не са идвали до София, бях много учудена от това. Наши членове дават уроци по турски език на студентите от специалност „Тюркология", всяка година им правят състезания и печелившите отиват за месец в Турция. Купуваме книги и речници на студентите. Всяка седмица в едно читалище на пл."Славейков" нашите членове им преподават разговорен турски – четат им от книги и списания, заедно гледат филми т.н.
- За какво още мечтаеш?
- Мечтата ми е някой ден да си имам малка баклаваджийница, в която да предлагам десерти и за вкъщи. Сега баклавата се доставя от Турция, от Каракьой, където правят най-хубавата баклава. Искам и да купя това място (където е построен "Тюркоаз" - бел. ред.) и малко да постегна ресторанта. Наех го най-вече заради градината. Искам този ресторант да съществува дълго, поне 50 г. В ресторанта в центъра пък ще има и чорбаджийница, която ще работи 24 часа и ще предлага денонощно супи – шкембе и пача.
Даниела Стефанова
bravo
ОтговорИзтриванеБраво
ОтговорИзтриванемомичето е много чаровно,дано всички желания за бизнес и се сбьднат,доколкото е вьзможно в тая обьркана дьржава
ОтговорИзтриванехелял бе къзъм...
ОтговорИзтриваневзела си най-доброто от Тр.
успех .....
yemek deyil reklam kokuyor ba abii
ОтговорИзтриванеза разлика от турция в българия детският труд е забранен ,както и в другите бели държави
ОтговорИзтриванеüç beş tane kürt amele ile restoran mı işletiyor bu?
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеdo 10.40 tvoyta dirjava bqla lie be?Po ulicite vijdam pove4e hora ot timnata rasa.Vsi6nost ima bilgari koito sa po murgavi i ot turcite,bay gan4o:)
ОтговорИзтриванеИнтересно не се оплаква за цигарите, след като ти е хубаво заведението това че не се пуши не е никакъв проблем за бизнеса, но на Българина му дай само да се оплаква,
ОтговорИзтриванецените са солени бях трябва там малко по народни цени
ОтговорИзтриване13:21 super si
ОтговорИзтриванеВ България децата ходят на училище а в Инстанбул съм виждала невръстни момченца да продават вода за да препитават.
ОтговорИзтриванеМислиш че отиват на училище :)))
ОтговорИзтриванеПример за тези, които мислят че са представители на турската култура, кухня и др...
ОтговорИзтриванеРадвам се, че може а се намери обща точка, защото знам че има такава. В края на краищата всички сме хора...
Тази дама лично я познавам. В събота бях в този ресторант. Всичко е изпипано. Там клиента е бог.
ОтговорИзтриванеТака се прави бизнес. браво Тюркян. Номер едно си.
Продължавай все така.
K.I.A
ОтговорИзтриванеСпоред сайта им някои цени..
Шкембе чорба 4.50лв.
Агнешки ребра 300гр. -27лв..
Водка 100гр. - 10лв.
Бирата м/у 4-5лв.. Наздраве ;- )
Аз ка'т Селянче ходя в "Двете Халби"
K.I.A
ОтговорИзтриванеВижте цифрите:
http://www.turquoise.bg/turquoise_menu.pdf
bravo
ОтговорИзтриванеne e turski restorant a e kiurdski ..hubava reklama si e napravila hanumkata
ОтговорИзтриванеКакво значение има дали е български,турски, кюрдски, цигански? Пак злобата и завистта ни е завладяла.Те това го можем най- добре, да плюем и хулим. Сакън някой да не успее в нещо- нали не съм аз. Аз мога да кажа само евалла на жената. Цените били високи- еми високи ще са, щото са в София и там заплатата не е Кърджалийска. Могат да си го позволят хората. Както се казва " Който е ербап, да яде кебап"
ОтговорИзтриванеtanq nali e balgarsko ime..tq kakva e ne rasbrah?
ОтговорИзтриванеTURKYANCHETO OT SELO USTREN, DAJE NE SI E VAZSTANOVILA I TURSKOTO IME A IZLYAZLA DA SE HVALI, ZA ZASLUITE NA MAJA SI ALBANEC, PAK I LAJE CHE PREDI BASHTA MU DARJAL RESTORANTA NA SELOTO, TOY HYUSENKATA SI BESHE PROSTO EDIN KELNER-PIYANICA,
ОтговорИзтриванеPAZI BOJE SLYAPO DA PROGLEDA!!!!!!!!!!!!!
aferin
ОтговорИзтриванеaferin malkata turkyan sinif arkadasim benim Allah bereketini artirsin
ОтговорИзтриване