За тези, които не са прочели предишната статия, ще обобщя: Държавите се различават една от друга по производителността на труда си, така, както хората по способностите и качествата си. Затова себестойността (не цената) на една и съща стока е различна в различните държави. Основната причина да сме на този икономически хал е, че за момента ни е толкова производителността на труда. Това можем да произвеждаме и продаваме на световните пазари! Ако можехме повече, щяхме да сме по-богати! Всички в света искат да са по-богати, а ние българите дори още повече! Как да стане това?

Условията на производство най-общо казано са сгради, машини, технологии, работна ръка. Пропускаме първото, защото другите са по-важни за момента. Машини и технологии. Смятате ли, че са най-добрите в света? А защо трябва да са най-добрите? Защото ние сме част от новата държава Европейски съюз, която е втора в света, а по някои неща дори и първа. Тоест, макар ние да сме недостатъчно развити, сме част от най-развитите! Конкурираме се с тях и дори и да не искаме,  водещите европейски страни ще ни накарат да ги догонваме във всичко, дори и в доходите. Това не значи, че ще взимаме колкото германците (те не взимат най-много в ЕС, дори не са втори или трети, но са еталон), а че ще се сближаваме.

Затова първият извод е, че доходите ще растат и това не зависи от никое правителство в България, а от факта, че сме член на Европейския съюз.

От правителството зависи дали растежът на доходите ще се случва по-бързо, или по-бавно. Но управляващите не могат да спрат процеса. Това бе добрата новина.

Лошата е, че за тези доходи трябва да се работи повече. Трябва да работиш като германец, а да получаваш по-малко. А не както е сега - да работиш малко и да получаваш по-малко. Затова ЕС ни дава пари чрез кохезионни фондове, за да настигнем средното равнище в обединението. Затова ни трябват нови машини и нови технологии. Колко фирми ги имат? Има ги, но са малко. В тези фирми не са и чували за кризата. Не са уволнявали, не са намалили заплати и т.н.

Наскоро излезе една класация за най-динамичните малки и средни фирми в България, т.е. такива, които спрямо предишната (пак кризисна) година са нараснали най-много. Спрете и си намислете едно число. Първата е нараснала със 7 739,3%, или 77 пъти за една година! Следващите до 60-о място са нараснали минимум 2 пъти (200%), а до 180-о място, минимум 1 път (100%). На трето и пето място са пловдивски фирми с над 13 пъти прираст (1300%). А тези, които растат двуцифрено, са над хиляда.

Това показва, че този, който знае как - го може. Който не знае - се оплаква.
Няма закъсала фирма, която да работи с най-съвременните технологии и машини. Закъсват тези, които работят със стари такива. В България има заводи с оборудване от 70-те години, че и по-старо. Как да произвеждаш качествена и конкурентна продукция с тях? То е като да отидеш на Формула 1 с жигули и да се надяваш да спечелиш!

Новите технологии изискват хора с нови знания и умения. Има ли ги? Кои университети подготвят такива? Има ги, но са в чужбина. България е пета в Европа по износ на студенти. Ама те връщат ли се? Единици. И това ни куца, че тук се подготвят висшисти със стари знания и непригодни за квалифицирана работа. Затова работят каквото намерят, а то е малко, слабо заплатено и не по специалността. Така изнасяме най-ценното си - хората! Тръгват си най-умните, тези с качества и възможности. Затова българинът пробива в чужбина и линее в България. Защото тук няма условия за развитие. Системата на държавата ни е лоша. И стигнахме най-важния фактор -управлението.
От кое управление досега сме доволни? Не се питай защо управникът ти е простак, а се питай защо той е управник! (Въпросът се върти из Фейсбук) Когато една сграда е лошо построена, за да стане както трябва, се разрушава до здравия и стабилен зид. Или ако една рана е загнила, гноясала, се чисти, реже до здраво месо.Така ли стана с държавното управление? Вече 23 години сме в преход. В Чехия и Полша отдавна забравиха кога са свършили прехода, стигнали са здраво  "място" и сега "строят". А ние още "рушим", наместваме си пазарните структури. С други думи търсим си мястото под слънцето. Затова в Полша няма криза, а в Чехия бедните са най-малко като процент в целия ЕС. По-малко от Германия.

Пътят пред България е такъв: Ще се развиваме! Но бавно, с 2-3%, т.е. както досега. Харесва ли ви това икономическо състояние?
 На нас ни трябва бурен растеж от поне 5-7-9%, за да се почувства осезателно забогатяване. И то не за 1-2 години, а за 10 и повече. Трябва да изискваме от това и следващото правителство намаляване на бюрокрацията пред бизнеса. В България се мисли не как да стимулираш бизнеса, а как да му създадеш пречки, бариери, за да му искаш рушвети. Това отказва и чуждите инвестиции, и българските.

Знаете ли, че богатите българи инвестират в чужбина, не в България. Пари, спечелени или  "крадени" тук, изтичат, за да работят за други държави. А ние теглим кредити и се надяваме на чужди инвестиции. Глупаво, нали? За да си напълнят някои джоба, режат клона, на който всички седим! Ако се премахнат пречките, ако се създадат условия за бизнес, България ще просперира. Българинът е предприемчив, и инат, и успява. Засега в чужбина. От нас зависи това да стане и в България. Не може вечно да продължава обобщението: Умни хора, а живеят в калпава система. Трябва да променим системата! Но не забравяйте, че системата не са само управляващите. Ами и ние!

 

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор,"Марица"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/12/12 17:46

    Общи приказки...колега.

    ОтговорИзтриване
  2. безработен10/12/12 18:43

    Г-Н Гледачев,есето ви е доста дьлго,но го прочетох без да ме грабне особено много.Казвате,че от нас народа зависи промяната на системата , чрез работа--добре до тук сьм сьгласен,но кьде са тези големи индустриални заводи в,които можем да работим? Ние сьщо искаме работа,специално нашият град хората повече от половината са без работа и кой ни докара до тук,колко големи предприятия се закриха...?Преватизациите на Костов ни разказаха играта от всякьде--искаме да работим,но не ни позволява дьржавата.Шези,които инвестират в жужбина,са там още от Живково време.Сега на вьн са само мутрите и новобогаташите от офшорни сделки.Така,че това,което сте написали като препорька кьм народа,не ни устройва и помага с нищо.Подкрепям 17:46,че това са общи приказки.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/12/12 19:56

    Пак много вожд, малко индианец

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/12/12 20:37

    g-n gleda4ev ima spored men dosta istina v tova koeto ste ni izlojili ,no tova naistina sa ob6ti prikazki ,koito gi znae vseki vtori v bulgaria,prosto tova koeto ste napisal e vqrno no na4inat da se osa6testvi e mn truden ,a i s o6te ne6to ne sam saglasen koy vi kaza 4ev germaniq rabotqt pove4e nemetsat raboti mnogo po malko ot nas bulgarite stiga samo da somenem 4e v sabota si e u doma i po4iva a nie samo v nedelq i to ako ne6to ne izko4i !!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/12/12 20:56

    Ууууфффф, пак празни приказки, едно и също се говори като че ли сме малоумни, а в крайна сметка не от народа зависят инвестициите, нито политиката, нито законите, избираме 240 тикви всеки път и те ни ебават майката и си пълнят пеликанските гуши за 2-3 поколения напред.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/12/12 21:45

    DOHODITE RASTAT-ALA BALA-STAVAME VSE PO BEDNI.

    ОтговорИзтриване
  7. Стар Кърджалиец11/12/12 09:59

    Наскоро един министър предлагаше висока заплата на българи, които работят в чужбина. В тази връзка напомням, че животът в България освен заплата съдържа и следните характеристики: всекидневно унижение от околните и от медиите, злепоставяне, клюкарене, поругаване и оплюване на всичко по света, липса на базови ценности,наличие на силни страсти и отмъстителност, неблагодарност, липса на толерантност, крайно (екстремно) себелюбие и нарцисизъм, липса на човешко достойнство, невъзможност да защитиш себе си, семейството си, най-малко собствеността си, деформирано мислене и мироглед, на всяка крачка грубост на границата на побой,корупция до шия,тотална липса на елементарно чувство за справедливост,никаква светлина в "тунела", младите в чужбина - старите в "по-добрия свят"... Управляващите не забелязват всички тези реалности и "национални черти на българската стабилност", но смятам, че България е най-лошата жизнена среда за един българин, особено в "смесените" райони какъвто е кърджалийския.

    ОтговорИзтриване
  8. ПЕЙЗАНА11/12/12 12:41

    Разбира се че твоите ще растат, нали изпълняваш поръчки и за това ти се плаща да драскаш измислици

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/12/12 15:19

    Светозар ГЛЕДАЧЕВ, Абе палячо колко ти платиха ГЕРБ за да издрънкаш тези глупости простак такъв.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.