Представителна делегация от ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода" в Кърджали бе на посещение в Австрия по проект „Wir lernen gesund zu leben!", секторна програма „Коменски". Срещата премина под мотото «Здраве и природа».

Работната програма включваше опознаването на австрийската учебна методика, както и работни срещи, отчитащи проведените в партньорските училища дейности, заложени в програмата на проекта. Организирана бе официална среща с представители на политиката, училищните организации и институции. На директора на кърджалийското училище-инж. Петко Кушлев бе връчен отличителен знак «Европейски пионер» за активна дейност от австрийска неправителствена организация Екомедия, обединяваща мрежа от училища и университети от 25 европейски страни. Проведена беше работна среща с Президента на "Екомедия" Херберт Айле и с Директора на Професионалното училище във Волфсберг, на която беше договорено австрийските партньори да приемат за производствена практика 20 ученици от ПГЕЕ - Кърджали. За втора поредна година австрийците са готови да прекарат част от лятната си ваканция заедно с българските си колеги, като приемат група от 30 кърджалийски учители през август, а 15 австрийски учители проявяват интерес към едноседмично пътуване в България през септември 2013 г.

В рамките на работната седмица бяха организирани разнообразни мероприятия: Workshop „Изработване на общо лого", посещения в училищния център във Волфсберг, както и в професионалната гимназия, разглеждане на катедралата, библиотеката и съкровищницата в Сант Паул, провеждане на зимни спортни занимания и благотворителност по социален проект, запознаване с отличителни природни продукти от региона.

На първата работна среща - при посещението на училището в Етендорф, се обсъдиха резултатите от проведените във всички партньорски училища конкурси за лого на проекта. Представени бяха предложенията за изработване на общо лого.

В следващите работни дни бе посетен училищния център във Волфсберг, който обединява 4 вида училища за ученици на възраст между 15 и 19 години. Подробно бе представена от ръководството училищната база и дейността на Професионалното училище във Волфсберг. Изключително полезни се оказаха наблюденията върху проведените практически занятия на ученици и учители. В навечерието на светлите християнски празници домакини и гости се включиха в благотворителна дейност - приготвянето на коледни сладки за деца, болни от рак.

В последния от работните дни се представиха презентациите, с които всички партньорски училища показаха извършените дейности, заложени в проекта по темата „Здраве и природа". Обсъдени бяха резултатите от проведения съвместно с родители и учители семинар „Работа без стрес!", реализирането до момента на инициативата „Зелен клас" и представянето на проекта сред училищната общност и широката общественост. Набелязани бяха и дейностите по темата „Поколенията говорят помежду си", която следва да бъде водеща през месец март за поредната страна домакин -Латвия.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.