Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси прие на свое заседание Областната стратегия за интегриране на ромите в област Кърджали за периода 2012-2020 г. Документът се придържа към националната политика и европейската рамка за приобщаване на ромите и гражданите от уязвимите социално-икономически групи и не изключва подкрепата за лица в неравностойно положение от други етнически общности. Стратегията обобщава данните за броя, заетостта, образователния ценз, професионалната структура, достъпа до здравни услуги, културното многообразие и т.н на ромската общност и дефинира оперативни цели във всяка от посочените сфери. По данни от преброяването през 2011 г лицата, самоопределящи се като роми в региона са 1296 и са съсредоточени основно в община Кърджали. Като цяло ромите живеят компактно в обособени махали и квартали в пренаселени жилища /в повечето случаи незаконни/ при лоши хигиенни условия и здравни рискове. Икономическата им активност е ниска, разчитат главно на работа по Програми и мерки по заетостта и на месечни социални помощи. Децата им отпадат рано от училище или не посещават занятията редовно. Стратегията отчита, че интеграцията на ромите е двустранен процес на социално включване, насочен към преодоляване на съществуващите за тях негативни социално-икономически характеристики. Целта е създаване на условия за равноправното интегриране на ромите и социално-узявимите групи в обществения живот чрез равен достъп до права, блага, стоки и услуги и подобряване качеството им на живот. В документа са заложени мерки за задържане на ромските деца в образователната система и по-добрата им социализация, повишаване на здравната грижа, жилищните условия и достъпа до пазара на труда. Заседанието наа Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси бе председателствано от заместник областния управител Асен Тюрдиев. Присъстваха заместник-кметове на общините, представители на Социално подпомагане, Агенцията по заетостта, инспектората по образование и др.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/1/13 18:19

    za6to vse napadate,romite te ne sa vinovni,4e sa negramotni,ili pik kakto pi6ite bili mrisni i ne podirjali higiena.Za6to ne sa postavite na tqhno mqsto gospoda upravnisi,za vsi4ko ste vinovni vie. Zatqh nqma rabota,za6toto sa romi,tqh gi gonqt ot dirjavnite apartamenti i nastanqvat svoi poznati,az sam jiv svidetel,4e taq sevginar ne i znam familnoto i ime maha pomite nastanqva
    tursi neini poznati.Az pitam gospodata,koito sa po-vi6e klasa kide sa ,i za6to ne i se tirsi smetka ot tazi prosta kadina.prestanete da napadate romite i te sa hira,i pohe ne kato OktaiEnimeehmedov.Ne posqgat na upravnisi.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/1/13 19:46

    DO 18;19 Nali vsi4ki glasuvate za DPS,cqlata mahala

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/1/13 20:09

    да бяха само 1296 роми, с мед да ги намажеш, останалите 10 000 минимум на турци се правят, и ти 18.96 часа не ги защитавай неграмотни били, а защо са неграмотни питай ги тях, защо нямат работа пак ги питай, защото аз познавам цигани които работят та пушек се вдига и децата им ходят на училище и си плащат всички сметки и данъци, ама са 1 на хиляда такива, докато ние, всички им плащаме помощите, тока, водата и изобщо ги издържаме, те ще реват че няма работа и ще крадат, убиват и изнасилват баби по селата, защо няма един циганин който да работи тютюн или да гледа животни, а, защото е по-лесно да крадат така че хич не ги защитавай, като ги обичаш ходи да живееш при тях и си давай цялата заплата в махалата

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/1/13 20:48

    romite vun ot BG :@

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/1/13 20:50

    "...стратегия за интегриране на ромите в област Кърджали..."
    Задача с повишена трудност. Опасявам се, че дори е, и нерешима!!! От двадесет и пет години, в нашия блок, се опитваме да интегрираме едно семейство! Опитвахме се, опитвахме се, па накрая се отказахме. Защо ли? След толкова много опити, след като се поогледахме ние съседите, видяхме, че всички ние сме се интегрирали към тях! :( :( :(

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/1/13 21:20

    te sa samo za sapun...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/1/13 00:20

    Няма нужда да се интегрират ромите,а да се интернират...на Сатурн например.
    Има и друг вариант...измислил го е Хуго Шмайзер.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/1/13 00:27

    непосилна задача, ама тези, подредените около масата, са абсолютно наясно, ама нали има пари от европа за усвояване, що да не "усвоят" малко средства, сега ще почнат едни кръгли маси, едни семинари, едни лекторски, едни хонорари за координатори и т.н. все "полезни" неща...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/1/13 06:12

    С цел по-бързото им интегриране предлагам да се разкрият кариери за направа на павета и ръчно трошене на чакъл и с паветата и чакъла да се строят магистралите,с един куршум два заека, чакам отговор от колегата Тюрдиев.

    ОтговорИзтриване
  10. Служителка от Социално осигуряване26/1/13 06:14

    Ние с колегите сме готови да преместим бюрата на кариерите,за да дадем нашия скромен принос за интеграцията.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/1/13 06:20

    Ще им осигуря безплатно дръжките на кирките.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/1/13 08:04

    Всичкото сиган на сапун

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен26/1/13 10:55

    За стратегията трябва да попитаме Хитлер

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/1/13 11:04

    в далечината на снимката виждам една вечна общинска служителка Н.П. - тя ли е, ех не се наяди тази бе, я там компетентните да проверят вярна ли е информацията че фирма на сина й е правила ремонти в някои детски градини, и всъщност какво общо има тя с интеграцията на ромите, да не би да е една от тях...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен26/1/13 13:02

    ИНТЕГРАЦИЯ ЛИ ? В ЗАВОД ВЕРИЛА - САПУН , НЕТОАЛЕТЕН !

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен26/1/13 14:15

    Каква интеграция след като самите цигани нямат такова желание? Защо не измислите нещо за многобройните безработни,а сте се загрижили пак само за циганите? Какви роми-те са си прости цигани.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен26/1/13 14:16

    Цигани освен да крадат и просят друго не искат да правят.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.