Колко ще са язовирите от каскадата „Горна Арда"? Дали ще се строи яз. „Мадан" или каскадата ще бъде само на територията на община Ардино?

Това ще стане ясно в петък, когато Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, който ще отговаря на депутатски въпроси за изграждане на хидроенергийна каскада "Горна Арда". Както вече 24rodopi и 24smolian писаха, питането бе внесено от смолянския депутат от ГЕРБ Недялко Славов и колегата му от Кърджали Цвета Караянчева.

Те са поискали от икономическия министър отговор за хода на работните и техническите проекти, дали е изяснен броят и разположението на язовирите от каскадата, кога е възможно стартирането на строителството и дали мениджмънтът на компанията се натъква на непредвидени препятствия при реализацията на проекта.

Правителството на ГЕРБ успя да привлече стратегически инвеститор в лицето на австрийската компания EVN AG, която да поеме мажоритарното участие в проектната компания. Това се случи след сериозни усилия на политическото ръководство на МИЕТ в настоящия управленски мандат да бъде прекратено участието на турския холдинг Джейлан.

Този важен енергиен проект се очаква с нетърпение и надежда от хората, населяващи поречието на р. Арда. И това е напълно обяснимо, имайки предвид няколко неща -регионът е благоприятен за изграждането на подобен род енергийни проекти, за тази каскада се говори отдавна, с изграждането й са свързани надеждите за поминък и работа на около 2 500 човека, предимно от общините Мадан, Рудозем, Неделино, Баните, Златоград, Ардино, Кърджали. Важно за отбелязване е, че експлоатацията на язовирите и съоръженията, освен че ще гарантира заетост, ще доведе до подобряване на съпътстващата инфраструктура - пътища, комуникационни системи и мрежи. Всичко това кара местното население с трепет да очаква стартирането на обекта и с надеждата това да се случи ден по-скоро", са написали народните представители.

Междувременно на свое заседание Министерски съвет обяви проекта за изграждане на хидроенергийна каскада „Горна Арда" за национален обект и за обект с национално значение. С взетото решение ще бъдат съкратени значително сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартиране и изпълнение на проекта. С друго решение правителството прие „Хидроенергийна компания Горна Арда" АД да заплати на „Национална електрическа компания" ЕАД разходите по строително-монтажни и други работи, извършени от „НЕК" ЕАД върху имоти – държавна собственост, във връзка с изграждане на каскадата.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/1/13 21:22

    все пред изборно започват тия каскади анасини сиктимин гизанлари ...Ахмед доган да ги строии

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/1/13 01:41

    Нека първо каскада Горна Арда да се построи пък после я.Мадан той е понагоре ,САМО ЧЕ КОГА..............

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/1/13 08:16

    Да не остане с първа копка преди изборите и след това две години да продължат ОВОС и други процедури.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/1/13 09:50

    AKO SEGA SE ZAPOCNE KASKADATA PREDI IZBORITE [DPS] JTE E NOKALT V TIYA RAYONI/ ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.