Гюнер ШЮКРИ
 
Жителите на ардинското село Брезен започнаха акция за привеждането на местното гробище, което се намира в махала „Емироллар", в приветлив вид. Подобно чистене не е провеждано от десетки години. Досега са премахнати почти всички саморасли дървета и многогодишна растителност. „Гробището вече е оградено с нова телена мрежа, подменени са коловете", съобщи Шабан Садула, председател на новосформирания инициативен комитет за благоустрояване на гробището.
„От предишната ограда бяха останали само бетонните колове, много от които бяха счупени и износени. Поехме грижата да съберем дарение за ограждането на гробището с телена мрежа, да сменим коловете и да почистим. За целта потърсихме финансова помощ от наши изселници в Турция. Със събраните средства закупихме необходимите строителни материали и с доброволен труд на местните младежи почистихме и оградихме гробището", разказа Шабан Садула. Той сподели, че трудно стигат до гробищата в кал и дъжд, нямат навес за подготовка на погребението.
Инициативният комитет има намерение да поиска съдействие от местното кметство, за да изградят едностайна постройка от 6 кв.м за съхранение на строителните материали от нуждаещите се при оформяне на гробовете на своите близки. Необходимо е и вода, която е нужна за текущи нужди и при оформяне на гробовете. Сега за тази цел се носят пластмасови туби. „Гробището не е отдалечено от водопроводната мрежа на селото. По наша преценка са нужни около 500 метра маркуч", уточнява Шабан Садула и допълва, че проблем създава и пътят до гробището. По думите му от главния път за Боровица има отклонение, и с кола може да се придвижи до вратата на гробището. Намерението на Инициативния комитет е да разширят пътя и да го прекарат към средата на гробището от долната страна. „Ако кметството ни съдейства ще бъдем благодарни и сме готови да помогнем с каквото можем. Имаме желание гробището ни да придобие нов облик, да бъде образцово по чистота, с оформени алеи, стегната ограда, склад, вода и път", казва Шабан Садула.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/1/13 19:38

    Браво за добрата инициатива на Брезенци, поздрави от Ардино!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/1/13 20:17

    в нашия край никой не се грижи за гробищата от години, в това отношение за пример са хората от район Бял езвор, падина, жълтуша и др.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/1/13 17:36

    До 20:17
    Много си прав в микрорайон Млечино дори ни помагат да си ремонтират и покривите на външните тоалетни с материали.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.