Във все по-опасно се превръща пътуването по пътя Смолян-Пампорово заради постоянно свличащите се камъни и земни маси от планинския скат. Този път парче от скала падна върху кола, управлявана от репортерката на всекидневника „Родопи Смолян" Елена Хаджиева. "Родопи Смолян" и 24smolian са част от медийната група "Родопи voice", в която е и 24rodopi.
В навечерието на Нова година камък едва не размаза младо семейство, пътуващо от курорта към областния град. На около километър от манастирския комплекс „Св. Панталеймон" внезапно падащ камък от ската засича движещият се автомобил „Рено 19". Скалният къс, тежащ около 4-5 килограма, минава през предният десен прозорец, пръскайки го на хиляди малки парчета.
Камъкът деформира и част от дясната врата, чупи предпазния колан и пада на задната седалка.
Пострадал е 27-годишният Здравко Б., пътуващ на дясната седалка. Парчета стъкла порязват лицето му на три места, натъртено е и рамото му.
„Всичко стана за секунди. Слизахме от Пампорово и си говорихме, когато се чу силен трясък. Разхвърчаха се стъкла. Първо си помислих, че някой стреля, защото нито видяхме да падат камъни, нито имаше такива по пътя, за да заобиколим участъка", разказа Елена.
Тя с ужас си спомня лицето на приятеля си, обляно с кръв. „Позвънихме веднага на 112, откъдето много бързо приеха сигнала и изпратиха патрул на полицията. Преценихме, че състоянието на приятеля ми не изисква лекарска намеса, затова и отказахме лекарска помощ", каза още тя.
Полицаите първо разчистили участъка, тъй като освен камъкът в колата, по платното е имало още нападали камъни. След като са направили заснемане на инцидента, колата е преместена на безопасно място за изясняване на случая. „Освен уплахата, повече от два дни чистихме колата от парчетата стъкла", коментира пострадалият.
И двамата са категорични, че причина за инцидента е лошото състояние на планинския скат около главния път. Обезопасителните мрежи, които някога са опасвали скалистия участък между Къмпинг СБА и бившата хижа „Мирчо войвода", където е най-опасно, вече ги няма. Някои са откраднати, други са унищожени. Тъй като горите са частни, в последните години се извършва масова сеч и сваляйки дърветата, мрежите се късат и падат. Отделно пътят е много стар и скалите около него са силно ерозирали. Ежедневно през есенно-зимния сезон, в резултат на валежите и температурната инверсия, скалите се пукат и падат. „Ако не се вземат мерки ще стане по-голяма беля, рано или късно това може да се окаже поредният инцидент с жертви, за които ще се търсят виновни в свършено време", категорични са пострадалите.
Сега пътят е много натоварен, тъй като освен главна връзка на областта с вътрешността на страната, има и много туристи. След инцидента от Областно пътно управление се свързали с младото семейство, като им обяснили, че има проект за обезопасяване, но не се знае кога ще започне.
За двамата родопчани това е късмет за Нова година. „Благодарни сме на Бога, че ни опази, защото ставаше дума за сантиметри от главите ни". Сега отново пътуват, но с много повишено внимание и далече от прозорците.
Категорични са, че ще търсят правата си, защото не може да пътуваш в страх и притеснение.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/1/13 15:37

    САМО ДА НЕ Е ВЪРХУ КОЛА И ЖУРНАЛИСТИ СЪС "СКАТ" !
    ДАНО ПАДНЕ ВЪРХУ ИЗНУДВАЧИТЕ ОТ БТВ И ОСТАНАЛАТА ИМ ПАСМИНА !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/1/13 17:08

    абе този камък да не е хвърлян от хората на Бойко Борисов нарочно за да заровят някои милиони левове по този път за да подкупят предизборно още някой кмет.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/1/13 17:20

    ДА СЕ НАПРАВИ ЕКШЪН ФИЛМ ПО СЦЕНАРИЯ С КАМЪКА !
    ПЪРВО "ОГРОМЕН КЪС СКАЛА" , ПЪК ПОСЛЕ СЕ ОКАЗВА КАМЪК 4-5 КГ.
    ХА, СЕГА НА КОГО ДА ВЯРВАШ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/1/13 00:12

    НЕ В СМОЛЯН А тук в Кърджали на Новия мост има такава дупка / вече дупки / където реката се вижда от доло. На ден от тази дупка сигурно се хвърлят по-няколко гуми. Предлагам понеже ОБЩИНАТА И КМЕТА защото нямат пари да вземем да открием една дарителска сметка и да купим някоя торба с цимент че да закърпим малко положението в града ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СЕ ТРАЕ плащам 280 лв данак на ОБЩИНАТА ОТДЕЛНО ДАВАМ ОЩЕ толкова за гуми и гумаджиници. НАКРАЯ ЩЕ СЕ ЯДОСАМ И ЩЕ СТАНЕ ИНТЕРЕСНО

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/1/13 06:37

    17:08 Какво те е яд на Бойко.Да не би ДПС и БСП да не подкупват?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.