„Майчиният език да бъде признат от българското законодателство за общообразователен предмет. Неговото изучаване да не бъде регламентирано от подзаконов нормативен акт, а от закон. Той трябва да премахне всички ограничения за организиране на обучението по майчин език. Разработването и финансовото обезпечаване на учебниците по майчин език изрично да бъдат приравнени към тези за общообразователните предмети", се казва в декларация на участниците в Обществената дискусия посветена на Деня на майчиния език.
В Дома на културата в Кърджали се събраха преподаватели по турски език и общинари.
Както вече 24rodopi писа, гости на форума, организиран от Дружеството на преподавателите по турски език в Южна България" са турският посланик Исмаил Арамаз, генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, лидерът на ДПС Лютви Местан, депутатите Неджми Али и Ремзи Осман.
Участниците настояват българските власти в лицето на президента Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева и лидерите на парламентарни да положат усилия страната ни да ратифицира Европейската харта за регионалните или малцинствените езици.
Преди да дойдат в Дома на културата, дипломатите и депутатите бяха гости на кмета инж. Хасан Азис. Той ги покани на съботния пазар, където Арамаз и Местан си купиха мед от бял риган.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

43 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/2/13 13:08

    А защо никой не пита децата, аджеба, какво искат да учат?????????

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/2/13 13:27

    ЩО НЕ СЕ ТАКОВАТ ОТЗАД !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/2/13 13:38

    13;27
    Na teb may ti haresva da te takovat otzad

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/2/13 13:59

    Всичкото "мара втасала",та ще ни занимават и с глупости.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/2/13 14:00

    а на циганите ,арменците,даллетата кой ще преподава?вие в кой век живеете бе?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/2/13 14:10

    samo kato nau4ite perfektno pimeno i govorimo ezika na stranata vkoiato jiveete i ste neini grajdani,togava mislete za drug ezik.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/2/13 14:12

    idete vturzia i tam u4ete 6to va6ia turski niama ni6to ob6to sturskia

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/2/13 14:22

    tezi vsi4kite adam akalii sa za belene

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/2/13 14:29

    hahahahaha!... majete diskriminirat jenite v dps! kade ste videli maikite?! v obora, na nivata, pri kokoshkite...
    i dojivotnia dps chlen Ahmed Dogan ne dava dasteryata si na neinata maika da se griji, da uchi deteto si, da mu se radva...dps maikite sa jeni bez prava i svobodi. samo dps majete imat prava i svobodi. dps majete zabraniha pluvaneto v bg uchilistata i zakriha pluvnite baseini v region Kircali. dps majete zabraniha na momichetata da pluvat v chasovete po fisichesko vazpitanie i sport. dps majete razrushiha 8 ot zakritite pluvni baseini v Kircali.dps majete razrushiha sportnia stadion Drujba i sportnata plostadka v Kircali i ne dopuskat vatre jenite si i jenskite si detza po sportni ekipi. dps e partia za diskriminatzia na bg jenite!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/2/13 14:31

    Първо нека научат българския език, все пак живеят в тази държава и тя ги храни, а след това да искат да учат майчиния си език. Две думи не могат да свържат на български език по селата. Защо другите общости в България не искат, а само турците? А може би защото те все още не искат да се признаят за български граждани. За Турция като говорят мед им капе от устата, а стоят тук. Нека кажат какво им е дала Турция и какво им дава България? Стига вече с тези техни прищевки! Все те са дискриминирани, а питате ли българите какви са в Кърджали? Тук те са дискриминирани.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/2/13 15:03

    dano do kraya na protestite da ne zabravyat za kakvo sa tragnali da protestirat, kakto "za toka" zabraviha i da ne obarnat nakraya pazara s krakata nagore...balgarite vse zabravyat za kakvo sa tragnali da protestirat, ta i za maichinia si ezik moje da zabravyat da si prokarat nov po - guzel zakon!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/2/13 15:31

    nasite detsa znaet i korana i turskiya ezik ,te da ucat na detsata .komunistite i dupesarite ataisti,dostaticni ucilista ima ot turskata strana v bg.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/2/13 15:49

    България се тресе,хората стачкуват и се борят за хляба си а ДПС се опитват да занимават избирателите си с глупости.Хайде на стачката утре и да ги изметем всички политици.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/2/13 15:51

    ДО 13:38.
    ТОВА СИ Е ВАШ ТУРСКИ ЗАПАЗЕН МАНАФСКИ ПАТЕНТ ДА СЕ ТАКОВАТЕ ОТЗАД !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/2/13 15:55

    А бащиния кой ще го учи?!
    5 клас на български не могат да приказват по селата, те искат турски да учат!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Съпругата на Ремзи Осман23/2/13 15:58

    Аз също искам да уча на майчиния си и бащин цигански език!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/2/13 16:18

    вие какво очаквате, естествено че турските дипломати ще искат в България да се учи турсик език...ето ти нова тема за разпри, нали от Турция дойде и провокацията с ген. Делов...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен23/2/13 16:19

    Гледат само турски телевизии,разговарят само на турски език,интересува ги само какво става в майка Турция и гласуват под строй за етническата си партия.И след като гласуват под строй не ги интересува повече какво става в България.Ядосват се,че са увеличили тока в Турция а че в България се случва нещо им е все тая.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен23/2/13 16:20

    Дали могат да изкарат и 20 даскала на Турски език?Може би,но на да ли.

    ОтговорИзтриване
  20. Доц. д-р Мюмюн Тахир23/2/13 16:27

    Етнокултурната идентичност е в най-тясна връзка с езика на съответния етнос. За да могат хората да оценяват истинската стойност на своята култура, е необходимо да изучават своя език и литература, да слушат песни на своя език. То има последици, които стигат далеч: който не владее своя език съвършено, и не умее правилно да се изразява, не е в състояние и да мисли правилно. Езикът е основният признак, който определя принадлежността към един или друг народ, към една или друга общност. Самата негова същност го превръща в основна предпоставка на плурализма – всеки от говоримите в света езици представлява по уникален начин човешкия и световен опит или практика.
    Езикът е част от идентичността. Той е един от нейните маркери и се признава за ключов от всички изследователи. В това не може да има полемика. Посегателството върху езика на етноса води по правило до етническа мобилизация. Обезличаването на даден език е сигурен признак на деетнизация. Посегателството върху родния език е едно от най-противоестествените действия срещу човека и човешката общност.
    Езикът е основният признак, който определя принадлежността към даден еност, към една или друга общност. Той е първото средство за изразяване на всяка етническа група и инструмент за социализацията на индивида в рамките на основната обществена единица. В литературата няма единна дефиниция на “майчин език”. Приема се, че това е езикът, на който даден индивид проговаря най-напред. По смисъла на Правилника за прилагане на Закона за народна просвета майчин език е “езикът, на който детето общува в семейството до постъпването в училище.” Близко до това понятие е понятието роден език, Според ЮНЕСКО “майчиният или родният език е езикът, който едно лице придобива в ранни години и който става негов естествен инструмент за мислене и комуникации". В много случаи даден индивид може да има два родни езика, особено ако произхожда от семейства, в което родителите говорят различни езици, примерно смесените бракове.
    Теоретично всички езици са равностойни и в процеса на използването им те се развиват. Но според функциите им и сферата, в която се употребяват, те се определят като национални и малцинствени езици на определена етническа общност. Затова може да се каже, че в една национална общност винаги могат да се различават две езикови равнища – майчиният език на индивида и основния, официален език на държавата. Хайде, коментирайте!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен23/2/13 17:02

    Sayin elci,

    sizleri aramizda gormek ve anavatanimizin destegini almak mutluluk verici,fakat beraberinizdeki BKP ajan,casus gibi alcaklarin (L.MESTAN,B.OMER H.AZIS-bu babadan komunist)isimlerini duymak bile, Bulgaristandaki uygar turk gencligi olarak migdemizi bulandiriyor.Bunlar 20 yili askin turk halkinin onuru,milli duygulari ve gecimiyle oynayan ve bizim sirtimizdan sadece maddi cikar amaclayan, hak ve ozgurlukle hic alakasi olmayan bir "CETE" haline gelmistir.Her secim oncesi suni etnik gerginlik yaratarak,koylerdeki kardeslerimizin cahilligini,yoksullugunu kullanarak yeni bir soy kirimi tehditleriyle oyunu almislardir.Turk is adamlarini yatirim niyetlerinden yuksek komisiyon isteyerek vazgecirmislerdir.Nedeni de basit:bolgemiz gelismeyerek,halkimiz yoksul ve onlara mahkum kalacak!!!! Biz bunlara artik dur demek istiyoruz,ama halkimizi bu korkulardan kurtaracak ve umit verecek sozlez otoriter ve T.C.tasdikli bir agizdan cikmasi lazim......(tabii ki BG devletin isbirligi ile)....

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен23/2/13 17:26

    16 .27 koi esik vladeiat nai dobre nito edin,ti kade se isu4i bokluk smotan v turzia li?

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен23/2/13 17:57

    ето такива провокации от ваша страна нагнетяват напрежение не забравяйте в коя държава сте !!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен23/2/13 18:42

    s falsifi diplomi daskali komuniste he he...

    ОтговорИзтриване
  25. Доц. д-р Мюмюн Тахир23/2/13 19:37

    Обаче, който не владее официалния език не е в състояние да участва пълноценно в обществения, икономическия и културен живот. Той се самосегрегира, изолира се, пред него се издигат непреодолими стени за пълноценна социална реализация. Да на майчиния език! Всеки има право да изучава майчиния си език, да запазва и разпространява своята етнокултура. Но задължително трябва да владее и официалния езика на страната, в която живее, а и да познава основните ценности на тази страна, без това да означава заличаване на собствените ценности.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен23/2/13 20:02


    Доц. д-р Мюмюн Тахир, абе докторе някой забранява ли да се изучава майчин език? Ако не тея за какво шумят?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен23/2/13 21:39

    Zatova ce nyama spazvane na pravata na coveka ste upravlyava ulitsata.Pozdravleniya na monkata.

    ОтговорИзтриване
  28. д-р Георгиев23/2/13 23:42

    Този въпрос е залегнал в Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата. Член 14 алинеи 1,2,3. Ратифициран е от Република България. Не виждам какъв е проблема. До този момент нямам сведения за нарушения.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен24/2/13 00:30

    19.37 raziasni na tvpite hora 4e prioritet e ofizialnia ezik i posle kakvoto si izberat,note sa slabi i na 2 ezika i samo 6um vdigat 6toto nekoi gi vodi za nosa.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен24/2/13 08:39

    ТУРЦИТЕ ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ !

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен24/2/13 09:00

    Соколов,не пиши много много,,,

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен24/2/13 09:09

    До д-р Тахир.Докторе, ти си прав, но майчин език се изучава в специално създадени курсове или училища, а не в официалните национални училища, където по конституция се изучава официалния майчин език - български! Никъде в европа в национално учебно заведение не се изучава друг майчин език освен официалния!!!Казвам го на всички,защото започвате да ставате нахални...!!!И е крайно време да разберем,че живеем в България и преди всичко сме българи,след това турци,арменци,цигани...! И пропагандата от Турция трябва най-на края да спре!!!!!

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен24/2/13 11:15

    ДО 23/2/13 15:51
    "ТОВА СИ Е ВАШ ТУРСКИ ЗАПАЗЕН МАНАФСКИ ПАТЕНТ ДА СЕ ТАКОВАТЕ ОТЗАД !"
    АЗ ПЪК ВСЕ СИ МИСЛЕХ,ЧЕ Е ПАТЕНТ НА ПОМАКИНИТЕ, ОТИ ДА СЕ ОЖЕНЯТ ДЕФФФСТВЕНИ ИНАЧЕ СФИНКСТЕРА ,КАТО ВОДНОТО ОГЛЕДАЛО ШИРОКО!


    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен24/2/13 12:50

    ДО 11:15.
    1. НЕ СЪМ ПОМАК , 2. НЕ СЪМ ТУРЧИН , 3. НЕ СЪМ ЦИГАНИН . "АЗ ВСЕ СИ МИСЛИХ , ЧЕ Е ПАТЕНТ НА ПОМАКИНИТЕ ....................." ! НЕДЕЙ МНОГО МИСЛИ , ЧЕ ДОКАТО МНОГО МИСЛИШ , НЯКОЙ В МОМЕНТА ДА НЕ ИЗВЪРШВА ВЪЗВРАТНО-ПОСТЪПАТЕЛНИ ДВИЖЕНИЯ В АУСПУХА НА ЖЕНА ТИ !
    ЗНАМ ОТ ПОЗНАТИ ДОКТОРИ , ЧЕ ЗА 1 000 ЛВ. , НА ДОСТА ТУРКИНЧЕТА РЕДОВНО ИМ ЗАШИВАТ ХИМЕНА ЗАРАДИ СВАТБИТЕ И СТАВАТ КАТО НОВИ !

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен24/2/13 12:59

    до09.09 В Белгия се учи два езика фламански и френски и в България трябва да се учи ТУРСКИ

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен24/2/13 14:56

    12:50. Пари няма за ток,той за зашиване говори. Давай отзад.

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен24/2/13 18:25

    Нашите турци все искат а какво дават ... Сигурно нищо неразбират от турската телевизия-КОЕТО ЗНАЧИ...НЕСТЕ ТУРЦИ.В Турция учат РУСКИ и АНГЛИЙСКИ а вие 100 години назад.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен24/2/13 20:02

    12.59
    Ами стой си в Белгия и учи фламандски и френски.Ама турски и и там не ти дават да учиш ,нали?Сигурно и те са ви разбрали какви нещастници сте,затова.Ама като си толкоз заритал,нека направим така:Турция въвежда изучаване на майчин език за всичките си малцинства,ние въвеждаме същото.Няма да се делим,я!Тъй ще е справедливо за всички!

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен24/2/13 20:06

    gospodin h azis istanbul li upravlyvas s 4 zamesnisi kmetove i odelni sekretarki

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен24/2/13 20:09

    gospodin hasan azis zashto spirate ss godini ulucnite osvetlenie v selata dokaga she prodilji za tovali vi izbrahme da nakajite naroda.

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен24/2/13 22:51

    Само малоумниците от ДПС могат да измислят такава простотия.

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен25/2/13 03:41

    Едва на 21 години синът на Касим Дал лапнал 9 имота ,Солидно имотно състояние е придобил синът на Касим Дал Исмаил, докато ДПС беше два мандата в управлението на страната, пише 24 часа.И за това беше изклучен от партията краде парите на народа. 24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1791308

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен26/2/13 09:55

    Да кажа за Белгииците, който учат фламандски и френски!Ако сте запознати с историята на Белгия, ще знаете, че това изкуствено създадена държава, за да се решат претенциите на две други държави към територията и! Тя е създадена от холандци и французи, а белгииците са изкуствено създадена нация, за това имат два майчини езика.Половината са Французи, а другата половина холандци!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.