Около четвърт милион души, които са адресно регистрирани в населени места в Източните Родопи, имат право да изберат 5-мата кърджалийски депутати за 42-то Народно събрание на 12 май. Реално обаче до урните ще отидат едва около 90 000 човека, сочат прогнозите на политическите сили.

13-членната Районна избирателна комисия с председател Даниела Петрова, засега разполага с данните на списъците от националния референдум, когато право на вот в 7-те кърджалийски общини са имали 254 697 човека. Предстои обаче данните да бъдат актуализирани със справка от служба ГРАО на лицата с постоянен адрес в областта. Срокът е 1 април.

На предишните парламентарни избори в Кърджалийско бяха подадени 101 599 гласа. 2 810 се оказаха недействителни. 98 789 гласа определиха 4 мандата за ДПС (67 770 ) и един – за ГЕРБ (18 648 гласа).

Ако ГЕРБ повтори този резултат, партията отново ще има депутат от региона. Очаква се националната квота за мандат да е между 17 и 18 хиляди гласа. Най-лесна в Кърджалийско е задачата на ДПС, което се надява партията на Меглена Кунева и другите формации да „откъснат" електорат от ГЕРБ, за да не може партията на Бойко Борисов да покрие националния норматив.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/3/13 16:43

    Уважаеми съграждани, мили кърджалийци, вали, гърми, трябва да се гласува, пък ако ще да е с невалидна бюлетина. Иначе гласовете на негласувалите се разпределят пропорционално в зависимост от получените гласове за съответната партия. Ако ще бойкотирате изборите, идете и задраскайте бюлетината, но не оставайте пасивни, за да не се псувате после. Никой не ни е виновен, че си избираме калпави управляващи, сами си го вкарваме два ката и после ревем, че ни боли. Не си мислете, че като не отидете да гласувате ще накажете някой друг, освен вас самите! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/3/13 09:17

    по добре недействителна бюлетина отколкото никава

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.