За последните 10 години населението на област Кърджали е намаляло с 11 013 души, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.
Според статистиците има трайна тенденция за отрицателен прираст на населението.
Разликата между броя на живеещите в 7-те общини граждани с право на глас и вписаните в избирателните списъци се дължи на големия брой изселници, които също имат избирателни права, твърдят от статистиката. Според шефката на бюрото в Кърджали Мария Желева, избирателно право в Кърджалийския многомандатен избирателен район имат 125 511 души. По данни на Главна дирекция ГРАО броят на избирателите, включени в избирателните списъци за обновяване за парламентарните избори през 2013 г. за нашия избирателен район е 255 493.
Броят на гласоподавателите, включени в избирателните списъци за парламентарните избори през 2009 г. е бил 241 084.
Шефа на статистиката в Кърджали смята, че разминаването с ГРАО се дължи на факта, че няма правен регламент, който да отчита починалите лица в чужбина. Близките им нямат интерес да ги отписват от регистрите. Това струва пари, а и не се санкционира липсата на подадени данни. От ГРАО пък не могат да заличат гласоподавател, ако той е починал без необходимия документ.
Разликата в броя избиратели за изборите през 2009 г. и 2013 г. се дължи на демографски фактори (навършили 18 години, починали), на лица придобили или възстановили българското си гражданство, както и на вътрешно миграционни процеси (лица, заявили постоянен адрес на територията на област Кърджали).
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/13 12:29

    Така е,като никой не ще,да копае картофи,вади парата от под дюшеците,плаща на някой подкупен служитиел и се намърдва трайно в града.
    Че после урежда цялата рода.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.