ПГЕЕ „Капитан Петко войвода" в Кърджали проведе регионална среща за добри практики в екологичното образование и възпитание на учениците „Земята – наш дом". То е във връзка с обявените от Националната агенция по Програмата „Учене през целия живот" Дни на отворените врати Коменски – eTwinning по повод Деня на Земята-22 април.
Професионалната гимназия от години работи целенасочено и последователно по проблемите на опазване на околната среда. От 2008 година досега ученици от училището участват в международни проекти в Испания и Германия - провеждане на стаж в предприятия за екологична енергия по „Програма Леонардо да Винчи". През месец юли на настоящата 2013г. отново 10 ученици ще проведат производствената си практика във високо технологични предприятия за производство на енергия от ВЕИ, но този път в гр.Висеу, Португалия.
Срещата бе организирана съвместно с Обединен детски комплекс и Регионалния инспекторат по образованието и бе открита от Началника на РИО на МОМН в Кърджали Гроздан Колев. Професионалната гимназия за втори пореден път бе домакин на проявата. Целта на събитието бе да се даде по-широка гласност на работата на учителите и учениците в областта на екологичното възпитание на младите хора.
Ученици от клуб „Евроекоклуб" представиха работата си по проект „Да спасим Планетата – нашият дом!", реализиран в електронната платформа за междуучилищно сътрудничество в Европа eTwinning. Заедно със своите партньори от Франция, Кипър, Литва, Португалия и Румъния учениците от професионалната гимназия работят по наболели екологични проблеми като „Основни замърсители на околната среда" и „ Влияние на основните замърсители върху здравето на човека". Работният език на проекта е английски език. На него в платформата на еTwinning се публикуват всички продукти (презентации, табла и материали). Така те са достъпни за ползване от всички, които се интересуват от темата както в България, така и в училищата в цяла Европа. Учениците споделиха, че работата по проекта им е показала, че основните екологични проблеми са общи за всички страни и всички заедно трябва да работим за тяхното разрешаване.
Представен бе и международният проект по програма "Коменски" – "Да се научим да живеем здрави", по който ПГЕЕ работи втора година. Партньори са училища от Литва, Италия, Полша, Естония, Австрия, Латвия и Турция. Дейностите по проекта са насочени към екологичното и здравното възпитание на учениците и обхващат всички аспекти на здравословния начин на живот.
Положителен опит бе споделен от всички ученици, участващи в срещата. Учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий"-Кърджали проследиха пътя на водата от язовир "Боровица" до нашите домове. Те обърнаха особено внимание на възможностите на родопското чудо - зеолита, за пречистването й. Петокласници от СОУ "Отец Паисий" представиха значението на водата за живота на планетата. Възпитаници на СОУ "Христо Смирненски" в с. Черноочене представиха работата си по проучване и почистване на местността „Сюлюк дере", известна сред населението от района с лечебните пиявици в езерото. Осмокласници от ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" запознаха връстниците си с колонията от чапли в града ни и възможностите за опазването й. Представители на ПГС "Христо Смирненски" показаха предимствата на възобновяемите енергийни източници. Ученици от ПГОД "Евридика" ни показаха как "цъфти" полиетиленът, използван масово за торбички и изхвърлян безразборно навсякъде около нас.
Всички участници доказаха, че познават основните екологични проблеми. Организират интересни и разнообразни прояви, свързани с изучаване и опазване на биоразнообразието на региона, провеждане на природозащитни мероприятия, информиране на обществеността за съществуващи проблеми и др. Голям интерес предизвика изложбата на макети и табла на екологична тематика, сувенири от отпадъчни материали, представени от участниците в срещата от ПГ "Васил Левски" - гр. Кърджали, ПГОД "Евридика", СОУ "Отец Паисий", ПГЕЕ "Капитан Петко войвода". В атракция за участниците и гостите се превърнаха демонстрираните управляеми модели на вертолети и самолети, изработени от „Модел клуб" – клуб по авиомоделизъм, който през следващата учебна 2013/2014 година ще заработи в ПГЕЕ "Капитан Петко войвода".
Всички опитаха от вкусотиите, приготвени от участниците в клуб "Българска национална кухня" в ПГЕЕ. Събитието се превърна в своеобразен празник и завърши с пожелания за нови срещи.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.