Новоизбраното 42-ро Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 10,00 часа.

От 240 народни представители свързани с Кърджали са 8 човека. Това са избраните в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Мустафа Ахмед, Цвета Караянчева и Милко Багдасаров, както и Димчо Михалевски, Вежди Рашидов и Шендоан Халит. Михалевски и Рашидов бяха избрани в Бургас и Пловдив, а 25-годишният Шендоан Халит, който е от ардинското село Русалско, стана депутат от Стара Загора.

Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май 2013 г.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Парламента се открива от най-възрастния присъстващ народен представител, който произнася слово. В 42-то НС това е Стефан Данаилов.

След това народните представители ще положат следната клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът ще направи обръщение към народа и Народното събрание, а след това изявления ще направят представители на парламентарно представените партии и коалиции.

На заседанието ще бъде избран председател на 42-то Народно събрание. ГЕРБ ще предложи Цецка Цачева, но нейната кандидатура ще бъде отхвърлена от БСП, ДПС и Атака.

Новият председател, най-вероятно от БСП, ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Следва избор на зам.-председатели на НС и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Парламента. Ще бъдат гласувани решения за избиране на временни секретари на НС и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

В залата на НС ще влязат много познати лица, други емблематични фигури за първи път от началото на прехода няма да са част от политиката.

Извън Парламента след изборите останаха знакови за годините на прехода политици като "сините" Иван Костов и Екатерина Михайлова, "червените" Румен Петков, Румен Овчаров, Петър Димитров.

В пленарната зала ще продължат да заседават Мая Манолова, Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Антон Кутев, Сергей Станишев, Младен Червеняков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Михаил Миков.

Сред депутатите на ГЕРБ са почти всички министри от предишното правителство – Лиляна Павлова, Цветан Цветанов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Вежди Рашидов, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, както и бившият премиер Бойко Борисов. Сред познатите лица са още Искра Фидосова, Менда Стоянова, Лъчезар Иванов, Цецка Цачева и Димитър Главчев.

В листите обаче не попаднаха бившият земеделски министър Мирослав Найденов, чието име се замеси в голяма част от скандалите около ГЕРБ, както и бившите министри Николай Младенов, Нона Караджова, Диана Ковачева, Аню Ангелов, Свилен Нейков, посочва Вести Бг. Не бе предложен в листите и не бе избран и Диан Червенкондев, яростен противник на проекта "Белене".

В парламентарната група на "Атака", освен титулярите начело с Волен Сидеров, е най-младият депутат в Народното събрание - роденият през 1991 г. Кристиян Димитров.

В ПГ на ДПС освен председателя Лютви Местан влизат още и заместниците му Христо Бисеров, Алиосман Имамов и Рушен Риза, както и Йордан Цонев, Джевдет Чакъров, Делян Пеевски и Рамадан Аталай.

За първи път в историята на прехода в НС няма да бъде депутат и почетния лидер на партията Ахмед Доган.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/13 11:04

    Да живее Българската социалистическа атака за права и свободи!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/5/13 12:51

    Ne sa 8 a 9. Propuskate Maq Manolova svatq na Hristo Rusev

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/13 13:24

    не знам на кого е сватя но мъжът и е от Кърджали и се казва Милен

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/5/13 15:02

    Когато педеругата Волен нападаше репортера на СКАТ Чуколов му викаше ти турчин ли си бе, ти турчин ли си.Абе брадат педераст и да е турчин какво от това ? А господата от ДПС, които са в негласна договорка с АТАКИСТИТЕ, които напададнаха кланящите се мюсюлмани в Софийската джамия искам да им каж, че на следващите избори ще изядете ПАЛАМАРКАТА !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.