Седем иманяри, които били съвсем нови в бранша, са извадили невероятен късмет и са попаднали на легендарното златно съкровище на базирания преди столетия край древен Пловдив римски легион. До находката стигнали с металотърсач край пловдивския екарисаж в землището на село Скутаре. Вместо да се радват на находката си обаче, „откривателите" от Пловдив, Кърджали и село Поповица ще застанат на подсъдимата скамейка по обвинение в иманярство, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. През есента на 2011 г. в полицията в града постъпила оперативна информация, че няколко месеца по-рано група мъже от кв. „Изток" копаели с помощта на металдетектори край Скутаре.

Първо открили 1500 антични римски бронзови монети - колонии. След това продали монетите на западни прекупвачи. Междувременно с парите започнали да правят ремонти, да си купуват луксозни коли и джипове и модерно обзавеждане. На въпроси от приятели откъде са забогатели взели, че се похвалили какво са открили. Сформирала се нова група, която попаднала на още по-голямо съкровище - 3200 сребърни римски монети – антоняни и денари.

Година по-късно – на 13 декември 2012 г., мъж от Кърджали дал на един от обвиняемите - Георги Христозов, 26 златни римски монети, който се обадил на нумизмата Георги Георгиев, съобщава Блиц. Последният обяснил, че познава пловдивчанин, на когото могат да ги продадат. Тримата се наговорили да се видят в заведение в Пловдив, където били задържани от полицаите в автомобила си.

При вида на криминалистите Георги Христозов се опитал да изхвърли от колата златните монети, които били увити в салфетка. Шест от жълтиците паднали край автомобила, а останалите 20 – на пода на колата. В същия ден полицаите претърсили жилищата на задържаните, където намерили още много монети, артефакти и металдетектори. При разпитите им по време на досъдебното производство шестима от задържаните отказали да дават обяснения. Проговорил само Георги Христозов, който не се признал за виновен. Обвинителният акт срещу седмината е внесен от окръжната прокуратура в Пловдив в съда, където предстои да се насрочи дата на процеса.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Невероятен късмет са извадили,някой хора ровят с години и нищо не намират.Не казвам че е редно да се похабява националното богатство

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/14 22:44

    mnogo tupi izlezaha..zaradi tiah 6te strtadat vsi4ki kolegi ot rayona ..

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/14 22:47

    pulni amatiori zaradi takiva kato tiah 6te stradat vsi4ki ....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/5/15 11:20

    Такива смотаняци трябва да си понесат последствията

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/5/15 12:49

    Към Георги Димитров !
    Ако желаеш ще ти кажа, къде с раз можеш да намериш злато в гърне...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/5/15 17:51

    Що не си го извадиш сам ,да не си инвалид? Или не си падаш по злато?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/5/15 18:01

    Що не си го извадиш сам , да не си инвалид ? Или не си падаш по злато?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.