Гигантски гъби се появиха в Родопите след поредицата проливни дъждове и покачването на температурите, съобщават колегите от всекидневника „Родопи Смолян".. Само за ден в един от пунктовете за изкупуване на диворастящи деликатеси в смолянския квартал „Каптажа" бяха изкупени смръчкула – рекордьор, както и манатарка, тежаща 7 килограма. Захарина Билянова, която изкупува различни видове гъби вече близо 20 години, коментира, че за първи път вижда смръчкула с подобни размери. Пролетната гъба е с дължина от 25 см и тежи 220 гр. Намерена е на връх Мечи чал, като късметлията е спечелил малко повече от 4 лв. за находката си, тъй като килограмът върви 20 лв.
Манатарката пък е намерена от туристи в района на „Смоляски езера". Особеното в случая е, че общо 7 гъби са израснали в общ мицел, като близнаци. Теглото е около 5 кг., като най-тежката е 1300 гр. Късметлията е взел 12 лв., тъй като две от гъбите са били първо качество, което се изкупува по 8 лв. килото, а второто качество – 3 лв.
От началото на юни популацията на гъбите в Родопите се развива мощно, като на ден се изкупуват десетки килограми. Безработни смолянчани, както и пенсионери с лекота си изкарват по 20-30 лв., а опитни гъбари стигат до 100 лв. на ден. В момента се изкупува и пачи крак по 4 лв. килограма, както и челядинка за 6 лв. килото. Това е рекордна цена за ливадната пролетна гъба, от която в последните години не се срещат сериозни количества, заради липсата на наторяване по пасищата.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.