Елена Хаджиева

„Земята под Мадан и Рудозем крие несметни богатства". Това учат всички деца в часовете по природознание, география и дори краезнание. Знае го всеки политик, всеки жител на двете общини. Когато говорим за богатства не става дума само за безкрайните залежи от олово, цинк и още десетки елементи, за които сме чували в Менделеевата таблица. Още от разработването на минното находище обаче всеки миньор, а и надземен работник, знае за скъпоценните кристали и образувания, които земните недра крият. Неслучайно в Мадан се намира единствената по рода си „Кристална зала", в която са изложени няколко десетки уникални кристали на няколко хиляди години. В която и маданска кръчмата да разпитате откъде може да се сдобиете с кристали, веднага ще се намерят брокери, които ще предложат камъни на цена от 10-20 лв. до 3000 лв. Ако в мината, под земята, може да говорим за часпром, то кристалите са тайната надница на работниците. Повече от 50 години младо и старо вади от вдън земята ценните камъни, с които редица хора са направили цяло състояние.

„Баща ми, преди 30 години ми подари уникален кристал със зелен оттенък. Пазихме го като очите си, докато в най-тежката Виденовска зима на 1997 г. свършихме парите. Предложихме тук-там семейната ценност и се оказа, че нейната цена е 3000 лв. сегашни пари. Веднага го продадохме и карахме с парите цяла година", спомня си Стайко, който е навъртял в „Горубсо" 15 години. Той си спомня, че тогава е продал и единият от двата си апартамента за сумата от 5000 лв.

Кристали има в почти всяка къща, като някои се предават като ценно имане от поколение на поколение. Въпреки, че нямат емитарна стойност, както златото и диамантите, формата, цветовете и наличието на определени химически елементи в тях ги правят много скъпи за притежателите си. Опитни миньори казват, че не навсякъде има кристал. Все пак някои се намират често, други по-рядко. В зависимост от дълбочината, от която са извадени, както и от химическото съдържание се определя и цената им. Най-скъпи са оцветените в зелено и розово, а всеки орнамент качва цената. Стари миньори казват, че имат колеги, пред които „Кристалната зала" изглежда празна. Факт е, че в миналото на всяка сватба в Мадан младоженците получаваха подарък- украшение от подземията, което и до днес стои по секциите в холовете.

Вече 20 години смолянчанинът Любен Ушев, заедно с билките и мурсалския си чай, продава кристали в центъра на Смолян. Дългогодишният подземен стаж подсказва, откъде е част от колекцията му, която сякаш е неизчерпаема. Запознати обясняват, че атрактивният производител обикаля миньорските селища и изкупува ценните камъни, които в кризата вървят добре. Пет, десет, двадесет лева е цената, която туристите плащат. Сигурно той също дава добра цена на притежателите им.

Родопските кристали са златото на планината. Засега обаче търговията е полулегална. Няма как да се твърди, че са рядко срещани, а в същото време да се продават като хляб. Родопските светещи камъни отдавна са и в колекции в чужбина, красят богаташки палати, както и вили на политически лидери.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.