„Над 100 хил. туристи посещават Кържалийския регион през последните години. Проблемът обаче е в краткия  престой на туристите, повечето от тях идват най-много за 2 дни", заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф при представянето на проекта „Източният свят на Родопа планина". Според него общините, туроператорите и хотелиерите трябва да впрегнат сили, за да предложат атрактивни туристически пакети за привличането на повече гости.
„Има още много път да извървим докато отговорим на изискванията на клиентите. Можем да се поучим от съседни държави, в които този бизнес процъфтява. През последните няколко години се увеличи капацитета на хотелската база. При нас излизат разрешения за строеж на нови хотели. Добър знак дават и младите хора, които искат да се занимават с този бизнес, каза още  Акиф.
 „Идеята да кандидатстваме по този проект беше да си вземем поуки от грешките. Имаме природа, култура, история, с които можем да се гордеем, но за съжаление не можем да ги рекламираме добре, за да привлечем туристите", каза кметът на община Крумовград Себихан Мехмед. Тя посочи  забележителностите в района, сред които е природозащитният център в резервата „Студен кладенец" и Ада тепе.
Свои виждания за бъдещето на туризма в Източните Родопи представиха кметът на Кирково Сали Рамадан, зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова и други.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

34 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/7/13 16:20

    Какво толкова се вживявате, нямаме кай знае какви забележителности, няколко голи баира пустеещи ниви и толкова, Знаем Акиф защо толкова е загрижен за туристите е всеки гледа своя бизнес

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/7/13 16:25

    po hotelite trabva da ima kazina i madami ste doydem po vece...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/7/13 16:46

    Г-жо Себихан Мехмед, ако сте загрижен кмет на Крумовград, първо помислете за съгражданите си и безработицата, в която затъват. Помислете за поминъка на хората и ги изкарайте от мизерията. Дайте на Дънди да си реализират проекта и да вкарат пари в общината Ви. Какъв туризъм и каква реклама искате при тази нищета ? Засрамете се и не заблуждавайте хората.

    ОтговорИзтриване
  4. Гюлюмсер24/7/13 16:49

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/7/13 17:00

    16:49
    През работно време не може !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/7/13 17:01

    pik na turizma po ilinden ima ot 100 godini nasam.
    tasi godina e na pat neoilinden da vikne mnogo turisti pak ot vsichki kontinenti.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/7/13 17:04

    Региона никога не се е прехранвал с туризъм а и няма как, стига мислите само за лични интереси. и кво кат идват някакви туристи няколко наши младежи ще им слугуват за някоя стотинка бакшиш, голям келепир няма що.
    Акцентирайте върху производство и земеделие това е било основния поминък на народа тук и това е спасението. А от туриста ще имат полза само няколко души

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/7/13 17:19

    Какво земеделие бе 17:04,какво може да вирее в тия чукари?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/7/13 17:23

    glupostiiiiiiiiii horata si imat ki6ti idvat ne za 2 dena nay-malko za 2 meseca,tezi koito idvat za 2 dena sa tezi koito rabotyat i idvat samo za smyana na pasaportite nyama nujda ot hoteli ima nujda ot RABOTA.az sam roden v Kardjali,no jalkost sega jiveya v Germania ne 4e e po hubavo ama ima dobra platena rabota,i az iskam da si varna v rodnoto mi myasto,osigurete na horata samo RABOTA a ne glupostiiiii.........

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/7/13 17:40

    Отскоро живея в Кърджали, има страхотна природа, два язовира, реки, забележителности, но проблема е че всеки си изхвърля отпадъците в природата, навсякъде са хвърляни боклуци, които се набиват на очи и не е никак приятно да си метнеш кърпата в боклуците...Виждаме много често туристи да чистят нашия боклук...Хораааа събудете се! Кметеее, вземи се в ръце и направи нещо полезно, стига си крал...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/7/13 18:23

    Trqbva da ima poveche za da moje da si perem kradeni parichki ot programite na EU

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/7/13 18:29

    Неграмотниците от ДуПиСе и техните дружки от БКП/БСП с безхаберието си съсипаха района и прокудиха стотици хиляди хора оттам. ДПС продължи политиката на геноцид срещу местното население, сега търсят оправдания. Умрели са хората за вашата пустош, камънаци и щубраци, от които нормален човек се разстраойва . ДПС иска да изгони и останалите хора там залъчвайки с нещо което няма как да стане.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/7/13 18:44

    turistite idvat na proba 1-2 dena.
    vie ne chuvate kakvo iskat turistite, ne razbirate ot duma na bg narod, kakvo ostava ot turistite?!
    koi lud turist ste doide pak , za da pikae v klozeta na garata, avtogarata, bolnicata, poliklinikata?!
    v policiata nyamat klozet za klientite /pri adresna registracia, KAT i migr. slujba/ ?!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/7/13 18:45

    Redaktore zashto kriete istinite ne li e taka

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/7/13 19:17

    Г-н Акиф успоредно с туризма опитайте се да създадете условия за подобряване на биснесклимата в общината за да се върнат младите от странство.Убедите ги да правят поне минимум по 2 деца.Това да бъде Вашият стратегически приоритет,защото след някоя година в Момчилград ще останат само пенсионери и няма да има дори кой да посрещне огромния брой туристи които ги сънувате.Насърчавайте по всякакъв възможен начин развитието на малкия и средния бизнес в общината, които съвупно ще представляват най-големите работодатели и инвеститори в общината.Насочете главно вниманието си към повишаване на равнището на доходите и качеството на живот,както и за увеличаване на заетостта на населението от общината.Докато не се осъзнаете, че "Хората са най-ценния ресурс на общината" прогресът е немислим.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/7/13 19:20

    SIGORNO KMETA NA MOMCHILGRAD BROI KOITO RABOTIAT V CHUJBINA,IDVATSI PO PRAZNITSITE ZA TURISTI...............

    ОтговорИзтриване
  17. До госпожата, която иска да кара колело без седалки искам да й кажа, че това не хубаво и може да стане зърт, бърт.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/7/13 19:54

    Akif iska da kaje 4e nai mnogo 2 deba ostavat v Makaza toi iska da gi obeli horata kat kartofi ana nqma da stane te si mislqt za sebe si!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/7/13 20:35

    koi turist da doide, nali vse im zabranyavate ds snimat?!
    zabraneno da pluvat na rekata, na yasovirite.
    baseini nyama prez zimata da rabotyat, veloalei nyama, edin vlak ima samo, letisteto vi marzi da rabotite.sofia e opasna za jivota balkanska stolica.
    samo turisti ot siria idvat i vie gi vrastate u tyah. pone afrikanci da idvat, ama i te iskat drugade - ne v bg.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/7/13 21:31

    ds agenti ot vas vseki baga i ludite ne vi stat samo alkoholitsite po mrhanatata .....

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/7/13 21:37

    kav turizam kvi 5 leva.kakvo da vidqt turistite pomacite li

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/7/13 21:52

    Всички коментиращи досега пращите от акъл. Да се чуди човек защо не са ви направил поне министри. Кметовете говорят за туристи, а не са изселниците и емигрантите. Правите ли разлика между едните, вторите и третите? Туристите идват за не повече от 2 дни, това е истината. И наистина може районът да се препитава от туризъм, стига да има добра инфраструктура хотел в района. Миналата седмица един хотел в Кърджали беше пълен с испанци, дошли да разгледат района. Тук са идвали и японци, и англичани. Да не говорим за туристите от страната. Само че, тук не можем да им предложим толкова разнообразен нощен живот, колкото в Хасково например. Идват, разглеждат Перперкон, Каменната сватба, Татул и т.н. и заминават да спят или дивеят по хасковските дискотеки.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен24/7/13 22:32

    ha ha ha..........nie minahme pochiva6tite na moreto...bravo na kmeta.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен24/7/13 23:25

    za kakvo da idvat turisti - da vi gledat kak marzeluvate, pushite tutun i lejite v pokraininite na ruinite na drevni plemena?!
    i zatova da se promushvat prez tolkova mnogo dupki po bg ulicite i sred bezdomnite gladni bolni nestastni kucheta i tonovete pvc bukluci?!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен25/7/13 08:48

    Ами ако има курсове за изучаване на турски език може и да поостанат туристите.Друго какво да правят тук?

    ОтговорИзтриване
  26. Респит кошанмъ абла ?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен25/7/13 11:07

    Gospodin kmete osven da yijes drugo mojesli.spomnyaslisi na vreme to zavedenieto na sunito bayse abla yi

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен25/7/13 11:10

    Akif mnogo mislis za grada ama disteriteti pryavyat saltanati sl.bryag ostavyat solidni baksisi a nyamaha pari za zakuska

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен25/7/13 12:46

    Водех стотици туристи с автобуси на Татул.Спирах ги за да обядват в М-д и всеки път глобяваха шофьорите за неправилно паркиране,въпреки ,че не пречеха никому.Сега минавам транзит -без спиране.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен25/7/13 13:37

    Една от най големите археологически нахотки е на метри от общината в Момчилград/Спортната площадка/ от римско време и едно изгоряло кино от кръсотосните походи. Защо казвате че туристите няма какво да видят в Момчилград?

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен25/7/13 15:35

    K.I.A

    Точно по темата..Днес в Германския Bild има статия за Слънчев бряг ..Повода е,че зам-Кмета на Маллйорка искал да построи на мястото на сегашния Баллерман (6-7км с много дискотеки и барове и 4 милиона Немски туристи-младежи) 5-6 зведни Хотели за богатите туристи..

    И Билд заплашва "Тогава отиваме във Vulgarien,демек България или по-точно в Слънчев бряг..

    Дали са цените на някои неща..Има и видео..

    По-голяма реклама за алко-туризма едвали може да се баправи..


    http://www.bild.de/reise/europa/goldstrand/malle-macht-dicht-ballermann-bulgarien-31501544.bild.html

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен25/7/13 18:05

    за два дни ? е ,само по изборите)

    ОтговорИзтриване
  33. Kim cikadi bu respidin iskembesini ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.