Благотворителна вечеря – ифтар, за 600 кърджалийци даде в понеделник вечер побратимената с Кърджали Община Осман гаази, която е в състава на Голяма бурсенска община.
Традицията датира от 6 години. Инициативата е на кмета на турската община Мустафа Дюндар.
Турци и българи се събраха след залез слънце в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, за да уважат инициативата. Гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шанер Джебеджи, областният управител Бисер Николов, депутатите Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед, кметовете на Кърджали и Момчилград Хасан Азис и Акиф Акиф, зам.-областни управители, зам-кметове.
Генералният консул изрази увереност, че отношенията между двете побратимени общини ще се развиват във възходяща посока.
Кметът Хасан Азис отбеляза, че ифтарът, даван от община Османгаази в Кърджали, се е превърнал в традиция.
„В традиция се е превърна и честването на деня Ашуре. Това, което свързва двата ни народа са нашите хора и традиции. Рамазан означава пречистване. Ние го приемаме и като съпричастност към близките. Затова тук са и отговорни хора, които са съпричастни към съгражданите ни", заяви инж. Хасан Азис.
Той изрази радостта си, че на ифтара присъстват и християни, които зачитат празниците на съгражданите си мюсюлмани.
„Доволен съм,че и мюсюлманите са съпричастни с християните по време на техните празници. Мюсюлмани и християни са заедно в празник и в изпитания. Кърджали е знак на единство, така нужно на нашата страна", каза кметът.
 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/7/13 12:31

    Особен празник за общинари, партийци и депутати! Всяка вечер на софра! Да бяхте показали на снимка и обикновените мюсюлмани! Или такива на тези софри няма?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/7/13 13:04

    Турция храни гладните български граждани. Защото благодарение на комунистите и техните ортаци другите комунисти, ние сме най бедните хора в европа, скоро и африканците ще почнат да ни дават просия.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/7/13 13:36

    няма да е зле комунистите организират и международна кампания за събиране на дарения и помощи за гладния български народ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/7/13 14:21

    Моля, моля оставете поне религиозните празници! Не коментирайте със злоба и ненавист. И аз съм против това да показват само познати лица. Но моля всички кометиращи оставете поне празниците на вярващите!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/7/13 15:26

    2-3 BOMBI ZA DESERT VI POJELAVAM

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/7/13 15:26

    İ kade kray arda se satoya tozi iftar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bravo

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/7/13 16:31

    ДАААААААААААААААА !!!!!!!!!!!!!!!!! НЯМА ОТТЪРВАНЕ ОТ КОМУНИСТИ И НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ ! НА ПЪРВАТА СНИМКА ВДЯСНО - БАЙ САБРИ МАХМУДОВ ! НОМЕНКЛАТУРЧИК КАТО ЩАТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ В ОБЩИНА ПЕРПЕРЕК /СЪЩЕСТВУВАШЕ ДО 1987 ГОДИНА/ , И АКТИВЕН УЧАСТНИК ВЪВ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС !
    ДА ВИ Е "СЛАДЪК" ИФТАРА !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/7/13 17:15

    управниците ни са загрижени за гладния народ, събират ни просия от анадола

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/7/13 17:53

    do16.31 zasto gospodine si preskocil partiyniya sekretar djevdet mumun,aktivni komunisti i slujiteli na sesti odel_vizroditeli.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/7/13 17:59

    Edno vreme Restoranta se kazvashe "Rusalka".. a sega vizdam samo balici...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/7/13 18:18

    Това е много хубаво, но допускат ли се до тази благотворителна проява и жени? Защото май никъде не видях.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/7/13 19:30

    ami Cevcet ne vijdate li.. i toy -e na iftar zaedno s kırmızı nazmi kato 4e li pazyat oruc

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/7/13 19:58

    A Dogan i Mestan koga shte dadat iftar te ne sa li musulmani,aaaa pardon te sa svetski hora religiyata ne gi interesuva ili puk maykata partiya komunisti4eska im zabranqva

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/7/13 22:01

    Интересно...по какви критерии и кой кани християните на този ифтар. Дали ги подбира кметът на община Осман гаази или кърджалийският кмет. Миналата година на снимките се видяха кърджалийски общински съветници дори от ГЕРБ. Тази година е само близкият по коалиционна линия областен управител на Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/7/13 23:14

    Напишете кои са били християните на този ифтар, защото кметът на Кърджали е акцентирал, като "изрази радостта си, че на ифтара присъстват и християни, които зачитат празниците на съгражданите си мюсюлмани" А всъщност в статията няма нито едно християнско име.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/7/13 09:22

    Дали е имало и един християнин?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24/7/13 10:46

    a kehayovata =zamestni4kata na Hasan Aziz

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/7/13 15:28

    ДО 18:18. ЖЕНИТЕ СЕ ДОПУСКАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , НО СЛЕД ИФТАРА , ПРЕДИ ЗАСПИВАНЕ , И НАЙ-ВЕЧЕ АКО СА ЧУЖДИ !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.