Гюнер ШЮКРИ

Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) от Бурса за трета поредна година даде ифтар за 70 души  от района на Ардино. По програма благотворителната вечеря трябваше да се проведе в двора на джамията в град апод белите брези, но поради липсата на достатъчно осветление организаторите решиха да я направят в близкото заведение.

„За нас не е от значение броят на присъстващите, важно е на тези благотворителните вечери сърцата ни да са свързани. Важно е равенството и взаимното уважение. Нека нашата инициатива да е пример и за други неправителствени организации както в Турция, така и в България", изтъкна в своето приветствие председателят на сдружението Ахмет Кахраман. От името на „Егридерелилер" и на живеещите ардинци в южната ни съседка той поздрави мюсюлманите и техните семейства с предстоящия свещен празник Рамазан Байрам и им пожела здраве и благоденствие.

Ахмет Кахраман уточни още, че спонсори на ифтара са ръководството на Сдружението и благородни бизнесмени от Бурса с ардински корени.

Председателят на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрам изказа благодарност към ръководството на Сдружението за благородните им инициативи да организират ифтар и да раздават хранителни продукти на лица в неравностойно социално положение от територията на общината. Той изрази надежда за продължаване на добрите взаимоотношения между ръководството на общината и Сдружението. Пожела на всички мюсюлмани с достойнство да посрещнат Рамазан Байрам

Имаминът на джамията в Ардино Орхан Якуб отправи молитва за здраве и благодарност към Всевишния и организатори.

Празникът Рамазан Байрам се отбелязва от 624 година насам. И до днес се запазва традицията, през целият месец мюсюлманите да постят през деня - от зазоряване до залез слънце (ифтара), като в продължение на 17 часа не се хранят и не пият. Пo време на Рамазана щедростта на мюсюлманите се увеличава така, както е било и при Мухаммед (с.а.с.). Това особено важи за богатите хора, които са схванали значението на даряването, раздаването в името на Аллах Теаля. В този месец се намира и Свещената нощ Кадир, която се равнява на 80 години богослужения. Дните на празника тази година започват от 8 август.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.