Пети Фестивал на хляба ще се проведе в Източните Родопи от  26 до 28 юли в село Рабово, община Стамболово. Сред атракциите е възстановката на жътва на лимец – една от най-старите житни култури, позната още на траките по нашите земи. От 14 до 19 часа през първия ден ще се проведе първата част от международния пленер „Биодинамичното земеделие – древна иновация", „Ломеца – Живия древен символ на Свещено – Действеното Земеия – Делие". От 10,15 ч. в събота е възстановката на жъттвата -  "Ритуал на Благодарността за проявеното сътворение на цикличността – Зажънване".  След жътвата с автентични ритуали, харманът ще бъде овършан, а зърното – отвято. Гостите ще могат да видят пътя на хляба от лимец – от жътвата на полето, през смилането на брашно, замесването на тестото и изпичането му. Следобед в събота ще се проведе втората част от международния пленер, а същия ден ще бъдат обявени победителите в конкурса за най-качествен продукт от лимец. Призовете са в три категории.  В неделя е работната среща на асоциация „ЛИМЕЦ", която обединява производители, преработвателни и изследователи.

В петък вечерта ще има възстановки на огнени ритуали, специално за Агенция „Ройтерс". За първи път през тази година ще бъде въведена и такса за заснемане на възстановките. За медии и други организации, тя ще бъде в размер на 50 лв. Обикновените граждани ще трябва да заплатят 10 лв. за правото да използват за снимки личните си фотоапарати, камери или мобилни телефони.

Организаторите на Фестивала на хляба са Община Стамболово, къща за гости „Тепавицата", сдружение „Бъдеще в Миналото", проект „Новото тракийско злато", "Тракея" ООД, "ANTENNE AIR" и сдружение „ТЕМП-АРТ". Инициатор за организирането на Фестивал на хляба е земеделският производител Петко Ангелов, член на мрежата на „Новото тракийско злато". Той и съпругата му Стефка показват като атракция в къщата си за гости в с. Рабово хляб от лимец.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.