Годината е 2006-а. Един от най-богатите бизнесмени в България решава да си купи… цяло село в Родопите. Малцина преди това са чували за Чамла. От 20 години в селото не живее никой. Намира се на 1 650 метра надморска височина и се смята за най-високопланинското село в страната. Васил Божков изкупува 189 дка земеделски земи от 89 собственици. Стойността на сделките е 212 хиляди лева. Според управителя на фирмата – купувач, идеята е да се съхрани уникалното място. Бизнесменът бил толкова запленен от космическото усещане в Родопите, че се зарекъл да не асфалтира пътя до селцето…
Близо 200 млн. евро са похарчили чуждестранни инвеститори за български имоти, сочат данните за годината в края на 2012-та. Според Българската народна банка най-силна за родните имоти е била предкризисната 2008 година. Тогава за 10-месечен период чуждестранните граждани инвестирали колосалната сума от 1,2 млрд. евро в имоти…
Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни обитават апартаменти, почти същия процент - еднофамилни къщи, сочи анализът на Евростат на база данните на Националната статистика.
Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища, е регистриран в Румъния - близо 97% от населението на страната живее в собствени домове. Следват България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др. В Швейцария около 5% от хората живеят в собствен дом, а близо 60% живеят като наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто.
В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на статистиката за жилищния фонд. Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата…
Изводът: държава и граждани печелят от продажбата на най-ценния си актив, хората изоставят земята заради примамливия блян за по-висок стандарт и покрив, който всеки месец може да смени цената си, както и улицата на която се намира, а селото-то може да влезе в колекцията от красиви придобивки на бг-милиардер или средна ръка европеец.
 
„Родопи войс"
 
Бедняци изоставиха земята на златото и тютюна – четете тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.