И дъждът не можа да спре ардинци за четвъртата земляческа среща в хотелски комплекс „Планински изглед" край Ябълковец. Над 400 души от различни краища на света се събраха за празника. Организатори на проявата бяха Община Ардино и Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса. „Няма по-топла стряха от бащината и по-успокоително небе от родното, затова винаги с носталгия се връщате тук скъпи приятели. Тази вечер за пореден път с умиление ще си спомним за миналото, с огорчение ще се оплачем от бурите на настоящето и с надежда ще помечтаем за бъдещето", споделиха организаторите.   
На традиционната ардинска вечер присъстваха зам.-консулът на Република Турция в Пловдив Гюлер Гюрсой, зам.-министрите на образованието Мукаддес Налбант и на отбраната Неджми Али. Тук бяха и народните представители от ДПС инж. Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед. Сред гостите от южната ни съседка бе и инициаторът на земляческите срещи - Мустафа Бозбей, кмет на побратимената община Нилюфер от Бурса, зам.-кметът на побратимената община Картал Гюлсерен Бьойюкташ, кметът на Мендерес/Измир - Ергюн Озгюн, председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса Ахмет Кахраман, председателят на Сдружение „Балканлълар" (Балканци) в община Картал Олджай Озгьон и председателят на сдружението на учителите в Гърция Сами Тораман.
Събитието бе уважено от почетните граждани на Ардино Халит Алиосман Даалъ и Решат Айдън. Останалите участници в срещата бяха пъстро множество от видни представители на науката, културата, спорта и бизнеса.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад се обърна към гостите с думите, че смисълът на тези срещи е поддържане и укрепване на връзките между всички ардинци - независимо къде се намират по света. „Най-подходящият терен за осъществяване и укрепване на тези връзки е родното място, атмосферата на местата, където сме родени и израснали", заяви Ресми Мурад. Той призова бизнесмените отблизо и далеч, но с ардински корени, в най-близко време да дойдат в Ардино с идеи за малък „Шише-джам" или „Теклас" на територията на общината.

Депутатът инж. Ердинч Хайрула поздрави присъстващите от името на парламентарната група, централното и областното ръководство на ДПС. „Тези срещи са за единение между нашите приятели, които живеят в Турция и в България", заяви той.

Кметът на община Нилюфер Мустафа Бозбей подчерта, че той и членовете на делегацията му питаят приятелски и братски чувства към всички ардинци. Кметът Бозбей благодари на организаторите, възприели идеята му и в Ардино да се провеждат землячески срещи. Той поднови предложението си да се работи по един общ проект, чрез който да се проучи и отрази поне отчасти родословното състояние на изселилите се и живеещите в Турция ардинци, както и на родените и живеещите тук ардинци.

Ахмет Кахраман призова българските народни представители и представителите на правителството неотложно да съдействат за въвеждане на мерки за по-облекчен визов режим специално за изселниците от България.

Прочетен бе и поздравителен адрес до участниците в срещата от верния приятел на Ардино Ахмет Емин Атасой. За доброто настроение на домакини и гости се погрижиха известният естраден певец Мустафа Чаушев и дъщеря му Ажда. Веселбата продължи до късно, извиха се кръшни хора под дъжда.

 

Живко ТЕНЕВ

Саффет ЕРЕН

 

Снимки: Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/7/13 17:48

    A deputatiote i zam ministrite ot DPS dadoha li obqsnenie za koaliciata i upravlenieto im zaedno s komunistite i fashistite ot ataka,gozudonmus para hirsizlari

    ОтговорИзтриване
  2. Л. Кочева7/7/13 19:14

    Няма по- топла стряха от бащината... и т. н. Авторски текст на водещата, а не на организаторите. Непочтено е да се обезценява трудът на хората.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/7/13 21:14

    to si beshe palen proval,oragnizatorite sa nula

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/7/13 23:19

    yadene i piene i mnogo prazni dumi

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/7/13 00:18

    Пъклени комунисти съюзили се с Атака могат само да вредят на местните хора. С извратена комунистическа-мисловна система не Щише джам ,счупен джам неможете да постигнете. Празноглавци...Лъжедумци...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/7/13 09:33

    TAM BIR REZALET

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/7/13 09:35

    За пореден път празнуват това събитие и какво,досега нищо.Не се прави нищо само ядене и пиене.Е все пак това са потенциални гласове за кмета.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/7/13 11:42

    kim 19.14

    Ти не си ли част от организаторите ?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/7/13 13:57

    Nikak ne e redno da se politizira edna kulturna proyava.Nito pik e redno da se tirsyat samo propuski.Samiyat fakt ce tam se sibrali 400 dusi ot Balkanskite dirjavi Turtsiya,Girtsiya i Bilgariya krasnorecivo govori za znacimostta na srestata.

    ОтговорИзтриване
  10. Л. Кочева8/7/13 17:22

    Към 11:42
    Не. Само водеща.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.