Около 2,5% от българите са заразени с вируса на хепатит В или С, съобщиха от Дарик, позовавайки се на данните на националната кампания за безплатен скрининг на сдружение Хепасист - "Това е хепатит - разпознай го, пребори го!". 

В продължение на два месеца са се изследвали 1086 души, от които 14 са дали положителен резултат за хепатит В, а 10 - за хепатит С.

Най-много заболели са установени в Кърджали - от 140 изследвани шестима са заразени. Все още не е ясно обаче защо там има висока ендемичност, съобщи за Дарик координаторът на сдружението Тодор Петров.

Той уточни, че от организацията са започнали да концентрират усилията си в региона.

Безплатни тестове са правени още в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Варна. Там броят на заболелите не надвишава случаите от предишни години, отчете Петров.

В Пловдив са се изследвали едва 60 души, от които са установени трима с хепатит В и един с хепатит С. Броят е малък, защото кампанията протече в летния сезон и хората са в отпуск, но затова пък част от тях си направиха тестове на морето, където също имахме кабинети, обясни Петров.

Той допълни, че резултатите в национален мащаб не ги учудват, тъй като са далеч под статистическите данни на СЗО за България, според които около 5% от населението има някаква форма на хепатит. Петров подчерта, че всички бързи тестове от мобилните кабинети са били потвърдени с прецизен лабораторен метод и хората са уведомени.

Той съобщи още, че в лаборатория "Писанец" в Пловдив хората, които имат имунизация срещу хепатит В, могат безплатно да проверят нивото на антителата си. Така ще разберат дали ваксината е ефективна и дали трябва да повторят поставянето й, обясни Петров.

Рисковата група за хепатитите В и С са активни работещи хора на възраст 25-45 години.

Специално хепатит В е изолиран възрастово, тъй като родените след 1991 година се ваксинират задължително.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/8/13 09:20

    Emi sprete prostituciqta v regiona i shte namalee broqt na zarazenite

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/8/13 09:29

    Вчера един мангал си е позволил да удари мед.сестра по време на работа,защо ли не се пише за това.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/8/13 09:54

    Цензурата е голямо нещо.На кого слугувате.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/8/13 09:57

    В Кърджали докторите не стерилизират инструментите както трябва,независимо дали е зъболекар ,гинеколог или хирург ,аз бях заразена по този начин и след шест месеца след манипулация ЧЕСТИТО -петно за цял живот в кръвта!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/8/13 11:26

    Не забравяйте факта, че хепатит В и С се предава по полов и кръвен път.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/8/13 12:17

    Не видях никъде да се ползват ръкавици, освен това ръкавиците трябва да се сменят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всеки пациент!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/8/13 23:11

    Тия софиянци са мноо смотани. Ходихме да се изследваме с гаджето, щото знаеме, че сме хепатит В положителни, да видим дали е вярно. Пък тоя льольо веднага решил, че в Кърджали има повече заразени от хепатит. Абе Тошко - питай преди да се изказваш неподготвен. В Кърджали хората са доста образовани.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/8/13 09:47

    До 23:11 - Е, пич, ти ако си знаел че си положителен, си нямал нужда от потвърждение. Нямало е нужда да хабиш тест, който е можел да послужи на човек, който не е изследван. После наричаш възможно най-информирания по въпросите за вирусните хепатити човек "льольо". Това е показателно за манталитета ти. И, да, хората в Кърджали са доста образовани - факт е, че са отишли да се изследват толкова много хора... Желая ти, както и на всички хора, много здраве!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.