Едно след едно селата в Родопите умират. Хората бягат от родните си огнища, сякаш върлува чума. Но ги прогонва не незнайна болест, а гладът. Ако се обърнем назад ще видим, че през последните две десетилетия икономиката в района рухна. Закриха рудниците, които изхранваха хиляди семейства в планината. Едно по-едно си отидоха цеховете в по-големите села, в които работеха хиляди хора. Кризата удари и градовете и от десетките промишлени предприятия и фабрики сега са останали само няколко, които едва оцеляват. Единствената алтернатива остана тютюна, но при управлението си ГЕРБ с успех успя да ликвидира и този отрасъл. Цифрите са красноречиви – ако през 2004 година в област Кърджали с производство на тютюн са се занимавали 19 418 производители, то през 2012 година те са едва 6 132. Ако през 2008 година в областта са били засадени с тютюн 55 420 декара, то през миналата 2012 година площите вече са едва 31 510 декара.

Какво доведе до този погром? Отговорът е дискриминационната политика на ГЕРБ към районите със смесено население, както и политиката на Европейския съюз, насочена към ограничаване на производството на тютюн. 

Първият, и най-сериозен удар върху производителите дойде още в първата година на управлението на ГЕРБ, когато беше въведен данък печалба за земеделските производителите. Източните Родопи не са Добруджа или плодородната Тракийска равнина. Хората тук имат по 3 – 4 декара собствена земя, като повече от нивите са върху стръмни терени и със слаби почви. Доходите от тях принуждаваха семействата да живеят под социалния минимум. Точно тези хора, които едва намираха пари за хляб трябваше да плащат данъци, еднакви с данъците на богатите бизнесмени. И дори по-големи, защото всяка фирма първо калкулира своите разходи и плаща 10 процента върху чистата си печалба, докато тютюнджиите плащат 10 процента данък върху цялата си продукция, без да се вземат предвид техните разходи за оран, семена, препарати, торове, за построяване на сушилни. Те обикновено са около 40 процента, така че за да получи доход от 1000 лева един тютюнопроизводител трябва да плати най-малко 400 лева. Тези разходи не се вземат в предвид неговият данък не се изчислява върху печалбата от 600 лева, както е справедливото, а върху получените 1000 лева. Да не говорим, че положеният труд не се признава за разход. За фирмите средствата за трудови възнаграждения на техните работници и служители са разход, за тютюнджиите не са. Излиза, че тютюнът сам се сее, сам се бере, сам се ниже, а производителят седи, гледа и само прибира парите от продажбата.

ГЕРБ вдигна с четири пъти социалните осигуровки на производителите на тютюн. Ако преди те плащаха около 25 лева на месец, то сега плащат близо 100 лева. Сумите се оказаха непосилни и хиляди хора сега са без социалните осигуровки и се молят да не се разболеят, защото ще трябва да плащат по 35 лева на преглед при лекар – специалист  и стотици, а понякога и хиляди лева, ако се наложи да влязат за лечение в болница.

Другият голям удар дойде от спирането на премиите за произведената продукция. При тяхното съществуване премиите в района на Кърджали, където се отглеждат основно ориенталски сортове  достигаше до 4.20 – 4.50 лв. за килограм произведен тютюн. Средната изкупна цена се колебаеше около 4 лв. за килограм, така че производителите получаваха общо близо 9 лв. за килограм, докато в момента със средствата по схемата за национални доплащания за килограм се взема около 7 лв. Това реално означава понижение на доходите с близо 25 процента. За това аз недоумявах, когато народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева, която е и вносител на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия гръмко се хвалеше, че при тяхното управление този отрасъл е преживял едва ли не разцвет. Истината е съвсем друга и в това може да се убеди всеки, който посети поне едно село в Източните Родопи и се разговори с хората.

Промените в Закона за тютюна доведоха до либерализиране на пазара, но лишиха производителите от каквато и да е защита. Рискът да предадат продукцията си на току що появили се търговци, които след това да изчезнат и да не платят е огромен. Изчезна и държавният тютюнев експерт, който се явяваше арбитър при спорове между търговци и производители за качеството и цената на продукцията. Сега тютюнджиите могат да се оплачат единствено на „арменския поп". Въвеждането на системата за национални доплащания изкриви реалната ситуация в тютюневия отрасъл. В момента тютюн в областта отглеждат около 6 хиляди души, но пари за тютюн получават близо 20 000. Политиката на Европейският съюз е, че тези пари се дават не за подпомагане на производството, а за подпомагане на хората, които са се отказали от него. Те се изчисляват на базата на средноаритметично количество изкупен тютюн през референтния период 2007 – 2009 година, а на базата на произведения сега. За това и много често хората, които сега се занимават с тютюнпроизводство не получават и лев допълнително от националните доплащания, а други, които не са засадили и стрък, вземат по 5 – 6  хиляди лева, а някои дори и повече. Ясно е, че целта на тази политика е да доведе до масовото отказване от производството на тютюн. Но тук възниква въпросът какво губи от това България и дали не е по-добре да плаща санкции за подкрепата на производството, защото приходите от акцизи и мита за държавния бюджет са многократно по-големи от размер на санкциите, които биха й били наложени. Въпрос, който трябва да бъде много внимателно анализиран.

В предвид всичко това, Българската социалистическа партия ще направи всичко необходимо със своята парламентарна група в 42-то Народно събрание да инициира законодателни промени за защита и поощряване  на тютюнопроизводителите и на тютюнопрозиводството чрез гаранции и сигурност в националните доплащания, намаляване на социалните вноски, обмисляне на евентуална отмяна на данъка върху печалбата или поне за признаване на разходите за семена, оран, торове, препарати и т.н.;  възстановяване на държавните тютюневи експерти, въвеждане на забрана за износ на необработен тютюн от страната. Чрез тази забрана произведените в България тютюни ще се обработват в страната, а това ще доведе до разкриването на хиляди нови работни места, ще доведе до създаването на допълнителна добавена стойност и ще увеличи приходите в държавния бюджет.

С други думи очакванията на Кърджалийските тютюнопроизводители са: гаранции за тютюнопроизводството за следващите години, промени в законодателството и директно финансиране за тях. Важен проблем за разрешаване е и размерът на социалните вноски, които плащат те. Смятам, че подкрепяното от БСП правителство на Пламен Орешарски ще откликне на нуждите на тютюнопроизводителите, защото от това ще спечелят стотици хиляди хора в цялата страна, а и самата държава, защото ще може да реши острите проблеми с обезлюдяването на цели региони в България, с демографската криза, с повишаването на приходите в държавната хазна.

Европа не иска да се произвежда тютюн. България пък има остра нужда този отрасъл да се възстанови. Ясно е, че трябва сами да си помогнем и да си решим проблемите.

 

Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/8/13 12:43

    ha ha ha -smewnik..................

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/8/13 13:06

    Назми--Президент

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/8/13 13:12

    По-голяма простотия досега не бях чел....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/8/13 13:16

    "Европа не иска да се произвежда тютюн. България пък има остра нужда този отрасъл да се възстанови. Ясно е, че трябва сами да си помогнем и да си решим проблемите. "

    Не е вярно това. В момента се договарят субсидиите за 2014-2020 и 4-5 държави май вече са се договорили и действат заедно и натискат ЕС. Това са Гърция, Полша, Испания, Италия и Чехия. Провеждат си срещи, консултации и си лобират. Въпросът е къде е България в тази схема? Ами няма я. Човекът, който трябва да е в Брюксел и да се присъедини към въпросните държави, пише дълги безсмислени статии, които просто ни информират за статуквото и как всички били против нас, особено злата Европа. Назмито да заминава за Брюксел, да проведе срещи с работните групи на горните държави и тогава да напише статия. Между другото субсидиите за тютюна в Кипър и Гърция са огромни за нашите стандарти. Май взимат крайна цена за кило - към 20 лв.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/8/13 13:21

    До 12.43
    Пък ти си голям тарикат.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/8/13 13:22

    интересно?!След като Европа не иска тютюн, като го произведете какво ще го правите?Кравите ли ще храните с него?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/8/13 13:35

    Я теглете още още един кредит за тютюнджиите,после за миньорите,после за металурзите и като вкарате държавата в гръцки вариант си подайте оставките.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/8/13 13:51

    Браво за позицията. БСП ще защитава тютюнджиите.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/8/13 14:33

    ха ха ха като в поговорката "Не го пускат в селото, той пита за поповата къща"!Назми, от тютюн портрети не стават............

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/8/13 14:39

    13.35: Аууу, чак тогава ли? Защо толкова толерантно?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/8/13 14:44

    Тази предълга статия на другаря Назми е само част първа. Във втората част ще предложи тютюнопроизводството да се дотира от държавата, а на всяко семейство да бъде определено количество, което да отгледа и предаде, а от тук и възстановяване на ТКЗС и АПК. Хвала на такъви другари!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/8/13 14:45

    13:12 само като му видях снимката и реших нищо да не чета,този мога да го коментирам и без да му чел простотиите.

    ОтговорИзтриване
  13. Марин2/8/13 14:56

    Тъпако когато управляваха ГЕРБ го искаха а сега не така ли? Или ДПС не може да държи в подчинение избирателите си, когато тя не открива работните места. Така може и да не гласуват за ДПС. Точно да тормозите с глад избирателите си. На тези ако не им викате говеда здраве му кажи.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/8/13 15:09

    Първо кой ги прогони ?Не бяхте ли ти и твойта шункарска партия другарю Романов?Дължите извинение на този народ и след това, те ще си помислят дали да повярват на сегашните ви популиски обещания!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2/8/13 15:17

    Лъжеш, комуняго! Лъжеш, за да одерете пак трудовия народ!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2/8/13 15:29

    BOKLUK NAZMIIIIIIIIII.Ti si nay-golemiya musenik na BSP,SEN VAR YA OYLE BIR KARISTIRIYORSUN TURKLERLE BULGARLARI SENIN YUZUNU BEN IZBORLARDAN ONCE COK IYI GORDUM BOKLUUUUUUUUK......

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен2/8/13 16:29

    Назми ти си един фотоджия .Не разбираш нито от икономика ,нито от тютюн нито от политика както твойте другари и другарки Недоумявам и в същото време избухвам в ярости непоносимост ,как едни фотоджии и бизнесмени -крадци и измамници промиват овчите мозъци на селския електорат .Народе събуди се и измитай тези които 23.г.те мъчат с мизерия и нищета

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен2/8/13 16:34

    Г-н мюмюн вие ,и ДПС трябва да защитите производителите на тютюн от вашите си олигарси о монополи ,които 23г.купуват на хората тютюна без пари

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2/8/13 16:47


    Снимката е на ЧЕРВЕН фон, на следващите избори, а това ще е скоро, фона на снимката ще бъде черен.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/8/13 17:02

    На кого ни оставиии,Бат Бойкоооо,на мръсните комуняги ли...

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен2/8/13 19:20

    Не ви знам сметките които си правите но съжалявам, че аз и семейството ми гласува за вас а вие в Кърджали така се излагате.Най-вече от г-н Багдасаров който не си заслужаваше местото, но искахме промяна а това като гледаме май няма да се случи. Града ни пропада специалистите и професионалистите не са на местата си, май отново ще преживеем това което ни се случи от герб само свои хора и то некомпетентни ще са назначават.То за това тази държава няма да се оправи.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен2/8/13 21:11

    nazmi shef na dans

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен2/8/13 22:52

    ДА ЖИВЕЕ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ .

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен2/8/13 22:56

    Oblastna administrarsiya prejivyava svoya vtori tsikal na padenie... sled gerb i bsp si naznachi edin glaven secretar ujas . Abe horitsa veche nito oblastnata nito obshtinskata administratsiya sa institutsiay v koyato bihme iskali da ni se svarshi rabota ... ta te samite im kadri ne znayat shto sa tam sramota

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен3/8/13 09:23

    Европа не ни иска не само тютюна, но най-вече вас, продажници от правителството на БСП-ДПС!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен3/8/13 10:17

    pone do sega DPS Xasan Azis si napra xubavi ne6ta za grada.Karjali taka li be6e q pomislete malko,bravo na kmeta hem SI pilni djoba hem si gleda rabotata.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/8/13 10:30

    nazmi ekskurziyata za evropa trigna oste po vremeto na carya s ubivastoto upravlenie na togavasnata troina koaliciya taka ce ne tarsete opravdaniya ili dividenti taka ili inaci nyama da se zadirzite mnogo

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.