Празничен намаз за Рамазан Байрам имаше в 317 джамии в Източните Родопи тази сутрин. Хиляди се стекоха в храмовете. Централната джамия в Кърджали не можа да побере всички мюсюлмани и част от тях изпълниха ритуала в двора.
Всички мюсюлмани в село Глухар се събраха пред джамията в ранното утро (на снимката), за да участват в намаза, а после си честитиха празника. Той продължава до 10 август.
„Байрамът е връхната точка на духовността, която трябва да бъде постигната. Най-късно до първия празничен ден, преди байрамската молитва, мюсюлманинът трябва да даде милостинята "фитре", която тази година е в размер на 4 лв., или хранителни продукти на тази стойност", поясни за 24rodopi.com Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали.
Размерът на милостинята се определя според еднодневната хранителна дажба на човек. Фитре е милостиня за здравето на човека, който я дава.
По време на свещения месец Рамазан заможните мюсюлмани трябва да дадат и задължителната милостиня "зекят". Зекят е дългът на заможния към нуждаещия се. Тази милостиня се дава веднъж в рамките на една лунна година на определена дата. Ако се пресрочи датата, милостинята се счита за дълг.
Зекят  се дава от човек, който освен че може да покрива основните си разходи, притежава жилище, автомобил, прехрана за няколко месеца напред и няма финансови задължения.
„В последната една година той трябва да е поддържал стандарт, който да му позволява да има в наличност минимум 4075 лв. или богатство, което да надвишава този сума", твърди Ведат Ахмед, зам.-главен мюфтия.
И двете милостини се дават преди празника на бедни мюсюлмани в нужда, за да могат и те да посрещнат Рамазан байрама по подобаващ начин.
За бедни и нуждаещи се приемат тези, които имат прехрана само за ден, скитащи, хора с ниски доходи, сираци, вдовици, ученици, студенти.
Садака (милостиня) се дава и на хора, които са отворени за исляма или благоразположени към религията, на хора, които не са богати, но се занимават с разпространяването или изучаването на исляма или с богоугодни дела, както и на пътници, останали без средства.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/13 09:23

    Ramazan Bayramınız kutlu,
    Yüreğiniz umutlu,
    Umutlarınız atlı,
    Sevdanız kanatlı,
    Mutluluğunuz katlı,
    Sofranız tatlı,
    Mekânınız tahtlı,
    Ömrünüz bahtlı,
    Yuvanız bereketli olsun...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/13 11:13

    Честит празник братя Турци...да Сте живи и здрави и още хиляди години да се уважаваме и да живеем все така пълни с любов и обич към един на друг.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/8/13 12:58

    do 11:13 ...... EVALA

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/8/13 18:03

    11:13. МАЗНИК !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/8/13 20:35

    честит празник раманзанлии

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.