Делото по съдебния иск на Мюсюлманското вероизповедание за връщане на собствеността върху сегашната Арена „Спартак" в Кърджали е спряно.
Спирането е станало след споразумение между двете страни по спора за вакъфския имот, но процесът може да бъде възобновен при желание на едната от страните.
Освен за връщане на собствеността върху уникалната музейна сграда в стила на азиатската архитектура и парцела й, лидерите на мюсюлманската общност в България настояваха да влязат във владение и на Арена „Спартак", която е в пряко съседство, съобщава Бгнес. Претенцията бе да бъде осъдена община Кърджали да предаде имота на мюсюлманското изповедание в София, т.е. на Главното мюфтийство. Парцелът е с площ от 8 100 кв.метра и служи като спортна площадка и летен театър, както и за политически митинги и концерти. Такова е било предназначението на имота още когато местните жители с доброволен труд и дарения са го изграждали през 1954 г., по времето на кмета Вълчо Табаков.
Спортната площадка или настоящата Арена „Спартак" е актувана като общинска собственост на 15 август 2006 г. Делото по този казус се водеше отделно срещу общината и е спряно на 10 юли т.г. Това е станало след две заседания в Окръжния съд и след представянето на съдебно-техническата експертиза.
Фактът, че делото за този имот, част от терена на Историческия музей и бивше медресе, е спряно, не означава, че не може да бъде възобновено, коментираха юристи. Това може да стане в срок от 6 месеца след датата на спирането му. А ако мюсюлманските лидери не поискат възобновяването му, то ще бъде прекратено.
До въпросното споразумение между Главното мюфтийство и община Кърджали се е стигнало след информацията за предстоящото внасяне на законопроекта за поправки в Закона за вероизповеданията. Проектът за измененията и допълненията постъпи в НС на 16 юли т.г. Той отваря вратата за предоставянето на обекти с национално значение на съответните религиозни общности и никой не би могъл да предвиди последващите им решения и действия за приложението на въпросните имоти.
 
 
Съоръжението е изградено преди 40 години
 
Арена Спартак се намира в центъра на град Кърджали. Съоръжението е изградено преди 1970 година и обновено през 2003. Ползва се както за спортни срещи и турнири, така и за концерти, фестивали и друг вид мероприятия. Стадионът е открит и разполага с централна, овална, площадка за игри и представления и със съблекалня. Местата за посетители, над 5 хиляди, са разположени амфитеатрално. Целият комплекс е ограден със стена висока над 2 метра.


-----------------------------------------------------------------
Само сега СПЕЧЕЛИ ЛАПТОП SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/9/13 21:07

    Хем го ремонтираха с държавни пари,хем и ще си го вземат,Другарю Сидеров!Ти си по "скъп" и от Пеевски!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/9/13 21:31

    a ne iskat li na maika si onaia rabota.Tuk vsi4ko e na BALGARIA smotaniazi.Ako ne vi haresva idete na Kapa kole tam vi 4akat va6te rodnini da ve opraviat.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/9/13 21:39

    21:31,ако имаш претенции за нещо българско пиши на български,или си смотаняк?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/9/13 21:42

    Пиши на кирилица боклук.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/9/13 12:41

    Че то и сега Спортната площадка си е на ДПС-там се провеждат само тяхни митинги и другите им мероприятия!Докато не си изберем кадърно Общинско ръководство Кърджали ще се занимава с Вакъвски имоти и още много глупости!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/9/13 21:06

    6e pi6a na kvoto si iskam selski tapazi,zer razbirate Balgarski?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.