Какво се промени в Кирково след отварянето на Маказа
След повече от половин век в началото на септември бе отворен пътят през прохода Маказа на българо-гръцката граница. Той свързва област Кърджали, в която е граничната община Кирково, с гръцките Комотини и Александруполис. Част е от трансевропейски коридор номер 9 до Бяло море. С надежди за промяна посрещат това в Кирково.
След тържествените фанфари по откриването на връзката между България и Гърция животът се връща в старото русло. Местната власт в село Кирково, център на общината, вярва, че сътрудничеството на българските и гръцките селища от двете страни на границата ще доведе инвестиции и безработицата ще намалее. Обикновените жители посрещат по-скептично ентусиазма на местните власти, водени от натрупания опит. „Маказа е шестият контролно-пропускателен пункт между двете държави и е отворен точно след 68 години чакане", казва Юлия Бойчева, началник-отдел „Общинска собственост, търговия и горско стопанство" в община Кирково.
„Отварянето на прохода бе мечта за няколко поколения кирковчани. Обменът на стоки и хора от двете страни се засили и това, мисля че оправдава очакванията на хората от област Кърджали. Има значително раздвижване в търсенето на всякакви видове услуги, включително закупуването и наемането на общински недвижими имоти от инвеститори с цел реализиране на инвестиционни намерения. Община Кирково има атрактивни имоти и може да подпомогне в максимална степен стъпването тук на нови бизнесдейности, свързани с разкриването на нови работни места, за развитието на местната икономика и повишаване доходите на населението."
„Не може да се каже, че гостите от Гърция са кой знае колко, казва Валентина Коджабоюкова от Кирково. – Гърците идват, пълнят автомобилите със стоки, чиито цени в България са двойно по-ниски. Затова търговците бяха изчислили цените и в евро." Много търсени са строителните материали. В деня на откриването на гранично-пропускателния пункт гръцките съседи, освен пазаруването на храни и напитки в супермаркет, собственост на грък и българин, не са пропуснали и да се повеселят в местните заведения.
„Направи ми впечатление, че от наша страна имаше много повече хора, отколкото от тяхна, казва още Валентина Коджабоюкова. – Мисля, че повече български коли отиват към Гърция, отколкото техни насам. Ето, днес в Кирково е пазарен ден, но гръцките автомобили са малко. Не е вярно, че едва ли не изкупуват всичко по супермаркетите. Има бензиностанция наблизо, зареждат много бензин, защото е по-евтин. Купуват това, което в Гърция е по-скъпо. Българо-гръцкият супермаркет е на километър от центъра на Кирково, те паркират там и рядко идват към селото и другите магазини. Изглежда в Гърция има реклама за него и те ходят там."
Гръцки бизнесмени са търсили подходящи помещения за офиси в общината, казва още Валентина Коджабоюкова, която е и председател на местното читалище. „Чувам от собствениците на хотел в центъра на Кирково, че засега очакваните много гости от гръцка страна не са дошли. Може би съседите ходят директно в Кърджали като голям град", допълва тя. Всъщност, отварянето на Маказа засега не е променило кой знае колко неща за хората в общината, защото преди него кирковчани са ходили на гости на юг през гранично-пропускателния пункт при Златоград. Те не мислят, че с отварянето на прохода ще потекат инвестиции и безработицата в общината ще спадне сериозно. „Песимист съм в това отношение. Нашите млади отдавна забягнаха към други градове или са в чужбина. Очакванията на много хора са наистина големи, може би промените ще дойдат с времето", заключава Валентина Коджабоюкова.
Препитание в Кирково засега дават двата шивашки цеха, които са тук от години. Няколко човека работят и в стругарския цех. Хората продължават да се занимават и с това, което са правили много години – отглеждат тютюн, чушки. Надяват се на по-добро бъдеще, което идва обаче толкова бавно…
Милка Димитрова, БНР

-----------------------------------------------------------------
Научи повече за рекламата в Интернет с български топ маркетолози; вземи 10% отстъпка само до 25-ти октомври!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/10/13 10:48

    Късметлии са, не може да се отрече. Лошото е, че гърците свиха харчлъка си, иначе щеше да е по-добре. Лошото е, че камиони и тирове не могат да преминават през Маказа иначе гърците щяха да отворят бая цехчета тук, нашият труд е по-евтин.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/10/13 11:41

    Това не са никакви гърци - помаци са! Нали ги виждам забулените айшинки! Купуват като невидели, сякаш цял живот са стояли гладни тези хора!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/10/13 14:11

    И ТЕ СА ПОПАЙ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/10/13 15:44

    v tova kirkovo osven boklutsi neshto drugo ima li po magazinite ???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/10/13 16:32

    Това са бърчинките от гръцката страна невидели яко

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/10/13 21:56

    До 15.44
    Ами същите боклуци са,които са и при вас....Пък за другите да кажа-гърците поеха директно към ЛИДЛ в Кърджали,защото тъпанарите -патрони в Кирково веднага надуха цените в магазините си.Даже в Хасково да идеш и да пазаруваш е по-евтино,отколкото да купуваш в Кирково.Идиотите в магазините загубиха и местните като клиентела,и гърците.Сега всички купуват на едро от Кърджали-и помаци,и гърци.Нека!

    ОтговорИзтриване
  7. Бай Георги20/10/13 15:59

    А може ли някой да каже колко са истинските българи в Кирковско ?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/10/13 18:32

    Бай Георги,около 40 сме -по брой.Отделно помаците ,които са християни ,не зная към истинските българи ли причисляваш.Те вече са много.Обаче само в Кирково .По Бенковски и Чорбаджийския район са си ........помаци.И с едните ,и с другите.Приемат го за нормално.И вероятно е.Иначе ги натискат и едните ,и другите.Така че ги разбирам.А натиска тук е........ееееееее.Оправдавам ги.Всеки иска работа и добър живот поне за децата си.Налага се да се правят много компромиси........за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/10/13 18:47

    Nay istinskiyat i edinstveniyat bılgarin v Kirkovo e bay Asen pomaka

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/10/13 18:51

    15:59.Към анонимен.0/нула/ са истинските българи в Кирково ?!?

    ОтговорИзтриване
  11. АТАКИСТ от Кирковско20/10/13 19:03

    АТАКА-ПОБЕДА !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.