Хотелиерският бизнес в Кърджали преодолява психологическата бариера от 1 000 легла и в края на 2013 година регионът се изтласква от дъното в тази категория.
Първият хотел в най-големия кърджалийски квартал – „Възрожденци", ще отвори врати в близките дни.
„Хотелски комплекс „Меаца" е разположен на брега на „Водното огледало" и освен гледката към атракцията на града, ще предложи много приятни изненади за гостите.
„Меаца" ще бъде 32-ят хотел в област Кърджали. С нашите стаи регионът вече има над 1 000 легла", съобщи пред местните медии собственикът на хотела и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Кърджали, инж. Фахри Идриз.
През септември т. г. в област Кърджали са функционирали 31 хотела с 956 легла. Отчетени са 28 680 легладенонощия, по данни на Териториалното статистическо бюро. 4 101 човека са гостували в хотелите в Кърджалийско през последния месец, като 707 от тях са били чужденци – предимно турци и гърци.
Хотел „Меаца" разполага с 18 стаи и апартаменти с 56 легла.
„Фирмата разширява дейността си на базата на обстойно проучване. Регионът има уникални дадености, радва се на голям туристически поток, а в същото време националната статистика ни поставя в дъното на класацията с още 5-6 не толкова атрактивни области, чийто капацитет е под 1 000 легла. Те обаче нямат Перперикон, Татул, Дяволския мост и всички други обекти с притегателна сила", посочи инж. Идриз.
Според него е необходимо всеки хотел в региона да направи така, че да задържи туристопотока в област Кърджали.
„Всеки един гост на града означава плюс за местната икономика и плюс за увеличаването на благосъстоянието на всеки един кърджалиец. Това са възможностите за справяне със социално-икономически проблеми в областта. Повечето туристи, които идват на Перперикон, да речем, не остават в Кърджали. Те нощуват в Хасково и на други места. Това е факт. Но нещата ще се подобрят в полза на Кърджали. Няма начин това, което са постигнали други региони ние да не може да го постигнем. Дълбоко съм убеден, че нещата ще се подобрят в полза на града. Това е и моето усещане, и на колегите, които са инвестирали в сферата на туризма", отбеляза инж. Идриз.
Средната продължителност на пребиваването в дестинацията на туристите, които са отседнали в местата за подслон и настаняване в Кърджали, продължава да намалява и е под 2 нощувки и през последната година.
„1.59 дни за чужденците и 1.44 за българските туристи – тази средна продължителност на пребиваване не е показател, с който Кърджали следва да се самоизтъква. Освен природните дадености, в нашата стратегията е залегнал и потокът от туристи, които влизат през граничния пункт „Маказа". Не искаме да бъдат само екскурзианти, които минават транзитно през Кърджали, а туристи. Добрите хотели в Кърджали ще направят града разпознаваем като туристическа дестинация", твърди инж. Фахри Идриз.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/11/13 15:19

    Ashkolsun Fahri.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/11/13 15:20

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/11/13 15:23

    Аshkolsun,Ашколсун междум.Разг.Браво,отлично.(тур.)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/11/13 16:32

    Един от хората който мисли за града и региона браво.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/11/13 16:48

    Ето това е едно чудесно начало и възможност за развитие. Така ще се стимулира конкуренцията, а и отговорността да се запази доброто обслужване на гостите на града ни. Браво! Успех в начинанието и напред г-н Фахри Идриз!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/11/13 19:37

    Abe hora koy paraliya 6te vi spi v staya s 3 legla be.18 stayi 56 legla,ot vinka izglejda super uspeh.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/11/13 21:54

    19.37 часа - явно си човек, кото не е стъпвал в хотел, освен за "почивка" за 2 часа. Да ти кажа ли кой паралия ще спи в стая с три легла например? Ами семейство с едно дете или две деца, зависи от възрастта им. И как реши, че в хотела стаите ще са с по 3 легла, бе? Във всеки нормален хотел има единички, двойни, тройни стаи и апартаменти за 4 и повече души. А ти просот си разделил броя на леглата и стаите, голям математик се извъди. Но тук математиката не важи, иди и го виж, разгледай стаите и тогава коментирай.
    За хотела мога само да кажа едно голямо браво, защото независимо от бройката хотели - 31, както пише редакцията, мога да кажа, че добрите хотела в гада са само няколко. Сигурна съм, че този ще бъде в бройката на добрите и предпочитаните хотели. Моят съвет към г-н Фахри Идриз е да обособи един младоженчески апартамент, в ресторанта му се правят постоянно сватби. Ще има много младоженци, които ще ангажират апартамента за първата си специална нощ след купона от сватбата.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/11/13 23:01

    21h54 ne pozna imam mejdu 180 i 200 no6tuvki za godina,momenta ti pi6a ot WI-FI na hotela.A na teb mnogo ti li4i osven bg 4ernomorie drugade ne si nostuvala.normalni hoteli s4, 5 legla somo tam.drugide gi nari4at konu6ni.ti kato si golyama matemati4ka kaji mi kolko se broyi edno dvoynno leglo.potvoyata smetka tryabva da ima stayi s 5 ipovece legla.pryatna vecer ti jelaya malkata .hotel merkur beauves fr

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/11/13 23:16

    23.01. - абе, не те знам в какв ихотели и по колко нощувки имаш защото може да си пишеш каквотоискаш, а аз няма как да го проверя. Но ми отговори откъде реши, че в стаите има по три легла!!! Къде съм написала, че има стаи с по 4-5 легла!!! Има хотели с големи апартаменти, които са с 2 спални с отделни бани, плюс хол с голям диван, на който може да спят още двама души. Това прави точно 6 човека. Ако ти си нямаш идея от такива помещения, проблема си е твой. Такива разбира се, няма по евтините хотели, ако си отсядал в скъпи хотели щеше да си наясно с какви помещения разполагат. Но няма смисъл да споря с теб. Със стена глава не се пробива. И не ме мисли мен, аз имам предостатъчно нощувки в 5,4 и 3 звездни хотели и в България, и в чужбина. Виж, в конюшна още не съм влизала, та не знам как е там, не мисля и че ще ми се наложи някога. Хубава вечер ти желая, благодаря ти за това, че ме наричаш "малката". Не ми се беше случвало от около 30 години. Всичко хубаво и при следващо гостуване в някой хотел се заинтересувай какви стаи и колко звезди имат. Съвсем скоро ще се увериш, че съм права!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.