Кърджали е шампион на България по… сива икономика, обобщават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Странното е, че само преди 2 години от същата асоциация твърдяха, че Кърджали е с най-малък процент на сивата икономика.
Работещите без трудов договор у нас намаляват, но делът на хората, които получават част от заплатата си под масата, се е увеличил двойно. Това показва национално представително изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по европроект за ограничаване на сивата икономика в страната.
Според данните през 2013 г. на всеки пети работещ (20,8%) му се е случвало да подписва трудов договор за определена сума и да получава допълнително пари на базата на устна договорка с шефа си. През 2012 г. делът на фиктивните контракти, в които е записано по-ниско от реалното възнаграждение, е бил едва 10,8%. "Договарянето на фиктивни договори устройва и работещите, и работодателите. Бизнесът пести разходи, а хората търсят изход заради ниските си доходи", коментира резултатите Емилия Ченгелова, един от авторите на проучването. В същото време през последната година делът на хората, които работят без трудов договор, е намалял от 12,8% на 10,4%. Спада и броят на хората, на които им се е случвало да се трудят без осигуровки или при лоши условия. Проучването показва, че нерегламентираните плащания са намалели незначително, в резултат на което 67,4% от икономиката е на светло. "Най-честите сиви практики са неиздаването на касови бонове в сферата на услугите, работата без договори и фиктивните трудови договори, разплащанията в брой", отбеляза Стефан Петранов, автор на изследването.
Шампиони по сива икономика са Ловеч, Сливен, Хасково, Кърджали, София-област и Пазарджик. В тези области нерегламентираните плащания надхвърлят 40% от икономиката. Бизнесът и работещите са най-изрядни в Смолян, Велико Търново и Варна, където неформалният сектор е 10-15%. Проучването показва, че две трети от работодателите и служителите смятат, че работата в сивия сектор дава възможност за бързи печалби. Над 52% от анкетираните са заявили, че "рискът от наказуемост е много нисък и затова си заслужава да се рискува". В същото време над 90% от анкетираните заявяват, че сивата икономика ощетява изрядните работодатели. Половината от работодателите и служителите обаче са на мнение, че в ситуация на криза неформалният сектор спасява фирмите от фалит.
На 28 ноември 2011 година от АИКБ посочиха, че една трета от българската икономика е в сивия сектор. Ставало дума за между 10 и 15 млрд. лева, които са извън счетоводните книги. Бургаска област тогава държеше първенството в класацията на сивата икономика с над 60%, а най-малък е бил сивият сектор в Кърджали и Разград. Според изследването 40% от продаваните у нас цигари са контрабандни, а 20% от алкохола е без бандерол.
След кризата с ОЦК и трудния период за гръцките собственици на "Бентонит", реално в региона липсва големият инвеститор. Дружеството "Хармони 2010", което изкупи повечето активи на дружеството на Валентин Захариев, на този етап само обещава - за рестарт на ОЦК, за построяване на нов Цинков завод... но дори не се знае кой е собственикът му. "Хармони 2010" едва от офшорна зона и не вдъхва доверие в Кърджали.
Големите надежди на хората от Източните Родопи за 2014-та са "Дънди Прешъс металс" и EVN, за които компании се знае всичко - собственици, инвестиционни намерения, дългосрочна програма. "Дънди" са на финала на преодоляването на всички бюрократични бариери за старт на златодобива на Ада тепе, а EVN последно трябва да реши две или три язовирни стени ще гради по горното течение на "Арда".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/13 12:46

    През 2011г. все още работеше единственото предприятие което не беше в сивата икономика. Затвориха го ГРОБ и оставиха 800 души на улицата.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/13 14:31

    По времето на ГЕРБ всичко е било в реда на нещата. Днес след гнойната коалиция само позор.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/13 15:14

    от това затваряне само един е на далавера,този който взе от парите на работниците

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/13 17:03

    Таушанова и Караянчева са виновни и трябва да отговарят пред закона, затова че затвориха единственото извън сивата икономика на Кърджали предприятие и излъгаха работниците за светлото им офшорно бъдеще 50 години напред.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/13 17:24

    Асоциацията на индустриалния капитал в България е неправителствена организация /НПО/, така, че тяхното мнение, препоръки, насоки и ........може да послужи единствено на туземците в Нова Каледония, за задни нужди....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/11/13 20:21

    Крайно време е Бойко да вземе властта и този път да вкара крадливите комунисти в затвора,които вече 70 години крадат труда на честния работник.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/13 21:26

    Тази така наречена асоциация имитира заетост,,,някакви пари трябва да се усвоят!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.