Кметът на Кърджали поиска от общинските съветници да подкрепят негово предложение за поставянето на 21 нови павилиона с еднаква визия в Кърджали, повечето, от които на спирки за градския транспорт.
Инж. Хасан Азис предлага да се проведе конкурс за фирма, която да наеме общински терени и да изработи павилионите, заедно със спирките. „Повечето павилиони в Кърджали са в окаяно състояние и са изграждани преди повече от 35 години, като не се вписват в съвременния облик на града. Освен това, от подмяна се нуждаят и спирките на градския транспорт", мотивира се кметът. Той предложи на общинските съветници да гласуват в подкрепа на провеждането на публично оповестен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на общински терени за поставянето на модерни, топлоизолирани павилиони, в които да се продават вестници, цигари, безалкохолни напитки, бързи закуски.
В конкурса могат да кандидатстват фирми, които са готови да направят инвестиционна програма за 300 000 лева. Да извършат премахването на старите павилиони за своя сметка и на свои разноски да подменят спирките.
Очаквано, предложението на кмета срещна отпор от опозицията в разпоредителния орган на Кърджали.
Председателят на постоянната комисия по законност и обществен ред Величка Георгиева от БСП предложи павилионите да се проектират и изработят по поръчка на общината, която да заложи парите за изработване в общинския бюджет.
Лидерът на групата съветници на ГЕРБ Илия Илиев изрази мнението, че кметът иска да монополизира пазара в Кърджали в момент, когато цялата страна е скочила срещу картелите и олигархията. Според Илиев, ако се приеме предложението на кмета ще се унищожи дребния бизнес в града. Много хора след срива в промишлеността се занимават с търговия на дребно и ние ще им отнемем хляба, каза Илиев. Илиев изрази мнение, че в условията за конкурса има сериозни дискриминационни точки, като тази за инвестиционната програма от 300 000 лева, за искането да се плати 50% от наема авансово и да се даде гаранция от 50 000 лева. Илиев изрази мнението, че малко фирми могат да изпълнят условията. Според него конкурсът е нагласен за човека, който държи 80% от търговията с вестници, намеквайки за бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Илия Илиев каза още, че новите павилиони ще се поставят на най-апетитните места и ще укрепят монопола на бъдещия наемател. Той подкрепи идеята Общината да направи павилионите и за всеки един да се играе поотделно.
Огнян Иванов от ГЕРБ подкрепи Илиев. Той също отбеляза, че условията за конкурса са дискриминационни. Той подкрепи идеята да се заложат в Бюджет 2014 пари за спирки и павилиони. Ще призовем областния управител да върне решението, ако предложението на кмета се приеме. Ще сезираме и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), закани се Иванов.
Съветникът от БСП Траян Бабунски пък подчерта, че предложението на кмета не е обсъдено сериозно от обществеността. То е внесено прибързано и следва се обсъди защото засяга дребния бизнес в града. Ако сега подкрепим това предложение, ще дадем повод на обществото да твърди, че помагаме на монополите да стъпят в града, каза Бабунски и предложи точката да отпадне от дневния ред до провеждането на обществен дебат. Той каза, че БСП е против предложението на кмета.
Милан Миланов, председател на групата съветници от БСП предложи да се даде срок на сегашните собственици на павилиони до две години да ги обновят по проект, изработен от общината. Ние знаем кой е човека, за когото се гласи този конкурс. Не искам да казвам какво се носи в публичното пространство. Това решение ще се атакува от БСП, категоричен бе Миланов.
Председателят на групата съветници на ДПС Расим Муса подкрепи кмета. Той каза, че по подобен начин са процедирали в София и Пловдив, където кметовете са от ГЕРБ. Ще се открият нови 21 работни места. Спирките няма да са в плачевно състояние. Подкрепяме предложението в интерес на обществеността на Кърджали, заяви Расим Муса.
Директорът на дирекция "Общинска собственост" Кера Станчева направи пълен обзор на наличните павилиони и местата, където ще се поставят новите. Тя каза, че няма да се премахне нито един работещ и поддържан павилион. Няма да бъдат засегнати собствениците на работещите павилиони, увери Кера Станчева.
Проблемът за павилионите отдавна стои пред нас. Той не е нов, каза в отговор кметът. Той заяви, че дебат е имало и при навлизането на големите търговски вериги като Билла, Лидъл, Технополис, Техномаркет. Те обаче не са убили дребния бизнес. Той посочи, че в града има четири фирми за вестници и нито един техен павилион няма да бъде премахнат. Нещо повече, ще се създадат нови работни места, увери градоначалникът. Трябва да подобрим градската среда, подчерта Хасан Азис.
С 22 гласа на ДПС срещу 15 на опозицията решението на кмета бе прието.
Георги Кулов, Петър Калчев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/11/13 15:33

    Кмете, Кмете.Поинтересувай се каква се случва с павилионите на "Лафка" в Димитровград.Отначало работиха по двама продавачи.Облечени с униформи, и т.н.Сега са по един,и половината павилони не работят.Ако искаш за чужда сметка да си оправиш спирките, е доста подло.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/11/13 15:38

    Напълно подкрепям предложенията на БСП и ГЕРБ в този случай! Знаете ли какво ще стане като спечели търга Делянчо? Ще продава само своите вестници! И ще подължи да пълни пеликанската си гуша! Ей, ДПС-то да се вземе в ръце, че взе да ни писва вече от техните номера да уреждат все фирмите си. Искате да ги подпалим ли ако това стане?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/11/13 16:21

    И как става така, че във всички градове една единствена фирма ги печели тези търгове и конкурси. Няма ли кой да се сезира и да се провери това ? Как пък никоя община не им се опъна на Мустака, Дилян и компания ! Явно сериозни пари играят навсякъде ! Конкурсите навсякъде са абсолютно нагласени за тях ! А "умните" ни общинари залъгват хората с приказки за работни места и с нуждата от подмяна на спирките.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/11/13 16:27

    Така, по категоричен начин е установено, че семейство Бисерови няма как да докаже законен произход на парите, намиращи се в Швейцария.

    Включително и на тези, превеждани по банков път в Кипър и Сейшелите.

    За хода и развитието на проверката, в най-големи подробности, е уведомяван само един човек в държавата - Ахмед Доган.

    На премиера Орешарски и на главния прокурор е докладвано само, че по отношение на Христо Бисеров се извършва данъчна проверка.

    На Бисеров ще му бъде конфискувано цялото имущество, плюс това го чака и затвор.

    Съдбата му зависи изцяло от решението на Ахмед Доган.

    Наскоро Бисеров се гавреше с Цветанов и го питаше: "Г-н Цветанов, сега боли ли, като ви вадят зъбите?".

    Днес със зейнала уста и без упойка на зъболекарския стол е вързан самият доскорошен гавраджия - Христо Бисеров.

    Но в България олигархията и мафията нито започва, нито свършва с Бисеров.

    Справедливост ще има, когато на мястото на Бисеров застане за вадене на зъби Ахмед Доган, последван от Делян Пеевски, Ирена Кръстева, Станишевци, Цветан-Василевци и цялата мразена от народа партийна паплач.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/11/13 17:11

    ДО ГОРНИЯ ОТ 16:27 : Да-а-а-а-а! Започва да става интересно!... Киното, автогарата, Пентагона отдавна са заминали на Сейшелските! Ама що само Бисеров?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/11/13 18:57

    "като не се вписват в съвременния облик на града."-какъв съвременен облик?Да питам аз.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/11/13 19:33

    засажаление пак ще трябва да се гласува за някоя тиква като Боко защото депесарите се осраха пак.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/11/13 20:23

    VSICKI PAVILIONI STE E SOBSTVENOST RASIM MUSA ZATOVA NIYAMA TIRG.PARKINGITE I KAFE MASHINITE SE VODIYAT UMETO NA SINA MU SEID

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/11/13 20:30

    оги, стига писа коментари, спри се

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/11/13 20:54

    turqin -kmet a samo na svoiya elektorat barka v ga..........:)

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/11/13 10:47

    Защо г-н кмета не инвестира в два паяка,да събират непавилно спрелите и паркирали коли в нашия град.Хем общината ще има приходи.Какво мислите граждани по този въпрос?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/11/13 15:24

    Щото ще му загреят телефона (и не само него) заради вдигнати автомобили на спонсорите му.
    После с кои пари ще се яви за изборите и банкетите преди тях ??????

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.