Децата на 5000 български изселници в турския град Ялова учат български език. Това обяви шефът на дирекция „Международни отношения" в общината Дженгиз Дерели на бизнес форум в Пампорово. По думите му курсовете са организирани заради желанието на изселниците с двойно гражданство техните деца да владеят освен майчиния си език и български.
Както вече „Родопи войс" писа, кметът на Смолян Николай Мелемов откри бизнес форума в Пампорово, в който участват 30 представителите от стопанските камари и предприемачи от общините Смолян и Ялова.
„Щастлив съм, че нашите отношения с побратимената ни турска община са прекрасни и са развити в областта на културата и спорта. С колегата ми, г-н Якуб Кочал, коментирахме, че трябва нашето сътрудничество да стане още по-устойчиво, когато помогнем и на бизнеса на двете общини", каза в началото на форума кметът на Смолян. Той допълни, че бизнесът създава материални блага и се надява от тази среща да произтекат събития, които да бъдат в полза на предприемачите от двете общини. Мелемов посочи, че на форума ще се разисква и въпросът, свързан с облекчаване на визовия режим за турските туристи. По този повод в срещата участват Анелия Бъклова, съветник на премиера по икономическото развитие, Албена Методиева –експерт „Маркетинг, реклама и информация в туризма" и турският консул в Пловдив Шенер Джебеджи. На форума присъства и областният управител на Смолян Димитър Кръстанов.
„За нас от най-голямо значение е икономическото развитие на двете общини", посочи при откриването на събитието шефът на дирекция „Международни отношения" в община Ялова Дженгиз Дерели."Една от първите стъпки е смолянски бизнесмени да посетят Ялова. Благодарение на тази работна среща, която е по инициатива на г-н Мелемов, ще намерим общ език и бизнес, за да работим взаимно", каза Дерели.
 
БГ-данък печалба ще заинтригува 4000 бизнесмени в Ялова
 
Председателят на регионалната структура на Българската стопанска камара в Смолян Иво Царев представи пред турските си колеги целите на структурата и благодари на Мелемов за организирането на този форум, който е в помощ на бизнеса. Царев каза, че инвестиционният климат в страната ни е благоприятен за чуждестранните инвестиции, има редица преференции – като данък печалба, който е 10 %. Шефът на регионалната БСК заяви готовност ако има интерес за инвестиции и някакъв вид бизнес, камарата да окаже съдействие. Той представи и предимствата на региона и очакваното откриване на ГКПП Рудозем-Ксанти, което ще съживи региона.
Търговската–индустриална камара на Ялова има 4000 членове, каза нейният председател Таксин Бейджан. В побратимената на Смолян община е развито предимно селското стопанство, овощарството, цветарството, корабостроенето и туризма. Той посочи, че 1500 са турските инвеститори в България. Беджан също се надява тази среща да доведе до решения за бизнеса, за да се намали безработицата и да има принос за икономиката на двете общини. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/13 12:38

    в турция не е ли забранен българския език?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/13 12:54

    Kım komentar No-1 : makar che ste sıs samochustvıe na evropeycı ste mnogo po nazad ot TURCIYA v demokratıchno otnoshenıe,

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/13 13:04

    lajat bashibozucite za da vkarat izu4avaneto na turskiq v balgariqqqqqqqqqqqqq

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/13 15:33

    12:38 часа.Не зная дали сега е позволен българският език.Леля Кера през 1972 г. беше в Турция и ми разказа следното:Кака Кера и сестра й отиват в Истанбул.И двете знаят турски език.Въпросната е хубава,малко пълничка,а те си падали по такива.Поръчала е кожух да й направят по-поръчка.Платила е за услугата.Влизат двете в един магазин.Харесала си златен пръстен.Магазинерката й махнала с ръка да останат.След като си тръгнали всички от магазина,останали въпросните.Магазинерката я прегърнала и започнала да плаче.Аз съм българка и не ни е разрешено да говорим на бг.Ако говоря на бг ще ми вземат дюкяна.Дала й пръстена,колкото пари има и така си тръгнали.Вечерта решили да отидат в ресторант.В ресторанта били само двете,всички били мъже.Започнали да им викат yraspa...След излизане от ресторанта, това било след 22 часа,навън се продавали семки,бонбони и пр.? Минали са много години оттогава.Възможно е да се учи в Турция български език...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/13 15:34

    Сълзотворния газ,боят с палки ,водните оръдия -и те ли спадат към демократичните отношения ?!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/13 15:38

    za kakvo ni e da ucim turski be,nie i bez tova si go znaem.Tova li tie straha,ce ste se uci turski v Bilgariq.Turskite deca sa tolkova umni,ce za sa cetat i pisat turski ne i e neobhodimo u4iliste.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/13 21:54

    ZA VKVO IM E TE NE SA BALGARI

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/11/13 10:12

    Турция никакъв език не е забранено ако искаш на патагонски си говори

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/11/13 12:53

    kum komentarNO 2:)) ti si bolen burzo na doktor

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.