„Телефонната измама е направена за хора, които вярват, че светът е корумпиран. Това означава, че е жертва на действителност, в която всичко се случва "по втория начин" и в която единственият начин да се справиш с живота е да подкупиш някого", твърди социалният антрополог Харалан Александров.
Към 50 души от област Кърджали са станали жертва на „ало-измамниците" в последните 3 години. Както вече 24rodopi.com писа, само в последната седмица 5-ма бяха ужилени за около 10 000 лева.
Българинът избира да се довери на лошите, дори и непознати за него, допълва Александров. За да имаш готовност "да се закачиш" за такова нещо означава, че живееш в свят, в който ти непрекъснато си застрашен от някого или нещо, винаги си уязвим, винаги някой се опитва да те употреби и къташ "бели пари за черни дни" с идеята, че някой ден ще станеш жертва, казва още антропологът.
Според него хората са планирани, отглеждани да бъдат жертви, защото така са отглеждани в семейството и в обществото - това е конструкция на ума. Това са характеристики на мислене на гетото. Драмата в България е, че много хора имат дефектна гледна точка за успеха и за начина, по който функционират свободните общества. Мислиш ли за себе си като за жертва, рано или късно ставаш нечия жертва и винаги се намира някой, който да се възползва от това", казва още Александров.
При класическа телефонна измама преди дни жена даде на непознати 150 000 лв. за подкуп.


-----------------------------------------------------------------
Armani Code Ultimate 100ml EDT за мъже на СПЕЦИАЛНА ЦЕНА - 35лв
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/11/13 16:07

    Копелетата казват,че се обажда Доц.еди-кой си и става дума за много сериозна случка-катастрофа в която има смъртен случай и ако е по-възрастен човека, остави парите дето му е дал , а изжевяното коетосе случва за по-възрастният човечец. КАТАСТРОФА,БЛИЗКИ ХОРА ,СМЪРТ . Тогава си осебен в паника и ставате кукла на конци в името на сина или дъщеря си сте готови на всичко. Мили хора без паника !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/11/13 17:10

    150 000 лв излъгали пак някви хорица

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/11/13 17:12

    Като стигнат 100 000 000 лв щеги хванат , щот няма да имат време и да ги похарчат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/11/13 17:14

    След два дена ли се одобряват изписаните от нас коментари или след месец -двааа , като в каменната ера???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/11/13 18:43

    Пенсионерите са такива "балъци"с извинение,че нямам думи...Нашата баба така преди месеци и се обадиха по телефона,добре,че си бяхме в къщи и чух какво разговаря ..та я спрях.Днес пак някакъв доцент уж се обадил,синът и катастрофирал,снахата давала кръв...къде били парите и....нашата всичко си казала...и адреса и други подробности...да не говорим за това,че се стресирала тотално....добре,че мъжът ми се прибрал в този момент(същият този "катастрофиралият"),че ако имаше и пари-сигурно и тях щеше да даде....пази боже...как не може в такива случаи да се сигнализира полицията и да ги хващат тия мизерници...?Ако знае някой такъв начин,да го сподели..та да знаем как да действаме,за да си получат заслуженото.....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/11/13 21:35

    Nyakoy den bog ste gi nakaje, za tova ce si igrayat s custvata na vizrastnite hora!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/11/13 22:43

    Точно така , има Господ и той си знае работата. От тези пари им пожелавам БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ слабоумниците !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.