Министърът на културата д-р Петър Стоянович, председателят на Народното събрание Михаил Миков, депутати, областният управител на Кърджали Бисер Николов, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, директорите на културните институции и всички партньорски организации са поканени да присъстват на тържественото честване на 100-годишнината на НЧ „Обединение 1913" Кърджали.
То ще се състои в 17.30 часа на 12.12.2013 г. /четвъртък/ с откриването на фото-изложба във фоайето на ДКТ „Димитър Димов". От 18.00 часа в залата на театъра е тържественият концерт с участието на читалищните и гостуващи състави.
Първият културен институт в Кърджали – читалище "Обединение" съществува от 22 декември 1913 г. Училищният инспектор Кирил Ванков, заедно с откриване на първото българско училище в Кърджали инициира създаването на читалище в града.
Самодейците, които работят в залите на читалището през сезон 2013-2014, са над 300. Те творят в областта на музиката, танца и художественото слово. Представят продукцията си на сцената на читалището и на различни прояви.
Това са Дамски хор "Незабравки", Школа по пиано, Детска театрална формация, Арт балет, Школа по балет, рок-състави, вокални групи „Ахрида" и „Зорница", клуб „Пъстро хоро"/ http://obedinenie-kj.com/.
Читалището придобива статут на Регионална CISCO академия след като през пролетта на 2004 година, благодарение на споразумението между Проект "Читалища" и Cisco Systems, става част от световната програма за обучение по компютърни мрежи/ http://cisco.obedinenie-kj.com/.
През май 2006 г. НЧ "Обединение" се лицензира от НАПОО като Център за обучение по 10 професии, насочено към лица над 16 години. Организират се обучения по начална компютърна грамотност и по професията библиотекар по програма «Аз мога».
На 1.09.2007 г. НЧ "Обединение" за пръв път организира в Кърджали национален фестивал "Коко рок фест" с подкрепата на Министерство на културата, Община Кърджали и фирми-спонсори. През 2013 г. бе четвъртото издание на фестивала.
Литературният салон към НЧ „Обединение" е кръстен на името на Петя Караколева /кърджалийска авторка на произведения за деца и възрастни, влезли в националната литературна съкровищница/ на 16 юли 2008 г. Организират се премиери на книги, част от които национални, представят се издателства и отделни автори. През 2004 г. Съюзът на българските писатели и Община Кърджали учредяват Националната награда "Петя Караколева". През годините са организирани шест фестивала по творчеството на Петя Караколева с участието на деца от кърджалийски читалища.
За решаване на проблемите на различните социални групи – жени и млади хора в областта на културата, образованието и социалните дейности - читалището разработва и кандидатства с проекти, които успешно осъществява. Това са "Ромите – този загадъчен народ", "Жените на Кърджали за равни права", "Перперикон 2003","Децата на Кърджали заедно в изкуството", "Стратегия за устойчиво набиране на средства", „Бъдеще за чаплите", „Заедно срещу насилието», „Младежки информационно-консултантски център в Кърджали" - 2010, „Информираност и подкрепа", „Пътуващ кабинет за защита на жени, жертви на насилие", „Младите за зелена Европа", „За да останат чаплите в Кърджали – от мен зависи", „Младежки информационно-консултантски център Кърджали" 2012-2013, "Заедно в Европа".
В момента по проект «Детски арт център „Заедно" работят пет творчески работилници – музикална, танцова (народни, модерни, класически танци), приложно изкуство, театрална, литературна. Децата-участници се обучават от специалисти в съответните области чрез интерактивни методи. Центърът е осъществен по проект, финансиран от Европейския социален фонд в партньорство с ОУ "П. К. Яворов". Целта е да се осигури равен достъп до извънкласни форми на обучение на деца от малцинствените общности от Кърджали на възраст от 7 до 15 години, живеещи в квартал „Боровец".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/12/13 08:46

    Стоян Анадолиев - най-големият кредитен милионер на Кърджали успя ли да открадне някой имот и от читалището? Да йеба и крадеца и саламджията нещастен, длъжник, върни си борчовете измекярино.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.