Голям празничен спектакъл на учениците и учителите от СОУ „Христо Ботев" бе кулминацията на честванията по повод 100 години от създаването на първото българско училище в Ивайловград. Програмата на юбилейния концерт в препълнената зала на НЧ „Пробуда 1914" включваше изяви на всички ученици от 1-ви до 12 клас.
В началото на концерта кметът на община Ивайловград Диана Овчарова връчи почетен плакет по повод 100-годишния юбилей на директора на училището Александра Хорозова.
„100-годишният юбилей е повод да съпреживеем с населението на нашия край героичните и драматични събития след двете Балкански войни и да почетем огромната морална сила на нашите предци, които не търсят отмъщение, а тръгват да съграждат, избират верния път – пътя на образованието, силата на перото. Висок морал е необходим да изградиш училище, да дадеш част от душата, труда и средствата си за общото благо. Гордеем се, че сме наследници на тези скромни отговорни и достойни хора", каза директорът на СОУ „Христо Ботев" Александра Хорозова.
„100 години СОУ „Христо Ботев" е част от духовната история на Ивайловград. 100 години просветителската традиция е давала четмо и писмо на хиляди деца от ивайловградско, огрявала е умовете им със съзидателните лъчи на знанието и е будила любопитството им към света. Днес училището ни дава много повече от четмо и писмо на възпитаниците си, то е творец на личността, място в което среща си дават достойната история и неограничените възможности на бъдещето, то е двигател на човешкия прогрес. През последните две години се постарахме да облечем високия дух на СОУ „Христо Ботев" в достойна дреха с новопостроеното източно крило и ремонтираното западно крило на училищната сграда. Искрено вярвам, че учителите и учениците на нашето училище заслужават положените от нас усилия", каза кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.
Специални гости на събитието бяха още зам.-министърът на образованието и науката Мукадес Налбант, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Мариела Златева, доц.д-р Георги Граматиков – възпитаник на СОУ „Христо Ботев", председателят на регионалното историческото дружество в Хасково Ангел Попов, поетът Петър Василев, гл.експерт в Национален Фонд "Култура" Емил Върбанов.
Проявите по повод кръглата годишнина на учебното заведение включваха редица конкурси за есе, стихотворение, рисунка и компютърна рисунка. Част от юбилейната програма бе и презентацията на ученици от СОУ „Христо Ботев" под надслов „Нашето училище - и столетно, и младо, и вечно". Гостите на събитието имаха възможност да разгледат и изложба от стари снимки на училището, спечелени призове от учениците през годините, творбите на участниците в конкурсите за ученическо творчество, посветени на празника и пластелинов макет на училищната сграда, с автор второкласничката Преслава Славова. По повод 100-годишнината бе издаден и специален училищен юбилеен вестник.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.