Над 15 бъдещи майки завършиха курса за майчинство в училище „ДАР" към МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, съобщиха от здравното заведение. В края на обучението си те бяха приятно изненадани с торта, подаръци и полезни за тях информационни брошури. Всички бяха единодушни, че прекият контакт с лекарите, полезните съвети, които са получили за основните етапи от развитието на бременността, за първата среща с бебето, за първите грижи към него в голяма степен са снижили страха от предстоящото събитие.
Училище „ДАР" беше открито в началото на октомври по идея на Теодора Каракостова, заместник-председател в Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски". Училището работи със специалистите от АГО и неонатологично отделение към болничното заведение. Преди няколко дни завърши първия курс. Веднъж седмично в рамките на 12 седмици бременните получиха специализирана здравна информация и практични съвети за своята бременност, раждане, кърмене и отглеждане на своето дете от различни специалисти: акушер–гинеколози, неонатолог и акушерка.
„Аз не съм от Кърджали и доста време търсех из Интернет информация дали съществува такова училище. Случайно прочетох за неговото откриване. Присъствала съм на повечето лекции и съм изключително доволна от спокойната, приятна обстановка, от разговорите и дискусиите, които се провеждаха", разказа Анита Гочева, една от участничките в училище „ДАР".
„Да, информацията в интернет е обширна, но не знаеш дали се отнася до теб, а и можеш да си докараш някоя параноя. Въобще не може да се сравни от пряката връзка със специалистите, които срещнахме в училището. Тук помежду си се опознахме, понякога и информацията, която си споделяме е много полезна, а и в бъдеще може и да си обменяме опит. Ние, младите майки имаме нужда от внимание, от още по-голяма информираност. Работя във фирма, която ми поема раждането в известна клиника, но след курса вече съм решила-оставам тук, в тази болница. Благодарим от сърце на организатора на училището", смята друга от бъдещите майки-Кичка Калоянова.
 
Курсовете продължават, ще има и Мис „Най-красива бременна жена"
 
Курсовете за бременни са безплатни и ще продължат да се провеждат от 8 януари, всяка сряда от 17.00 часа в болницата. Центърът е с амбициите и за доста инициативи около Деня на родилната помощ, като една от тях ще е организирането на Мис „Най-красива бременна жена".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.