За 11-те месеца на годината приходите от Перперикон възлизат на 83 998 лева, се казва в отчета за приходите и разходите на археологическия комплекс.
Общинските съветници приеха цифрите, но някои изразиха съмнения, че огромна част от приходите от билети не постъпват в бюджета.
Входни такси  се събират от  2010 г. съгласно Наредба на Община Кърджали, поясни директорът на Историческия музей Павел Петков. Назначени   са 4 служители, които са ангажирани със събирането на таксите и един  екскурзовод.
Разходите до края на годината за работни заплати, поддръжка на химическите тоалетни, абонамента за касови апарати и телефони са в размер на 23 940 лева.
Съветникът Георги Кючуков смята, че 700-те автобуса и над 10 000 автомобила, ползвали общинския паркинг на Перперикон, би трябвало да гарантират на бюджета около 80 000 лева за вход, такса за паркинг и беседи. Имало обаче и друг паркинг, който не е платен, и на който през годината спират  около 300 автобуса и над 5 000 леки коли.
Съветници пресмятат, че от Перперикон годишно се източват към 30-40 хиляди лева.
„Смятам, че трябва да се предприемат радикални мерки, за да се увеличат приходите", заяви Георги Кючуков.
„По-скоро има слаба организация и не се събират парите. Така нар. кражби се свеждат до дребни суми, за които работещите не късат билетчета, а отиват и ги изпиват. Бил съм свидетел на подобно поведение на един друг обект, на Татул. Касиерът вместо да вземе 12 лева от група, прибра само 6. Билети не бяха дадени, а мъжът притича до центъра на селото да си купи бира", разказа за 24rodopi.com общински съветник.
Кючуков пък разказа за жител на село Болярци, който се представял за служител на  Общината и музея. Мъжът на име Мюмюн причаквал туристите в храстите, прибирал входната такса и развеждал гостите из скалния град.
В подстъпите към Перперикон бил поставен и монетен автомат за вход (на снимката), но той само за две седмици е повреждан пет пъти.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/12/13 12:43

    Кой,кой ги назначава?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/12/13 12:52

    bravo na mumun4o samo taka

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/12/13 13:20

    Организацията на Перперикон е под всякаква критика. Много често при закупуване на билети не се издават касови бележки. Посетителите се движат като "свободни електрони" из целия обект, скачат по камъните и се чудят кое какво е. Според мен редно е придвижването да става само на групи с екскурзовод, да се определят маршрутите на качване и слизане, /не всеки да върви по пътека, която си избере или му харесва/, да се поставят табели с указания.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/12/13 13:21

    Тази земя с този комплекс ПЕРПЕРИКОН не е собственост на община Кърджали, тя е българска земя оставена от дедите ни, с какво право ще ми искат такса за да е разгледам, а относно разходите за арх.разкопки те са от държавен фонд т.е. от нашите данъци които си плащаме. Там е пълна спекула и най вероятно повечето парички отиват в банковите сметки на кмета или ДПС.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/12/13 13:29

    namerete koy gi izto4va,taka s plqmpane ne stava

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/12/13 14:56

    Необходимо е сериозно разследване от компетентни органи и кой каквото е крал/взимал/ да му излезе през носа.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/12/13 15:18

    Значи и в с.Татул не дават входни билети,а само събират пари и отиват да си купуват бири,поне така е казал общинския съветник от Кърджали,това е сигнал за кмета на Община-момчилград!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/12/13 16:09

    emi kato ne mogat da se drijat za tva bezcenno nasledstvo neka oblastna uprava da se zaeme s orgnizaciqta kato naeme edna firma po ohrana i vhod s ekskurzovod i vsi4ko shte e 6 nqmat gram akl ujas

    ОтговорИзтриване
  9. неам нерви12/12/13 16:15

    Изумително е, че точно Кючуков задава въпроса: Къде са парите? Ами нали точно ти бе, Георги, заедно с Павел Петков събрахте маса пари, но в собствените си джобове като екскурзоводи на Перперикон още преди да се въведе входната такса?! Събирахте пари по свое осмотрение, не издавахте никакви документи и не се отчитахте пред никого. И това беше поне 2 години. Как не те е срам!!! Ама то при червените какъв срам може да има!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/12/13 16:16

    Ако някой е ползвал услугите на екскурзоводите на Перперикон,знае какъв майтап са те.Напълно некомпетентни,не познаващи историята.Заучили са едно и също и го повтарят.Ако им зададеш въпрос и са до там.Да не говорим че българският им език им куца и то доста.Имах гости от София,които доста се забавляваха с бръщолевищените на екскурзовода и на страшно разваленият му български език.С една дума ние плащаме за услуга а те ни лъжат като не ни я предоставят.Защо не се наемат кадърни студенти историци,които да си вадят по някой лев а и да ни казват и показват това което ни интересува.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/12/13 17:37

    Тия са попаднали на "екскуpзовода" Мюмюн от Болярци-вярно е ,че той е пълен смешник.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/12/13 18:37

    Нека всеки посетител на Перперикон знае, че касовата бележка издадена му при закупуване на билета служи за застраховка в случай, че се случи застрахователно събитие при посещение на обекта. За това изисквайте такава и я пазете до слизане от Перперикон.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.