Средното потребление на електроенергия от кърджалийци през ноември е била 197 киловатчаса, средната фактура при битовите клиенти е 33 лева и 36 стотинки с ДДС. Това съобщиха за „24х7 Родопи" от компанията EVN.
За сравнение, в област Смолян данните са: Средно потребление при битови клиенти – 181 киловатчаса; Средна фактура при битови клиенти 30,56 лв. с ДДС.
По-високо потребление през ноември 2013 г. спрямо година по-рано, но по-ниска средна стойност на фактурите показват данните на EVN България. С навлизането в активния зимен сезон преди Коледа EVN България отчита традиционно завишаване на средните стойности на консумация на електроенергия при битовите клиенти.
Средното потребление за ноември 2013 г. при битовите клиенти на EVN България е било 258 киловатчаса, което е по-високо спрямо ноември 2012 г. с 3,6%. Тогава средното потребление е било 249 киловатчаса. В същото време обаче средната стойност на фактурите при битовите клиенти за ноември 2013 г. е 43,68 лв. с ДДС, докато година по-рано средната стойност е била 47,43 лв. с ДДС. Сред причините за това развитие може да се отнесат двете намаления на цените на електроенергията, които бяха направени през 2013 г.
Според данните на дружеството средното потребление от 258 киловатчаса за ноември 2013 г. надвишава значително (с 20%) средното потребление за октомври 2013 г., което е било 215 киловатчаса. По-голямото ноемврийско потребление е дало отражение и във фактурите: средната фактура за ноември 2013 г. - 43,68 лв. с ДДС е по-висока с 19,5% спрямо тази за октомври 2013 г., която е била средно 36,55 лв. с ДДС.
Посочените средни стойности на потребление и фактури не могат да се отнесат към даден конкретен случай, т.е. възможни са различия в месечната фактура за електрическа енергия. Консумацията на електроенергия при всеки клиент е индивидуална.
EVN България напомня на своите клиенти, че важно значение за консумацията на електроенергия – а оттук и за стойността на фактурата - има режимът и интензивността на потребление при всеки клиент, както и фактори като: ефективната изолация на стените и уплътняване на врати и прозорци, вида и броят на използваните уреди и техния клас на енергийна ефективност, поведението при ползване на електроуредите, броя помещения в жилището, които се отопляват, броят живущи в жилището и др. Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).


-----------------------------------------------------------------
Armani Acqua Di Gio Essenza EDP 75мл за мъже на ЦЕНА от 30лв.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/12/13 19:39

    Nikoga ne sam plastal tia sumi koio sa poso4eni vinagi pla6tam nad osemdeset leva tia deto zasi4at elektromerite gi vijadam vinagi piani

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/12/13 19:40

    Nikoga ne sam plastal tia sumi koio sa poso4eni vinagi pla6tam nad osemdeset leva tia deto zasi4at elektromerite gi vijadam vinagi piani

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/12/13 19:47

    saglasen sam s gorniq komentar

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/12/13 19:54

    Абе, човек, ти хубаво цели два пъти си написал мнението си, ама тук става въпрос за СРЕДНА СУМА. Ти плааш по 80 лева, съседът ти плаща например, 20 лева. Нали съм бил свидетеле по опашките, аз плащам да речем 100 лева за месец, женада преди мен плаща 7.90 лева за същия период. Не можеш да се сърдиш и да отричаш нито информацията, нито това, че някой паща три пъти по-малко от теб и мен. Знам какво включвам на ток. Има хора, особено възрастни, които дори лампите си не включват вечер за да не горят ток.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/12/13 20:17

    alo tova oshte letnite meseci,sega trqbva 50 lv srednata konsumaciq....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/12/13 02:10

    Az za 283 kWh pla6am $85.00 v New York za minaliya mesez. 2 4asa rabota demek

    ОтговорИзтриване
  7. Тодоров13/12/13 19:39

    Каквото и да пишете,не усещате ли как ни подготвят за високи сметки в края на декември,демек си връзват гащите от сега,за да не протестираме.Мен какво ме интересува техните сравнения с миналата година и тези сухи цифри.Също като с сметките,които получаваме всеки месец-нищо не може да се разбере.Така по-лесно се лъже.Двата месеца-септември и октомври сметките са много малки,какво ли ни очаква през декември?
    От юли месец в къщи останахме от четирима души,само двама.Намали се консумацията на ток на половина и заради това през септември се смени само моя електромер от 50 апартамента,бил от старите,при положение,че всичко са сменени заедно.За Коледа и Нова година през 2012 г. отсъствахме повече от 12 дена от дома и след като получихме 100% увеличени сметки,имах "неблагоразумието" да потърся сметка за това увеличение.Първо получих отговор след 20 дена през този период на няколко пъти са засичани от комшии хора от IVN да ровичкат в таблото и чак след тогава ми бе отговорено,че при тях няма проблем с електромера.Отново се обърнах към тях,но този случай за тях беше приключил/като те бяха прикрили всичко/ и да се обърна към съда.За това си мисля,че много скоро отново ще "изревем на умряло"

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.